Proaspătul membru al USR, fiul cel mare al directorului Teatrului Naţional din Bucureşti, Andrei Dragoş Caramitru, a devenit proprietarul unei vile de patrimoniu, pe care a cumpărat-o, în toamna anului 2013, cu suma de 3.015.000 de euro. Cea mai mare parte din această sumă au constituit-o, conform documentelor care atestă parafarea tranzacţiei, “venituri din surse proprii” ale lui Caramitru jr., pentru diferenţa de 950.000 de euro el contractând un credit bancar acordat de Raiffeisen Bank exact în ziua în care a făcut actele de vânzare-cumpărare la notar. Întrucât tranzacţia viza un monument de patrimoniu, statul român îşi putea exercita, legal, dreptul de preempţiune asupra acestuia, drept la care, însă, au renunţat atât Ministerul Culturii, cât şi Direcţia de Cultură din cadrul Primăriei Capitalei.
14 octombrie 2013 este ziua când, la Biroul Notarial “Nedelcu şi Asociaţii”, s-au prezentat doamnele Ana Vasile şi Adriana Alina Tănase, proprietarele imobilului din strada Sofia, numărul 7, din Capitală, pentru a obţine încheierea de autentificare aferentă vânzării acestei vile. Cumpărătorul se numeşte Andrei Dragoş Caramitru, fiul cel mare al actorului Ion Caramitru, fost ministru al Culturii şi director al Teatrului Naţional “I.L. Caragiale din Bucureşti”. Potrivit acestei încheieri de autentificare, având numărul 2178/14.10.2013, “se declară autentic prezentul înscris (contractul de vânzare-cumpărare – n.red.)”, iar “onorariul notarial, taxa de publicitate imobiliară şi impozitul din tranzacţii imobiliare s-au calculat la suma de 134.419.162 de lei, ceea ce reprezintă echivalentul a 3.015.000 de euro, calculat la cursul de 4,4508 lei/euro”.
Statul nu şi-a exercitat drepul de preempţiune
În contractul de vânzare-cumpărare încheiat între Ana Vasile şi Tănase Adriana Alina, în calitate de vânzătoare, pe de o parte, şi Andrei Dragoş Caramitru, în calitate de cumpărător, pe de altă parte, se arată că primele îi vând fiului lui Ion Caramitru imobilul situat în strada Sofia, nr. 7, Sectorul 1, compus dintr-un teren intravilan în suprafaţă de 848.90 metri pătraţi, împreună cu o construcţie cu suprafaţa de 344,32 metri pătraţi, la care se adaugă un garaj şi o anexă, în suprafaţă de 55,64 de metri pătraţi.
Conform aceluiaşi document, cele două vânzătoare declarau, la momentul tranzacţiei, că “imobilul de mai sus se află înscris în Lista Monumentelor Istorice, are regim juridic clasificat monument istoric, iar, în baza înştiinţării nr. 1401 din 10 septembrie 2013, emisă de Ministerul Culturii, prin Direcţia de Cultură a Municipiului Bucureşti, Statul Român nu şi-a exercitat dreptul de preempţiune”. Acest drept este consacrat de articolul 4, alineat 9, din Legea nr. 422/2001, privind protejarea monumentelor istorice. Cu toate acestea, o copie a contractului de vânzare-cumpărare a fost depusă, în termen de 15 zile de la autentificarea lui, la Direcţia pentru Cultură a Municipiului Bucureşti. Ca o coincidenţă, instituţia la care tatăl lui Andrei Dragoş Caramitru, Ion Caramitru, este manager-director general, Teatrul Naţional “I.L. Caragiale Bucureşti”, funcţionează exact în subordinea Ministerului Culturii. Această din urmă instituţie a clasificat imobilul cumpărat de Caramitru junior pe Lista Monumentelor Istorice, sub codul “B-II-m-B-19716”.
Mai mult, în baza Adresei cu numărul 2074 din 14 octombrie 2013, emisă de Primăria Municipiului Bucureşti, prin Direcţia Generală de Dezvoltare şi Investiţii şi prin Direcţia Cultură şi Învăţământ, prin intermediul Comisiei de analiză a solicitării privind exercitarea dreptului de preempţiune a Primăriei Municipiului Bucureşti, a decis neexercitarea acestui drept pentru imobilul scos la vânzare.
2,02 milioane de euro de la “saltea”
Andrei Dragoş Caramitru a devenit, în aceeaşi zi, proprietar cu drepturi depline, intrând în posesia integrală a imobilului, fără nicio altă formalitate. Asta, după ce a achitat integral preţul de 3.015.000 de euro, convenit cu cele două cumpărătoare. Iniţial, el achitase suma de 50.000 de euro (echivalentul a 221.440 de lei), cu titlu de avans, prin virament bancar, conform unei promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare autentificate notarial în 27 august 2013. Restul de 2.965.000 de euro au fost plătiţi, tot prin virament bancar, în conturile Anei Vasile şi ale Adrianei Alina Tănase.
