x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Vin vremuri grele. Mai multe instituții de stat, centrale și locale, și-au făcut stocuri de hârtie igienică

Vin vremuri grele. Mai multe instituții de stat, centrale și locale, și-au făcut stocuri de hârtie igienică

de Ion Alexandru    |    02 Aug 2022   •   08:00
Vin vremuri grele. Mai multe instituții de stat, centrale și locale, și-au făcut stocuri de hârtie igienică

Mai multe instituții de stat, atât de la nivel central, cât și de la nivel local, inclusiv unele entități din zona ordinii publice și siguranței naționale, au achiziționat cantități importante de prosoape din hârtie, hârtie igienică și șervețele – aici intrând chiar și șervețele fine, albe de masă. Pe lista achizitorilor se află Primăria condusă de Emil Boc, o unitate militară a Serviciului Român de Informații, dar și Camera Deputaților. În acest timp, două primării nu au aflat că starea de alertă a fost ridicată, în România, încă de la începutul lunii martie. Doar așa se explică faptul că, în luna mai, Primăria Bărbătești, județul Gorj, a cumpărat măști, viziere și mănuși, pentru a dota elevii celor patru școli din localitate, în baza unui ordin de ministru emis în timpul stării de alertă, din 2020. Același lucru s-a întâmplat la Primăria Brașov, unde municipalitatea a contractat în lunile iunie și iulie dezinfectanți pentru combaterea transmisibilitatii Covid-19 în școli, folosind, de asemenea, ca bază legală un ordin emis tot în 2020, tot în stare de alertă.

Cea mai proaspătă achiziție de hârtie igienică și de alte produse de igienă individuală fabricate din hârtie a fost făcută de către primăria Municipiului Cluj-Napoca, instituție condusă de celebrul Emil Boc, unul dintre liderii importanți ai PNL. Instituția va fi dotată, pentru un an de zile, conform unui anunț de atribuire publicat pe SEAP (Sistemul Informatic al Achizițiilor Publice), cu un stoc consistent de prosoape din hârtie și hârtie igienică „pentru uzul intern al Primăriei Municipiului Cluj Napoca”.

Pentru această cumpărătură, municipalitatea a organizat o licitație deschisă, în vederea încheierii unui acord-cadru pentru 12 luni, punând la bătaie, din fonduri bugetare, suma de 176.750 de lei fără TVA.

Primăria Cluj are nevoie de aceste cantități pentru 12 luni

Este vorba despre o cantitate cuprinsă între 6.000 și 12.000 de prosoape din hârtie pliate în zigzag, fabricate din fibre complet reciclate, împăturite, cu două straturi, gofrate și laminate, ambulate în baxuri. Apoi, este vorba despre 5.000 – 10.000 de bucăți de hârtie igienică albă, fabricată din fibre complet reciclate cu diametrul de 20 de centimetri, cu o lungime de 170 metri liniari, din două straturi lipite între ele, cu rezistență mare. Nu în ultimul rând, mai este vorba despre 150 – 200 de prosoape din hârtie – la rolă, fabricate din fibre de celuloză pură, cu lungimea de 75 de metri liniari, portionate, cu două straturi.

La licitația organizată, în vederea cumpărării acestor produse, autoritatea contractantă a primit trei oferte, dintre care una neconformă și două admisibile. În final, a fost desemnată câștigătoare oferta care a solicitat prețul cel mai scăzut.

În acest sens, la data de 25 iulie 2022, Primăria Municipiului Cluj-Napoca a încheiat contractul nr. 651415/2022, cu SC Census Group SRL, pentru suma finală de 94.860 de lei fără TVA (112.993,4 lei cu TVA inclusă).

Potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), SC Census Group SRL are sediul în București și este controlată, în calitate de unic asociat, administrator și director general, de un anume Paul Andrei Boje.

Și ANP este prevăzătoare

Primăria păstorită de Emil Boc nu este singura instituție publică interesată, în aceste vremuri, să se îndestuleze cu stocuri de hârtie igienică. Spre exemplu, Baza de Aprovizionare, Gospodărire și Reparații a Administrației Naționale a Penitenciarelor a încheiat, recent, un acord-cadru pentru furnizarea de articole din hârtie igienică individuală, pentru o perioadă de 24 de luni, aferentă anilor 2022 – 2024. Este vorba despre 1.685.880 de bucăți, pentru care autoritatea contractantă urmează să plătească suma de 741.787,2 lei fără TVA.

O altă instituție importantă care s-a dotat cu asemenea produse este Serviciul Român de Informații, prin Unitatea Militară UM 0929 București. SRI a cumpărat șervețele din hârtie pentru dozator, hârtie prosop pentru dispenser, șervețele fine de masă, hârtie prosop pentru dozator și hârtie igienică, în valoare totală de 2.203.222,3 lei fără TVA.

