x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Ultimele ore de viaţă ale lui Chauncey Hardy, povestite de medicul de gardă care l-a tratat

Ultimele ore de viaţă ale lui Chauncey Hardy, povestite de medicul de gardă care l-a tratat

23 Oct 2011   •   09:34
Ultimele ore de viaţă ale lui Chauncey Hardy, povestite de medicul de gardă care l-a tratat

Ce s-a intamplat cu baschetbalistul Chauncey Hardy in timpul orelor pe care le-a petrecut la Spitalul Judetean Giurgiu reiese din plangerea depusa de medicul Cristina Oprea, cea care a cerut transferul lui Hardy la Spitalul Bagdazar, impotriva Directiei de Sanatate Publica Giurgiu, care a dispus sanctionarea acesteia.

Medicul primar Cristina Oprea spune ca este acuzata pe nedrept de nerespectarea protocoalelor (nesolicitarea radiografiei craniane si consultului interdisciplinar - neurologic, intern, chirurgical) da o descriere detaliata a starii pacientului Hardy, in dimineata in care l-a preluat si a actiunilor care s-au luat in cazul acestuia, pana la transferul in Bucuresti.

Astfel, aflam ca Chauncey nu ar fi fost intubat corespunzator intre orele 4:22 - 8:00, ca nu i s-a facut o radiografie la cap pentru ca in afara camerei de urgenta nu s-ar fi putut face o resuscitare (defibrilatoarele mobile din spital erau descarcate), iar transportul acestuia la Bucuresti ar fi fost tergiversat de medicul de pe ambulanta Serban Ionescu, aflat intr-un vechi conflict cu medicii de la Unitatea Primiri Urgente.

Redam mai jos declaratiile Cristinei Oprea.

"La data de 9 octombrie 2011, la orele 8:00 m-am prezentat la Spitalul Judetean Giurgiu, in vederea efectuarii serviciului de garda. La preluarea schimbului de garda am primit urmatoarele informatii referitoare la pacientul Hardy Chauncey:

Conform insemnarilor din fisa de urgenta prespitaliceasca pentru echipajele cu medic nr. 2.481.858 /9.10.2011, pacientul ar fi fost impins de catre o persoana din clubul de unde acesta a fost ridicat, se afla in stare de coma de etiologie necunoscuta (GCS2 4), avea prinsa o linie venoasa (nu exista nicio mentiune referitoare la solutia intra-venoasa administrata), si prezenta halena alcoolica.

Potrivit insemnarilor facute de doamna doctor Hovnanian Nectara in fisa U.P.U. (Unitatea de Primiri Urgente), in jurul orelor 4:22 acesta a fost adus in stare de inconstienta la U.P.U. Giurgiu de catre ambulanta solicitata prin Serviciul 112.

Pacientul era stabil hemodinamic (tensiunea arteriala si pulsul erau stabile), prezenta hematom palpebral drept (hematom al pleoapei drepte) si edem labial superior (prezenta o vanataie deasupra buzei superioare), respira normal, era monitorizat EKG.

In urma sustinerilor insotitorilor, conform carora pacientul fusese intr-un local pentru a sarbatori o victorie a echipei de baschet al carei membru era, unde consumase bauturi alcoolice, acestuia i s-a fortat diureza cu lichide (procedura standard in cazul etilismului acut), monitorizandu-i-se totodata functiile vitale.

Ca urmare a terapiei aplicate, coma acestuia s-a superficializat, insa, in jurul orelor 7:45 pacientul s-a bradicardizat, doamna doctor Hovnanian Nectara incercand ridicarea ratei ventriculare prin administrarea de Miofilin - fara succes insa.

Nota: Bradicardia este situatia in care numarul de contractii cardiace este foarte mic (40 de batai pe minut).

Arat ca la sosirea mea in U.P.U., la orele 8:00, nu la orele 7:00 cum in mod gresit a fost retinut de catre comisia de ancheta si inscris ulterior in procesul verbal de constatare a contraventiei, ce a fost refacut ca urmare a mentionarii de catre mine a acestei erori, pacientul ar fi trebuit sa fie deja evaluat de catre medicul de garda din U.P.U. si de catre medicul neurolog, medicul internist si medicul chirurg.

