x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete "Tică, cel cu leafa mică” un film cu ilegalităţi. Călăuza, mizanscenă a profesorului doctor de teatru Radu Nicoară

"Tică, cel cu leafa mică” un film cu ilegalităţi. Călăuza, mizanscenă a profesorului doctor de teatru Radu Nicoară

de Adrian Mogos    |    14 Mai 2012   •   20:17
"Tică, cel cu leafa mică” un film cu ilegalităţi. Călăuza, mizanscenă a profesorului doctor de teatru Radu Nicoară

Radu Nicoara s-a lansat ca regizor pe la sfarsitul anilor ’80 cand incerca sa arate publicului cinefil comunist "Iubirile unei blonde'. In timp, regizorul Nicoara a devenit profesorul universitar doctor Radu Nicoara la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L. Caragiale' - UNATC. Cum activitatea didactica este foarte solicitanta din cauza fie a studentilor, fie a colegilor sau chiar a chestiunilor administrative, Nicoara s-a aplecat si asupra unor activitati mai relaxante. Placuta pentru unii, crima pentru altii, vanatoarea a devenit hobby-ul profesorului Nicoara care s-a decis sa infiinteze Asociatia de Vanatoare Calauza de pe strada Burebista din Bucuresti. La UNATC, Nicoara se ocupa de scenarii cinematografice, iar la Calauza de scenarii dubioase din care ar putea rezulta filmul "Tica, cel cu leafa mica', un scurt metraj despre un angajat al profesorului Nicoara la Calauza.

Dubla 1. Motor! Pe site-ul Asociatiei Generale a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi din Romania – AGVPS condusa cu incrancenare matusalemica de Neculai Selaru, sunt doar vreo zece asociatii din aproape 160 care nu au director. Printre ele si Calauza, singura din Buzau care nu are director cu studii de specialitate asa cum prevede legea. Tot conform legii, Inspectoratul Teritorial pentru Regim Silvic si Vanatoare Focsani - ITRSV are obligatia sa faca doua controale anual asociatiilor de vanatoare. Calauza a fost scutita de asemena neplaceri, astfel ca abia in urma cu putin timp a iesit la iveala ca asociatia nu respecta nici o obligatie contractuala. Mai exact, in ultimii 11 ani, s-au construit doar doua hranitori pentru cerbi, capriori si consoartele lor. Colac peste pupaza, Calauza abia se descurca cu gestiunea armelor de vanatoare. Nimeni nu a vazut un registru cu evidenta armamentului, iar paznicul nu a semnat niciodata vreo hartie legata de armele de serviciu.

Dubla 2. Calauza a dobandit in 2000 prin atribuire directa unul dintre cele mai bune fonduri cinegetice din Buzau: Fondul 25 Braesti, un fond bogat aflat in zona de deal si munte a Buzaului. Gestionat mai bine de zece ani de regizorul si apoi profesorul Nicoara, fondul nu avea mai mult de trei, patru angajati, platiti cand, cum sau chiar deloc. Alintat Tica, Grosaru Constantin a fost ultimul paznic al asociatiei de vanatoare. Tica stia ca era angajat de vreo cinci ani la Calauza cu acte in regula, insa nu mare i-a fost mirarea cand s-a trezit cu carte de munca abia cand s-a prezentat la reinnoirea contractului si a vazut ca avea o vechime de numai patru luni, iar salariu de 150 de lei lunar. "Pentru un leu, isi taie gatul', zice paznicul demisionar care a trimis si la ITRSV Focsani jalba in care arata neregularitatile sefului Calauzei.

Dubla 3. Cu toate ca Tica nu era angajat, era pus sa semneze autorizatii individuale de vanatoare ca angajat, iar asta ar trebui sa determine Politia sa ia masuri. Insa e aproape imposibil, pentru ca Politia din Cozieni tine dosarele cu autorizatiile de vanatoare eliberate in ultimii patru ani la sertar, iar sefii din Buzau sunt la mana lui Neculai Selaru, seful AGVPS. Ca scenariu si regia sa se intrepatrunda reciproc, Selaru este din Cozieni exact in zona fondului de vanatoare a lui Nicoara. Iar pe fondul 25 Braesti se destrabaleaza la vanatoare nu numai matusalemicul Selaru, ci si nepoatele acestuia pe care seful AGVPS poate sa le invete deja cum se chinuiesc mistretii la Cernica si cum se macelaresc ursuletii pe Valea Argesului. In Ministerul Mediului s-au cam mirosit neregularitatile lui Nicoara de la Calauza si i-a reziliat contractul. Nicoara si-a lasat de-o parte atributiile didactice pentru o perioada si a pornit la lupta impotriva nemernicilor care vor sa-i ia jucaria de la Braesti. Procesul a inceput pe 12 aprilie 2012 si urmeaza sa se ia o decizie pe 11 mai, pentru ca aceeasi speta se mai afla pe rostul unei alte instante.

Dubla 3 si 1/3. Tica se roaga de Nicoara sa-i fie platite contributiile la bugetul de stat, e deranjat ca a fost mintit in permanenta si nu uita sa predea binoclul, telefonul mobil si condica. Politia in schimb, uita sa cerceteze Calauza. Nicoara zice ca Grosaru a fost angajat cu contract individual de munca din anul 2010, dupa ce a terminat cursurile de specialitate platite de Calauza. "Dealtfel, fara ajutorul nostru (facere de bine...) ar fi ramas in catunul sau, fara contributii sociale', incheie prof.univ.dr. Nicoara uitand sa precizeze ca atat in 2008, cat si in 2009 ii elibera paznicului adeverinte de salariat.

×