Guvernul și Parlamentul nu se lasă mai prejos

Nici instituțiile care reprezintă prima și a doua putere în stat nu au omis să își doteze sediile cu astfel de produse de igienă. Astfel, la data de 9 mai 2022, Ministerul Finanțelor a atribuit companiei SC Fabi Total Grup SRL un contract în valoare de 147.756,48 de lei fără TVA pentru furnizarea de hârtie igienică pentru dispenser, hârtie igienică mică, hârtie prosop și șervețele din hârtie.

Cu cinci zile înainte, la data de 4 mai 2022, și Camera Deputaților a făcut o cumpărătură similară. Interesant este că și instituția condusă de Marcel Ciolacu a ales drept furnizori atât aceeași firmă selecționată, la finalul lunii trecute, de Primăria Municipiului Cluj-Napoca, cât și compania contractată de Ministerul Finanțelor. Camera Deputaților a încheiat cu SC Census Group SRL și cu SC Fabi Total Group contracte de 129.449,67 lei fără TVA.

La Bărbătești de Gorj, ca la Brașov, nu se știe că s-a ridicat, încă din martie, starea de alertă

Nu doar necesarul de hârtie igienică pare să fie preocuparea unora dintre instituțiile publice, în această vară. Reamintim  că, la finalul lunii iunie și la începutul lunii iulie, Primăria Municipiului Brașov a achiziționat, prin licitație deschisă, dezinfectanți pentru mâini, dezinfectanți pentru suprafețe și prosoape de hârtie, pentru care a plătit aproape 3,3 milioane de lei.

Produsele vor fi folosite în unitățile de învățământ preuniversitar din municipiu și au fost cumpărate pentru combaterea transmiterii virusului Sars-Cov-2. Numai că, în caietul de sarcini care constituie temelia acestei proceduri de achiziții, se menționează drept bază legală un ordin comun al miniștrilor Sănătății și Afacerilor Interne din anul 2020, ordin care, la rândul lui, are drept bază legală Legea 55/2020 privind instituirea stării de alertă. Stare de alertă care nu mai există, în România, încă din data de 8 martie 2022.

Chiar în debutul Caietului de Sarcini, se notează următoarele: „Având în vedere prevederile Ordinului nr. 874/81/2020 privind instituirea obligativității măștii de protecție, a triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul Sars-Cov2 pe durata stării de alertă”. Ordinul invocat este unul comun, emis de ministrul Sănătății și de cel al Afacerilor Interne în data de 22 mai 2020, în baza prevederilor articolului 5 alineat 2, litera „d” și ale articolului 13 din Legea nr. 55/2020, privind instituirea stării de alertă.

Această bază legală și-a încetat aplicabilitatea în data de 8 martie 2022, când Guvernul nu a mai prelungit starea de alertă la nivel național. Acest lucru nu pare, însă, să fi ajuns și la cunoștința reprezentanților Primăriei Brașov, deoarece achiziția a continuat și după data de 8 martie 2022, fiind finalizată la 27 iunie, respectiv 5 iulie 2022, patru din cele cinci loturi atribuite având mențiunea „dotarea unităților de învățământ preuniversitar de stat din Municipiul Brașov cu echipamente și materiale de protecție/ dispozitive medicale în vederea creșterii capacității de gestionare a crizei sanitare Covid-19”.

Măști, viziere și mănuși, în baza unui Ordin din 2020

O situație similară o regăsim, însă, la Primăria Comunei Bărbătești, județul Gorj. De altfel, Primăria Brașov,  condusă de Allen Coliban, avea de gând, în cadrul aceluiași contract, la care am făcut referire mai sus, să cumpere și 6,4 milioane de măști cu trei pliuri și trei straturi, însă acest lot a fost anulat, pentru că nu a fost primită nicio ofertă admisibilă.

La Bărbătești, însă, lucrurile au mers până la capăt. Astfel, la data de 31 mai 2022, când starea de alertă era deja istorie, au fost încheiate două contracte, cu societățile SC Zarom Design SRL și SC Signal Spectrum SRL, contracte aferente unor trei loturi, vizând materiale și echipamente de control și protecție Covid-19, 17 nebulizatoare și trei stații de dezinfectare a mâinilor, 23.980 de măști de protecție, 90 de vizier și 3.924 de perechi de mănuși de protecție, în valoare de 153.979,14 lei fără TVA.

Ca și în cazul achiziției de la Brașov, Primăria comunei Bărbătești susținea că aceste dotări sunt necesare celor patru unități de învățământ, „în vederea funcționării în condiții de siguranță a elevilor, prin prevenirea, depistarea și combaterea Covid-19”, iar, la baza achiziției, a stat un ordin al ministrului Educației nr. 5487/1292/2020, „pentru aprobarea normelor de organizare a activității în cadrul unităților/ instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-Cov-2”.

×