x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Vicepreşedinte al PDL mituit pentru şefia CSA

Vicepreşedinte al PDL mituit pentru şefia CSA

de Mihael Balint    |    15 Mar 2012   •   21:00
Vicepreşedinte al PDL mituit pentru şefia CSA

Victor Tarhon a fost ales, in 2011, la congresul PDL, ca vicepresedinte al principalului partid de guvernamant. Nu l-ati vazut la televizor, nu ati citit despre el in presa, habar nu aveti cine e, de fapt. Dar este totusi vicepre­sedinte al PDL. Vasile Blaga nu e, de exemplu. Asadar, cine este si ce vrea si, mai ales, de unde vine acest Victor Tarhon?

Sarac, da’ si cinstit?
Victor Tarhon este presedintele organizatiei judetene Tulcea a PDL si, din 2008, presedinte al Consiliului Judetean Tulcea. Unul dintre cele mai mici judete, ca populatie, din tara. Si totusi beneficiarul unor mari fonduri europene de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, cata vreme acesta a fost condus de Elena Udrea.

Dar calitatile lui Victor Tarhon nu se opresc aici. El este si arhitect, coleg cu Marele Arhitect al Universului, si urmas al unei dinastii de functionari publici ce se intinde in negura vremilor, inspre primul guvernator al Deltei si, in acelasi timp, fost demnitar comunist. Numai ca Victor Tarhon, spre deosebire de inaintasul de la care a mostenit casa de protocol, a lucrat si in mediul privat.

Anul 2008, cand a preluat baronatul Tulcea, ca presedinte al Consiliului Judetean, l-a prins in functia de director al filialei locale Allianz Tiriac Asigurari. Era un om implinit care, ca director, castiga aproape 72.000 de lei pe an. Nici pe vremea aia (ca si acum) nu avea conturi bancare care sa depaseasca 5.000 de euro, el + Lucica, sotie. Saraci oameni. Dar cat de cinstiti?

De la privat la stat, amical
In 2008, asadar, Victor Tarhon a castigat alegerile judetene si a devenit sef al CJ (aplauze, urale, strigaturi). Functia e functie, dar, salarial, nu prea bate gradul de confort al unui fost director intr-o firma de asigurari. Asa ca domnului Tarhon i-a fost foarte greu sa renunte la banii de la Allianz Tiriac. Jumatate de an a fost platit de firma de asigurari ca director si, separat, agent de marketing. Dupa aia, legea il obliga sa renunte la banii de la firma privata, doar daca nu presta activitati de creatie, cercetare sau activitati didactice.

De activitati de creatie nu s-a putut banui nici el insusi, despre cer­cetare nu putea fi vorba, asa ca Victor Tarhon a incercat (si a reusit), sa-si rotunjeasca veniturile ca prestator de activitati didactice. Asta ii permitea Legea 161/2003 (o stie foarte bine si domnul Ungureanu, caci a pomenit-o in emisiunea de la Antena 3). Exista insa nu o explicatie, ci o ditamai problema.

Activitati didactice prestate de necalificati
Pentru a justifica banii primiti de la Allianz Tiriac si dupa ce nu mai avea voie sa-i primeasca, domnul Tarhon a declarat ca in 2008 si in 2009 (vezi declaratiile de avere) a fost remunerat pentru "activitati didactice/trainer". Suma astfel obtinuta se ridica, conform calculelor noastre, la aproximativ 25.000 de euro in doi ani. Nimic dubios, pana la faptul ca, ce sa vezi, Victor Tarhon nu este nici cadru didactic si nici formator acreditat de Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor (CNFPA). Nefiind nici una si nici ailalta, Victor Tarhon nu poate fi platit, conform legilor tarii, ca si cum ar fi cadru didactic sau trainer/formator. Evident, o firma privata poate inventa orice functii vrea pentru angajatii sai, dar cum Allianz Tiriac nu este acreditata sa desfasoare activitati didactice sau de formare profesionala, e ca si cum domnul Tarhon ar fi fost platit pentru functia de imparat al Romaniei, desi Romania este republica din 30 decembrie 1947. Cand chiar si avocatii i-au spus ca e ilegal ce face, Victor Tarhon a transferat sotiei (pana atunci un umil agent de marketing, cu un venit de doar 3.693 de lei pe an) venituri de peste 163.614 lei anual in doi ani. Impreuna au castigat, in doi ani, 366.918 lei din activitati didactice, fara a le presta. Caci astfel de traininguri sunt ur­mate, pentru decontare, de rapoarte amanuntite, iar Allianz Tiriac nu este in posesia acestor rapoarte decat daca le-a alcatuit in ultimele trei saptamani si le-a antedatat.

Mai mult decat incompatibilitate
Ancheta inceputa pe furis de ANI in 2011 nu s-a soldat cu nici o concluzie, pentru ca Victor Tarhon a fost si este soldat disciplinat al partidului. Pana in vara anului trecut nu ar fi fost decat o simpla situatie de incompatibilitate, care ar fi dus la demiterea domnului Tarhon. Doar ca in vara anului trecut domnul Tarhon a devenit extrem de important si de profitabil ca investitie. In interiorul PDL a fost alcatuita o comisie interna pentru numirea noului sef al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, care cotroleaza cateva miliarde bune de euro anual. Ioan Oltean a propus un membru al familiei Nicolescu (CJ Arges, PSD), care a cazut din start. Alin Gheorghe Albu (deputat de Dambovita) s-a propus pe el si a cazut, de asemeni, din start, in timp ce Victor Tarhon, al treilea membru al comisiei, l-a propus pe Cristian Constantinescu, fondator si fost actionar al Allianz Tiriac Asigurari. Pentru a se asigura ca domnul Constantinescu este votat de toti membrii PDL, Victor Tarhon a asigurat pe cine trebuie ca are sprijinul intregii filiale judetene in aceasta numire. Vestile circula repede, iar membrii PDL Tulcea, mai ales cei ajunsi in Parlament, au aflat de pe culoare ca sunt depozitari ai unui bacsis de 3 milioane de euro. Cand au negat si au spus ca ei habar n-au despre numirea lui Cristian Constantinescu pentru sefia CSA, i-au dat lui Ioan Oltean suficiente argumente pentru a provoca respingerea propunerii facute de Victor Tarhon inca din Comisia de buget-finante, membrii PDL fiind cei care au votat impotriva propunerii facute de PDL. Si uite asa, vicepresedintele PDL Victor Tarhon nu s-a ales decat cu cei 366.918 lei varsati de Cristian Constantinescu familiei, cu acte, intre 2008 si 2010, in locul sumei de 3,5 milioane de euro cat se zice ca ar fi varsat concurenta la negru partidului, pentru numirea finala a lui Constantin Buzoianu in functia atat de ravnita de omul Allianz Tiriac din Tulcea.

×
Subiecte în articol: victor tarhon