Mai mult, in cele aproximativ trei ore si jumatate cat a ramas in U.P.U., pacientul nu a fost intubat desi G.S.C. (Scorul Glasgow - evaluarea reactiei oculare, verbale si motorii a pacientului n.r.) cu care acesta a fost adus de catre Ambulanta Giurgiu, indica necesitatea intubarii.

In intervalul orar 7:45 – 8:00, pacientul a inceput sa se bradicardizeze, frecventa cardiaca a acestuia ajungand la 40 de batai pe minut in jurul orelor 8:00. Observand, la intrarea in serviciul de garda, ca pacientul era bradicardic, am decis ca este necesara administrarea de Atropina – la orele 8:10 – 8:15.

La administrarea de atropina, AV (rata ventriculara) a ajuns la 110 batai/minut, TA (tensiunea arteriala), mentinandu-se constanta.

Nota: AV – numarul de contractii ale inimii pe minut (valori normale sunt intre 60 si 120 batai/minut); TA – tensiune arteriala (valori normale intre 90/60 – 140/90 mmHg);

Cautand sa gasesc o explicatie pentru episodul de bradicardie, ce putea fi explicat de trauma oculara, am constatat ca polul anterior ocular drept era integru si globul ocular era deviat la dreapta.

Nota: Deviatia globilor oculari - reprezinta deviatia patologica a privirii unui ochi sau a ambilor si poate fi semn de leziune cerebrala sau pareza periferica a nervilor ce coordoneaza miscarea globilor oculari.

Am considerat aceasta un semn neurologic de focar si am decis ca pacientul trebuie transferat la NCH (Sectia de Neuro-chirurgie) – Spitalul Bagdasar Arseni din Bucuresti, motiv pentru care in jurul orelor 8:30 am solicitat, telefonic, aviz de transfer.

In ceea ce priveste nerespectarea nivelului asistentei medicale pe durata transferului, precizez urmatoarele: In urma primirii avizului pentru consult si investigatii CT cerebral am solicitat prin apel la Serviciul 112, in jurul orelor 8:40 transport medicalizat pentru pacient.

Medicul de garda al Serviciului de Ambulanta Judetean Giurgiu a ezitat telefonic sa trimita ambulanta medicalizata, fiind in acea zi singurul medic de garda pe tot judetul.

Doctorul Serban Ionescu este singurul medic de la Ambulanta S.A.J. care intotdeauna temporizeaza pacientii critici prin evaluari personale nemotivat de lungi, ignorand informatiile despre starea clinica a bolnavului puse la dispozitia sa de medicul din U.P.U.

Exemplu: desi pacientul este monitorizat EKG, SpO2, TA – doctorul Serban Ionescu vine in U.P.U. cu tensiometrul aneroid (mecanic), pentru a verifica tensiunea pacientului.

Cunoscand sirul 'negocierilor' cu dl. doctor Serban Ionescu si pentru ca starea pacientului o permitea, lucru constatat si de catre dl. doctor in urma evaluarii personale, am decis impreuna cu acesta ca pacientul poate fi transportat la spitalul Bagdasar Arseni cu un echipaj asistat de catre o asistenta medicala cu experienta.

Nota: Starea pacientului o permitea fiindca, ca urmare a tratamentelor administrate, s-a superficializat starea de coma pana la stupor, de la GCS 3 la GCS 9 (coma fiind definita in intervalul 8 – 3, 8 reprezentand starea de inconstienta superficiala in care pacientii sunt responsivi la stimuli durerosi, iar 3 - coma profunda in care pacientul este neresponsiv), iar bradicardia se remisese ca urmare a tratamentului cu atropina si se mentinea o rata ventriculara (puls) intre 90 – 100 de batai pe minut, neexistand semne de recidiva timp de 30 de minute (necesar solicitarii ambulantei).

Acesta ar fi putut sa stea in Bucuresti, asa cum au pretins medicii din sectia de neuro-chirurgie a spitalului Bagdasar Arseni, timp de trei-patru ore, pana cand dansii ar fi luat decizia daca pacientul are indicatie chirurgicala sau nu, avertizandu-ne totodata ca, in situatia in care acesta nu are solutie chirurgicala, va trebui sa se intoarca in sectia de neurologie a Spitalului Judetean Giurgiu.