Interesant este că, în actul de vânzare-cumpărare, scrie negru pe alb că fiul lui Ion Caramitru dispunea de 2.015.000 de euro, bani pe care îi deţinea, în toamna anului 2013, “din surse proprii”. Pentru acoperirea restului de 950.000 de euro, Andrei Dragoş Caramitru a apelat la un credit bancar. Respectiv la o creditare din partea Raiffeisen Bank, care i-a acordat-o exact în data de 14 octombrie 2013, adică în ziua în care s-au încheiat actele la notariat.
Potrivit aceluiaşi document, imobilul de patrimoniu a intrat în posesia familiei celor două vânzătoare încă din anul 1924. Concret, Ana Vasile, care a primit de la fiul lui Ion Caramitru suma de 942.188 de euro, a dobândit o cotă de 5/16 din acest imobil, prin moştenire, în anul 2000, de la mama sa, care, la rândul ei, moştenise 5/8 de la soţul decedat în anul 1950. Acesta din urmă a dobândit partea sa din imobil în baza unor contracte de vânzare-cumpărare autentificate în 8 mai 1924 şi 21 mai 1923, la Tribunalul Ilfov – Secţia Notariat.
Cea de-a doua vânzătoare, Adriana Alina Tănase, care a încasat de la Caramitru jr. suma de 2.022.812 euro, a moştenit de la familia sa o cotă de 11/16 din imobil, după ce, anterior, această parte de imobil a făcut obiectul unei dispoziţii de retrocedare, în baza Legii nr. 10/2001, emisă de Primăria Municipiului Bucureşti în 17 aprilie 2003.
Tatăl, mai tare-n case ca Iohannis
Familia Caramitru pare a avea o apetenţă pentru imobiliare. Deşi, din datele pe care le deţinem, la acest moment, fiul cel mare al actorului a dat lovitura imobiliară cu vila de patrimoniu pe care a cumpărat-o, în anul 2013, nici Ion Caramitru nu se lasă mai prejos.
Potrivit ultimei declaraţii de avere pe care Ion Horia Leonida Caramitru a depus-o, în 2017, în calitate de manager şi director general al Teatrului Naţional “I.L. Caragiale” din Bucureşti, acesta deţine, împreună cu soţia sa, un teren intravilan, în suprafaţă de 1.074 de metri pătraţi, în Moeciu de Sus, judeţul Braşov, şi mai multe imobile. Este vorba despre un apartament de vacanţă, în suprafaţă de 48,16 metri pătraţi, o casă de vacanţă, în suprafaţă de 328 metri pătraţi, un alt apartament, de 107,65 metri pătraţi şi un garaj de 24,75 metri pătraţi (ultimele două dobândite, în anul 2011, din succesiune după părinţi), la care se adaugă un apartament, cumpărat în anul 2013 (acelaşi an cu achiziţia făcută de fiul Andrei Dragoş Caramitru), în suprafaţă de 202,48 metri pătraţi, şi un alt apartament, în suprafaţă de 111,273 metri pătraţi, împreună cu un garaj şi o boxă.
Mai mult, Ion Caramitru declară, în documentul completat în anul 2017, că, la data de 18 mai 2017 a mai vândut un apartament, situat la o mansardă pe Calea Victoriei, unui cetăţean american.
Atacuri tip #rezist împotriva coaliţiei de guvernare
Andrei Dragoş Caramitru a intrat, recent, în atenţia opiniei publice, după ce şi-a anunţat înscrierea în USR. Pe 22 ianuarie 2019, pe Facebook, acesta a precizat că va lucra la programul de guvernare al partidului, asta după ce a promis “că voi face totul ca să scăpăm de ciuma PSD şi că, în sfârşit, îi vom pedepsi”.
Atacurile fiului lui Ion Caramitru au atins, la sfârşitul săptămânii trecute, un nou nivel, acesta ameninţând guvernanţii cu puşcăria. “Înţeleg că PSD vrea să dea OUG-uri cu efecte juridice retroactive (ceea ce este clar neconstituţional) – ca să anuleze procesele judecate în trecut şi să scape de condamnările date deja. Vreau să le zic clar: nu vă jucaţi cu focul. Dacă aşa ceva devine posibil şi acceptat ca fiind constituţional, de ce nu am da şi noi un OUG retroactiv în prima zi de guvernare care să anuleze tot ce aţi făcut voi şi să vă şi arunce în puşcărie imediat pe toţi? Ce ne-ar împedica, dacă există precedent? Şi de ce nu am face asta înainte de a alinia toată legislaţia cu recomandările MCV şi ale Comisiei de la Veneţia? Aşa scăpăm şi de voi şi schimbăm toată legislaţia rapid (că nu o să mai aibă cine să o blocheze – veţi fi toţi la Rahova şi Jilava). Aşa că gândiţi-vă bine ce faceţi”, a scris acesta pe Facebook.
