x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Agenția pentru Protecția Mediului, obligată să înființeze Registrul firmelor de deșeuri 

Agenția pentru Protecția Mediului, obligată să înființeze Registrul firmelor de deșeuri 

de Monica Cosac    |    03 Apr 2025   •   06:40
Agenția pentru Protecția Mediului, obligată să înființeze Registrul firmelor de deșeuri 

Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) va fi obligată să creeze și să publice pe site un registru public al operatorilor autorizați în domeniul deșeurilor, potrivit unui proiect de lege pus, zilele acestea, în dezbatere, la Parlament.

Această listă, care trebuie să fie „ușor accesibilă și interogabilă de către public”, va fi actualizată în cel mult 10 zile ori de câte ori intervin noi autorizări, suspendări, revocări sau la emiterea vizei anuale. În prezent, atât publicul larg, cât și autoritățile locale și organizațiile neguvernamentale de mediu au acces limitat la astfel de informații și întâmpină probleme atunci când vor să verifice dacă un anumit colector sau reciclator de deșeuri are autorizație valabilă, susțin inițiatorii.

Proiectul de lege pus pe masa senatorilor pe 1 aprilie este inițiat de mai mulți parlamentari USR și semnat, în total, de 29 de deputați și senatori, majoritatea din aceeași formațiune politică, și vizează completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 92/2021 privind regimul deșeurilor. 

În prezent, legislația din România impune ca activitățile de gestionare a deșeurilor să fie realizate doar de operatori economici autorizați din punctul de vedere al protecției mediului, iar cei care dețin astfel de deșeuri sunt obligați să le predea doar către firme autorizate de reciclare ori către colectori publici/privați autorizați. De asemenea, firmele care colectează și transportă deșeurile au obligația legală să folosească numai instalații autorizate pentru tratare. 

Identificarea firmelor autorizate, dificilă

Mai mult, a fost introdus un mecanism de vizare periodică a autorizațiilor, astfel că autorizațiile de mediu și cele integrate rămân valabile atât timp cât titularul obține viza anuală, care confirmă că activitatea se desfășoară în condițiile aprobate inițial.

În ciuda acestor cerinţe legale, „în prezent nu există o obligaţie expresă şi uniform reglementată ca autorităţile de mediu să publice lista tuturor operatorilor autorizaţi în domeniul gestionării deşeurilor şi detaliile despre autorizaţiile deţinute, asta deşi informațiile sunt, conform legislaţiei, de interes public”, se arată în expunerea de motive. 

Inițiatorii precizează, totodată, că accesul la aceste informații se realizează la cerere, conform Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, sau prin consultarea diferitelor surse dispersate, cum ar fi anunțurile publicate la emiterea autorizațiilor, iar acest lucru face dificilă identificarea firmelor autorizate să presteze servicii de gestionare a deșeurilor. 

„Generatorii de deșeuri (companii sau autorități locale) întâmpină probleme în a verifica dacă un anumit colector sau reciclator are autorizație valabilă, ceea ce poate duce la costuri suplimentare de timp pentru obținerea informației și încredințarea deșeurilor unor operatori cu autorizare neconformă activității pe care urmează să o efectueze asupra deșeurilor”, se precizează în expunerea de motive.

Potrivit inițiatorilor, în lipsa unui cadru legal explicit, unele agenții județene pentru protecția mediului publică liste sau registre ale autorizațiilor emise, altele nu, iar actualizarea periodică poate fi neuniformă.

În prezent, publicul larg, autoritățile locale și organizațiile neguvernamentale de mediu au „acces limitat la informațiile de autorizare și o lipsă totală de vedere de ansamblu asupra entităților autorizate în acest sector, îngreunând monitorizarea civică a conformării cu normele de mediu”, subliniază autorii proiectului de lege.

Ce date sunt incluse în listă și cât de des trebuie actualizată

Astfel, proiectul legislativ stipulează că „Agenția Națională pentru Protecția Mediului are obligația de a publica pe pagina proprie de internet, o listă actualizată a tuturor operatorilor economici autorizați pentru activități de gestionare a deșeurilor”.

Conform documentului, lista va cuprinde mai multe date: „denumirea operatorului economic, codul fiscal, tipul activităților autorizate, documentul integral al autorizației de mediu sau, după caz, al autorizației integrate de mediu deținută, precum și statusul vizei anuale aplicate, respectiv seria și data deciziei privind viza anuală emisă pentru autorizația respectivă”. 

Totodată, această listă va trebui actualizată „în termen de maximum 10 zile lucrătoare de la emiterea, modificarea, suspendarea sau anularea oricărei autorizații de mediu/autorizații integrate de mediu în domeniul gestionării deșeurilor ori de la emiterea unei decizii de viză anuală sau neacordare a vizei anuale”.

Noua lege ar urma să intre în vigoare în termen de 4 luni de la publicarea în Monitorul Oficial, iar Agenția Națională pentru Protecția Mediului va avea la dispoziție doar 60 de zile din acel moment pentru a elabora procedura privind modalitatea de publicare și actualizare a listei menționate, inclusiv prin utilizarea Sistemului Integrat de Mediu sau a altor platforme informatice.

Autorii propunerii subliniază că aceasta nu introduce obligații noi pentru operatorii economici, ci doar sporește eficiența și transparența actului administrativ de reglementare: „Adoptarea acestei modificări legislative va conduce la crearea unui registru public actualizat al operatorilor autorizați în domeniul deșeurilor, îmbunătățind semnificativ accesul la informație și implicarea publicului în protecția mediului”. 

Prin accesul liber al oricărei persoane la această listă se ajunge la:

• Respectarea legii și prevenirea încălcărilor acesteia. „Generatorii de deșeuri (inclusiv instituții publice și companii private) vor putea verifica cu ușurință, anterior predării deșeurilor, dacă destinatarul este autorizat și are viza la zi”, se precizează în nota care însoțește proiectul.

• Creșterea responsabilizării operatorilor și a autorităților: „Faptul că datele despre autorizațiile de mediu devin publice și ușor de consultat va stimula operatorii să își mențină conformarea legală (știind că oricine poate vedea dacă au sau nu viza anuală obținută, de exemplu)”. 

Totodată, spun inițiatorii, agențiile de mediu vor avea un instrument public de evidență, ceea ce le poate facilita și propria activitate de monitorizare internă a autorizațiilor emise.


 

×