x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Vlădan: "E ca şi cum m-aş fi dus pe un stadion să trag cu pistolul în spectatori”

Vlădan: "E ca şi cum m-aş fi dus pe un stadion să trag cu pistolul în spectatori”

de Adriana Oprea-Popescu    |    30 Apr 2012   •   18:49
Vlădan: "E ca şi cum m-aş fi dus pe un stadion să trag cu pistolul în spectatori”

In dupa amiaza zilei de 5 martie 2012, agentul de politie Gheorghe Vladan a intrat inarmat intr-un coafor din Bucuresti, unde se aflau zece oameni, angajati si clienti, si a inceput sa traga cu un pistol GLOCK. Doua femei au fost ucise, iar alte sase persoane – ranite.

Cititi si: Vladan a premeditat masacrul de la coafor. Florina Vladan si Mariana Bendre, cele doua femei ucise de agentul de politie, au murit imbratisate

Nicio remuscare
Vladan a stat in salonul "Perla' 3 minute si 40 de secunde. Toate cele 11 focuri de arma au fost trase insa intr-un interval de circa 40 de secunde. Dupa ce si-a golit incarcatorul GLOCK-ului in oamenii din coafor, Gheorghe Vladan si-a sunat un prieten, Gabriel E., ofiter de politie, si i-a spus ca se afla in Dorobanti, unde lucreaza sotia sa, si ca a "descarcat pistolul' in ea si-n celelalte persoane care se aflau acolo. Cand i-a marturisit aceste lucruri, nu parea deloc nervos sau speriat. Avea un ton atat de calm, incat prietenul nici macar nu l-a crezut. Era ora 17:37. Gabriel E. si-a dat seama ca Vladan nu a glumit doar atunci cand a deschis radioul din masina in care se afla in acel moment si a aflat de la stiri confirmarea spuselor lui.

Dupa ce a parasit coaforul, Vladan a traversat strada (o artera aglomerata din Bucuresti) si s-a "predat' unui agent de paza de la sediul Transelectrica, aflat in apropiere de salonul "Perla'. Imaginile surprinse de camerele de supraveghere din holul unde Vladan astepta venirea politiei, alertata de agentul de paza, dovedesc ca el nu parea sa fie deloc bulversat de crimele pe care tocmai le comisese.

Cu toate acestea, in timpul urmaririi penale, Gheorghe Vladan a negat ca ar fi savarsit faptele cu intentie sau cu premeditare. Sustine ca nu are habar ce i s-a intamplat in ziua de 5 martie in salonul "Perla' si ca nu stie cum a tras 11 focuri de arma. Isi justifica violenta spunand ca Mariana Bendre ar fi fost de vina, pentru ca l-ar fi tras de mana, spunandu-i sa paraseasca salonul. Si ca, din cauza modului in care ea i s-ar fi adresat, i "s-a pus o ceata pe fata' si nu mai stie ce s-a intamplat. In fata anchetatorilor, Vladan a sustinut, in incercarea de a se apara, ca el nici nu avea de gand sa stea mult in coafor si cu atat mai putin sa le omoare pe victime, aducand ca dovada faptul ca isi parcase masina in apropiere, lasand-o cu luminile aprinse...

In plus, Vladan le-a mai declarat anchetatorilor ca "dupa parerea mea, un om intreg la minte nu ar face asa ceva, cu un pistol de 9 mm, sa traga asupra unor persoane pe care nu le cunoaste. E ca si cum m-as fi dus pe un stadion sa trag cu pistolul in spectatori'.

Fiul ii cere 500.000 euro
Procurorii Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului General l-au trimis in judecata pe Gheorghe Vladan, acuzandu-l de comiterea infractiunilor de omor calificat si deosebit de grav, tentativa la omor calificat si deosebit de grav, nerespectarea regimului armelor si munitiilor (prin detinerea unui numar de 21 de cartuse marca Sellier&Bellot, calibrul 9x19 mm, in plus fata de cele 50 de cartuse cu privire la care inculpatul avea permisiunea de detinre data de permisul de arma) si conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de catre o persoana care are o imbibatie alcoolica peste limita legala.

In plus, partile civile constituite in cauza solicita despagubiri in valoare totala de 720.000 de euro si 3.987.536,28 RON. Vladan Cristian Bogdan, fiul inculpatului si al victimei Vladan Florina, solicita 500.000 de euro reprezentand valoarea prejudiciului moral suferit ca urmare a decesului mamei sale. Sotul victimei Mariana Bendre ii cere lui Gheorghe Vladan sa plateasca 300.000 RON – prejudiciu material si 500.000 RON – daune morale, iar fiica acestei victime, in varsta de 19 ani, pretinde 120.000 RON – prejudiciu material si 3.000.000 RON – daune morale. Victima P. Ion s-a constituit parte civila cu suma de 200.000 euro (daune morale) si 20.000 euro (prejudiciu material), iar societatea care detine salonul "Perla' cu 45.355,90 RON. Cele doua spitale in care au fost internate victimele, Elias si Floreasca, solicita, la randu-le, decontarea cheltuielilor de spitalizare, in valoare de 9.275,93 RON si, respectiv, de 12.924,45 RON. In vederea recuperarii prejudiciului produs partii civile, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator pe bunurile aflate in proprietatea lui Gheorghe Vladan: autoturismul marca SMART si imobilul aflat in Bucuresti, pe str. Olimpului.

