x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Apa Nova “toarnă” la KVB

Apa Nova “toarnă” la KVB

de Iulia Barbu    |    Dorian Cobuz    |    03 Feb 2010   •   00:00
Apa Nova “toarnă” la KVB
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

KVB Economic, societatea unor puternici din PD-L, a ajuns consilier pe probleme de mediu al societăţii Apa Nova Bucureşti SA. În acest fel, Silvian Ionescu, şeful Gărzii de Mediu, este pus încă o dată în poziţia celui care controlează o societate consiliată pe probleme de mediu tocmai de fosta lui firmă. Comisarul general recunoaşte că administratorul KVB Economic este un apropiat al familiei sale.

Apa Nova Bucureşti SA, societatea care are în concesiune serviciul de distribuire a apei potabile în Capitală, a semnat cu KVB Economic SRL un contract de peste 40.000 de euro. Firma controlată de Silvian Ionescu va consilia Apa Nova pe teme de protecţia mediului, exact domeniul în care Garda de Mediu trebuie să verifice respectarea obligaţiilor de către orice societate de pe teritoriul României.

Contractul a fost semnat la 17 decembrie 2009. Pentru cei 170.000 de lei, KVB Economic SRL va elabora "documentaţii SEVESO pentru obiectivele SC Apa Nova II". Din textul anunţului se poate înţelege că pentru KVB rămân deschise şi alte oportunităţi pentru consilierea Apa Nova - documentaţiile contractate în urmă cu aproape două luni fac parte dintr-o serie de acest tip.

Procedura de atribuire a contractului a fost negocierea fără publicarea unui anunţ de participare. Motivul invocat de distribuitorul de apă pentru această soluţie a fost "situaţia de extremă urgenţă survenită în urma unor evenimente ce nu puteau fi prevăzute de autoritatea contractantă". Documentaţiile SEVESO sunt obligatorii, ca urmare a unei hotărâri de Guvern din 2007, deci de aproape trei ani, de aceea urgenţa invocată de Apa Nova Bucureşti SA - de negociere directă cu KVB Economic SRL - nu are nici o explicaţie logică.

Documentaţia se referă la elaborarea unui plan intern de evitare a situaţiilor de pericol maxim.

DÉJÀ-VU, DEJA-FU
Informaţiile pot fi interpretate şi altfel: la o săptămână după ce Traian Băsescu a câştigat alegerile pentru Cotroceni, afacerea pusă pe picioare de unul dintre apropiaţii preşedintelui s-a mai îmbogăţit cu un contract semnat pe sub mână cu Apa Nova.

Confirmarea realegerii lui Băsescu pentru funcţia supremă poate fi interpretată şi ca o reconfirmare pentru comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu (GNM), Silvian Ionescu. Şeful GNM este un apropiat al lui Băsescu, despre care presa a scris că, din poziţia pe care a ocupat-o în Departamentul de Informaţii Externe (DIE) al României, ar fi fost cel care l-a selectat pe actualul preşedinte, în 1987, pentru funcţia de şef al Agenţiei Navrom din Anvers.

Nu este prima dată când Silvian Ionescu se află într-o astfel de situaţie, susceptibilă de conflict de interese: în urma unui scandal de acelaşi fel, în care firma controlată de el urma să acorde OMV-Petrom consultanţă pe proiectele de investiţii de Mediu, Silvian Ionescu a fost pe punctul de a-şi scrie demisia de la şefia GNM.

KVB Economic a contractat în ultimul timp mai multe lucrări de la firme private sau chiar instituţii publice, toate acestea ridicând semne de întrebare cu privire la relaţia dintre afacerea pusă pe picioare de comisarul general al Gărzii de Mediu şi activitatea de control al instituţiei. Întărirea capacităţii de control al instituţiilor cu atribuţii de acest fel a fost o temă constantă de presiune a Comisiei Europene asupra Guvernului României.