Fiul cel mare al lui Ion Caramitru este un adept al unei guvernări USR-PLUS şi este de părere că ar fi ideal ca cele două partide să candideze pe liste comune la alegerile europarlamentare. Tot pe Facebook, acesta atacă şi Antena 3. Pe 15 ianuarie, el a scris că: “Le este teamă de moarte de dosarul 10 august! Ah, ce mi-aş dori acum un «leak» cu documentele desecretizate – alea care duc până la Dragnea şi Antena 3. Ca să oprim bâlciul şi să nu mai aibă pe unde să se mai ascundă. Care le aveţi – daţi şi voi un forward la Rise (Rise Project – n.red)”.
În 8 ianuarie, Caramitru jr. descrie, pe aceeaşi reţea de socializare, cum se câştigă alegerile pe Facebook şi pe Instagram: “Alegerile vor fi câştigate pe Facebook şi Instagram, cu strategii total diferite de ceea ce fac acum politicienii la noi (…). Audienţa TV nu contează (…). În România, sunt peste 10 milioane de conturi de Facebook. O postare cât de cât viralizată aduce lejer sute de mii de vizualizări, mult peste posturile TV. Pentru tineri, Instagram este singurul canal media care funcţionează. Ei nu sunt pe Facebook şi nu se uită niciodată la TV”. Această situaţie, este de părere Andrei Dragoş Caramitru, avantajează USR şi pe Dacian Cioloş. “Trebuie să dăm reacţii rapide, clare, scurte, personale. Propuneri radicale. Şi ceea ce domină şi ciclul media tradiţional (pentru că sunt preluate imediat de canalele online şi TV”, îşi devoalează proaspătul USR-ist strategia electorală.
Celălalt fiu al lui Caramitru, în conflict de stradă cu familia lui Liviu Dragnea
Nici celălalt fiu al lui Ion Caramitru, Ştefan Caramitru, nu este un admirator al actualei coaliţii de guvernare. La mijlocul lunii septembrie a anului trecut, acesta s-a ales cu o plângere penală, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, pentru ameninţare şi tulburarea ordinii publice, după ce a avut o altercaţie cu fiul preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, Valentin, şi cu nora acestuia.
Fiul lui Dragnea, împreună cu soţia sa au fost agresaţi verbal de către Ştefan Caramitru, pe o stradă din Sectorul 5. Raluca Feher a relatat pe blogul personal că “fiul unui mare actor” i-a strigat lui Valentin Dragnea: “Hoţilor, ticăloşilor, corupţilor, nu vă e, mă, ruşine să vă bateţi joc de ţara asta şi să furaţi de la copiii săraci, tâlharilor? Muie PSD”. Ştefan Caramitru arată, în poziţiile sale publice ulterioare acestui eveniment, că participă la protestele mişcării #rezist, fiind prezent inclusiv la mitingul neautorizat, din Piaţa Victoriei, din data de 10 august 2018.
Băgaţi în afaceri interne şi internaţionale
Andrei Dragoş Caramitru este absolvent de matematică-fizică, a trăit, o perioadă, la Geneva, după care s-a apucat de management. A lucrat pentru McKinsey şi pentru Boston Consulting Group, două dintre cele mai influente companii de management statistic. În 20 octombrie 2017, The Boston Consulting Group International INC Boston şi-a deschis, în România, o sucursală cu sediul la Bucureşti, iar Andrei Dragoş Caramitru a fost numit reprezentant al acestei filiale.
Fiul cel mare al lui Ion Caramitru a domiciliat, până în anul 2010, la o adresă din Strada Paris, după care, până în 2014, a locuit într-un apartament din Strada Căderea Bastiliei. Începând cu 19 februarie 2014, şi-a schimbat cartea de identitate, menţionându-şi adresa în imobilul cumpărat cu 3,015 milioane de euro, în strada Sofia.
Din datele furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, aflăm că Andrei Dragoş Caramitru este asociat în companiile Geneva Investment Group SRL Prahova şi în SC P&P Company LTD SRL. El a mai deţinut, până în 2016, părţi sociale în SC Musicamp Studios SRL şi administrează societatea McKinsey & Company SRL.
Fratele lui Andrei Dragoş, Ştefan Liviu Caramitru, este, la rândul său, asociat în cadrul firmei SC Paradox Arts SRL, înfiinţată în anul 2009, care se ocupă cu activităţi de realizare şi înregistrare audio, precum şi cu activităţi de editare muzicală.
Pentru vila din strada Sofia, Andrei Dragoş Caramitru a scos din “buzunar” peste două milioane de euro. Restul, un “mărunţiş“ de 950.000 de euro, l-a acoperit printr-un credit bancar contractat în ziua parafării actelor.
Ambii fii ai directorului Teatrului Naţional Ion Caramitru se declară anti-PSD, ei participând la protestele neautorizate din Piaţa Victoriei. Fratele cel mare s-a înscris în USR şi ameninţă cu puşcăria politicienii aflaţi la guvernare