Amintiri vii
In momentul in care i-a fost adus la cunostinta materialul de urmarire penala, Vladan a reactionat ciudat. Nu a fost surprins de faptul ca este acuzat si de tentativa de omor, nu l-a impresionat numarul mare de victime care au decis sa se constituie parti vatamate, ci a fost extrem de deranjat de faptul ca... i s-a suspendat carnetul de conducere. Vladan incearca sa joace cartea unei amnezii temporare si sa convinga judecatorii ca in acele 40 de secunde, in care a tras 11 gloante, cu directie si cu precizie, tintind inspre oamenii care incercau sa se fereasca din calea lui, el n-a stiu ce face. Pentru ca, spune el, nici nu-si mai aduce aminte.

Exista insa printre victime o femeie care-si aminteste atat de intens acele clipe, incat le viseaza si noaptea. In somn ii apare imaginea celui care trage, privind inspre ea, si-n cosmar ea cauta se ascunda de el si nu gaseste unde. Cand se trezeste, amintirile sunt atat de vii, incat, desi stie ca Vladan e inchis, ea se teme ca acel cosmar se poate repeta aievea. Si, desi in dupa-amiaza de 5 martie, el a tras si inspre ea, femeia, de teama, a decis sa nu se constituie nici parte vatamata, nici parte civila in proces, alegand sa dea doar o declaratie de martor...

Cine este atacatorul de la coaforul "Perla'
Gheorghe Vladan, nascut pe 4 iunie 1959 in comuna Pielea, judetul Teleorman, a fost incadrat ca personal contractual in Ministerul Administratiei si Internelor la data de 15.03.2006, unde a activat ca muncitor calificat la Baza Centrala de Asigurare Tehnica a Misiunilor, pana la data de 01.09.2006, cand a fost mutat pe functia de conducator auto.

Ca urmare a promovarii concursului sustinut la data de 04.10.2007, Vladan a fost incadrat cu gradul profesional de agent sef de politie si numit in functia de agent I (conducator auto). In perioada 01.11.2007 – 15.03.2009, el a lucrat in aceeasi unitate, dupa care a fost mutat la Directia Economico-Administrativa, in functia de agent I (conducator autospeciale), unde si-a desfasurat activitatea pana la data de 26.07.2010, cand a fost pus la dispozitia Directiei Generale Logistice – Directia Suport Tehnic.

Incepand cu data de 26.01.2011, ca urmare a reorganizarii unitatii, a fost mutat la Directia Medicala in cadrul Centrului Medical de Diagnostic si tratament Ambulatoriu "Dr. N. Kretzulescu', cu acelasi grad profesional si numit agent I (ambulantier).

Dosar separat pentru permisul de port-arma
Liviu Popa, seful Politiei Romane declara in martie ca dosarul pentru permisul de port-arma al lui Vladan este incomplet, ca lipsesc din el cateva acte necesare si ca, daca cele declarate de el nu se confirma, isi va da demisia. De la aceasta declaratie si pana azi au trecut aproape 2 luni. Timp in care a fost instrumentat dosarul de omor, insa nu a fost data o solutie in dosarul privind obtinerea armei letale.

La data de 14.03.2012, Directia de control intern a IGPR a sesizat Parchetul General in legatura cu "autorizarea detinerii de arme' in cazul Gheorghe Vladan, fiind astfel format un dosar penal aflat in instrumentarea procurorilor Sectiei de urmarire penala si criminalistica.

"Pentru o justa solutionare a cauzei', ne comunica Parchetul General, "s-a solicitat Corpului de Control al Ministerului Administratiei si Internelor efectuarea unui control la Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti - Serviciul Arme, Explozivi, Substante Periculoase, care sa aiba ca obiectiv modul de autorizare pentru a procura, detine, purta si folosi arma letala pentru aparare si paza, functionarilor publici cu statut special, respectiv politisti, in perioada 01.01.2010 – 31.12.2010, rezultatul controlului urmand sa ne fie comunicat. (...) Dosarul este in stare avansata de solutionare'.

Avea discernamant cand a ucis
Faptul ca Vladan a actionat cu discernamant este dovedit de expertiza medico-legala psihiatrica efectuata. Astfel, conform raportului de expertiza nr. A1/2227/2012, el prezinta diagnosticul "tulburare emotionala instabila de tip impulsiv' si "are discernamantul pastrat in raport cu faptele pentru care este cercetat'.

Comisia de prima expertiza medico-legala psihiatrica a comunicat ca "aceasta concluzie se mentine si dupa ce au fost cerute precizari in raport si de alte acte medicale referitoare la inculpat'.

×