 

Afacerea unor puternici ai partidului
Deşi oficial Silvian Ionescu nu mai figurează în documentele societăţii KVB Economic SRL, aceasta nu este decât o acoperire pentru şeful Gărzii de Mediu. În mod real, societatea a fost înfiinţată de liderii Partidului Democrat Liberal (PD-L) aflaţi în cele mai înalte funcţii din Ministerul Mediului în perioada guvernării Alianţei D.A.

Societatea KVB Economic SRL a fost înfiinţată în noiembrie 2005 de Alina Valentina Niţă, o angajată a Ministerului Mediului condus de Sulfina Barbu. Tânăra, consilier juridic în minister, nu a menţionat societatea în declaraţia sa de avere, dar nu a existat nici un motiv, ea neavând nici un interes în acest "bidon". În ianuarie 2007, KVB este preluată de Răzvan Zamfir Stan. Acesta era la acel moment consilier local, din partea PD-L, la Sectorul 3.

Momentul coincide cu ruptura dintre liberalii şi pedeliştii din cadrul Alianţei, ruptură care s-a lăsat cu pierderea poziţiilor deţinute de Sulfina Barbu (ministru al Mediului), Silvian Ionescu (comisar al GNM, funcţie în care acesta va reveni după alegerile generale din 2008), Mădălin Jorj Mihailovici (director general la "Apele Române") şi Ioan Ghergheş (preşedintele Agenţiei Naţionale de Mediu). Toţi aceşti şefi de instituţii care reglementau şi controlau tot ce se întâmpla în România pe linie de Mediu devin asociaţi ai lui Răzvan Zamfir Stan în societatea KVB Economic SRL începând cu iunie 2007.

SILVIAN CONTROLEAZĂ TOT
5533-112958-csahmd1142.jpgÎn decembrie 2008, după revenirea la putere a PD-L, Silvian Ionescu şi asociaţii săi iau decizia de a-şi şterge urmele asocierii: ei decid transformarea KVB Economic în societate cu acţiuni "la purtător", astfel încât să nu mai poată afla nimeni cine controlează societatea. Singurul care rămâne "la vedere" este administratorul Stan. Dar abia au trecut la ştergerea urmelor asociaţilor din KVB, că izbucneşte un scandal de presă care ridică semne de întrebare cu privire la situaţia de incompatibilitate în care se afla şeful GNM: societatea a fost selectată de OMV-Petrom pentru consultanţa pe proiectele de investiţii de Mediu.

Adică firma lui Silvian Ionescu avea să ajute OMV-Petrom tocmai la capitolul unde Garda de Mediu, condusă de acelaşi, trebuia să verifice. Ca urmare a acestui scandal, Silvian Ionescu, Sulfina Barbu şi Ioan Ghergheş dispar definitiv din structura societăţii în aprilie 2009. Şeful Gărzii de Mediu şi-a plasat pachetul de 42% din acţiunile deţinute pe numele Cameliei Rădulescu, un om de afaceri din jurul "campionului" pe bani publici Vesta Investments - furnizor preferenţial de indicatoare rutiere pentru instituţiile publice româneşti. Barbu şi Mihailovici le-au plasat tânărului avocat Vladimir-Emil Vişoianu.

În mod real, societatea este sub controlul aceluiaşi Silvian Ionescu. Realitatea este "trădată" de două indicii concludente: administratorul Răzvan Zamfir Stan este asociat cu Bogdan, fiului lui Silvian Ionescu, în societatea Energy Leader Consulting SRL, iar unul dintre cei trei cenzori ai KVB Economic, fără semnătura căruia nu scapă nici un document contabil, este Eduard Pascale, acum unic asociat al unei firme înfiinţate de acelaşi Bogdan Ionescu - VB Development SRL.

"Am plecat din firma aia la cererea expresă a presei. Eu am fost anchetat de multe ori de Securitate, dar voi sunteţi mai răi decât Inchiziţia şi Securitatea. Pe domnul Stan îl cunosc de la 18 ani. A crescut în partid. Şi care-i problema?"
Silvian Ionescu, comisar general GNM

×
Subiecte în articol: special