Doresc sa subliniez faptul ca nu a existat un al doilea apel la Serviciul 112 prin care sa solicitam o ambulanta asistata in locul celei medicalizate solicitata initial si ca doar necesitatea trimiterii de urgenta a pacientului catre un spital care ar fi avut resursele medicale si echipamentele necesare pentru salvarea acestuia m-au determinat sa accept o ambulanta insotita de o asistenta 'cu experienta' in locul uneia insotita de medic, cu atat mai mult cu cat acesta din urma ezita sa paraseasca judetul pentru o perioada atat de lunga.

Mai mult decat atat, pe toata durata transportului de la SJ Giurgiu la Spitalul Bagdasar Arseni din Bucuresti, starea pacientului a ramas nemodificata, evolutia ulterioara a bolii acestuia nefiind in nici un fel influentata de transportul cu ambulanta asistata.

Referitor la radiogradia craniana si consultul interdisciplinar (neurologic, interne, chirurgie): In momentul preluarii pacientului de catre mine, acesta avea hemoglobina 14 (valoare inscrisa in limitele normale); Monitorizarea tensiunii arteriale in intervalul 4:30 – 8:00 a relevat valori intre 140 – 70 si 130 – 80 mmHg (tensiune normala care nu indica semne ale unei hemoragii interne).

Pacientul nu prezenta marci post-traumatice toraco-abdominale (cu rezerva tegumentelor hiperpigmentate constitutional).

Pacientul s-a mentinut in permanenta echilibrat respirator, fara dispnee, cu saturatie SpO2 = 100%.
Pacientul nu avea crepitatii la palparea cutiei toracice.

Consult boli interne: Glicemia la prezentarea in UPU era de 192 mg/dl (valoare care nu explica starea de coma); Nu existau elemente de anamneza care sa justifice suspicionarea unui alt tip de coma metabolica decat cel indicat de medicul ambulantei si intarit de membrii anturajului sau, respectiv consumul de etanol.

Partea de patologie toxicologica in SJ Giurgiu ii revine in exclusivitate medicului U.P.U..

Consult neurologic: Cum la sosirea mea in U.P.U. pacientul era bradicardic si pentru ca la una dintre cele trei evaluari neurologice a prezentat semn de focar (deviatie divergenta a ochiului drept, ochi ce avea hematom palpebral la consultul facut la orele 8:15 - 8:20), am decis ca pacientul necesita consult neuro-chirurgical, plus examen CT pentru evaluarea leziunilor cerebrale si pentru a decide daca avea solutie chirurgicala, motiv pentru care am considerat inutil sa chem un neurolog sa imi confirme acest lucru.

Toate aceste consultari ar fi intarziat cu cel putin o ora plecarea pacientului catre Spitalul Bagdasar Arseni (lucru constatat dupa o experienta de 5 luni de activitate in SJ Giurgiu).

Radiografia craniana: Radiografia craniana nu s-a efectuat (nu avea nici o relevanta leziunea osoasa in cazul in care pacientul avea deja semne de leziune cerebrala).

Examenul CT pe care pacientul urma sa il efectueze deceleaza leziunile osoase.

Efectuarea radiografiei craniene presupunea: Parasirea spatiului de ingrijire a pacientilor critici (zona de resuscitare), adica pierderea monitorizarii pe o perioada scurta de timp (acumulatorii defibrilatoarelor din UPU sunt epuizati si nu tin decat 5 minute.

Monitorizarea s-ar fi facut doar cu un puls-oximetru – AV SpO2 ).

O iradiere inutila in cazul in care pacientul urma sa faca CT".

Medicul primar Cristina Oprea a fost sanctionata contraventional cu 3.000 de lei in cazul Chauncey Hardy.

Facsimile (click pentru a accesa, format jpg):
Test pozitiv atropina

Adresa MSF

Bradicardie

Fisa-ambulanta---coma-etiologie-necunoscuta

Fisa-ambulanta---Halena-alcoolica

Nota explicativa la solicitarea ASP Giurgiu referitoare la atitudinea terapeutica in cazul Chauncey Hardy - pag 1

Nota explicativa la solicitarea ASP Giurgiu referitoare la atitudinea terapeutica in cazul Chauncey Hardy - pag 2

Prezentare schimb -coma alcoolica

Proces verbal de constatare a contraventiei - pag 1

Rezolutia de aplicare a sanctiunii si instiintarea de plata

×