Specialiştii in ape minerale şi termale spun că suntem importanţi. Ne-au ales şi pentru congres.
Specialiştii in ape minerale şi termale spun că suntem importanţi. Ne-au ales şi pentru congres.
Pentru că Romănia este foarte importantă ca zonă de resurse de ape minerale şi termale, a fost aleasă drept gazdă pentru conferinţa internaţională a specialiştilor in domeniu. Asociaţia Internaţională a Hidrologilor (IAH) şi Comisia Apelor Minerale şi Termale (CMTW) s-au intălnit ieri la Stăna de Vale. Romănia este pentru căteva zile gazda specialiştilor in ape minerale şi termale din toată lumea, veniţi la Conferinţa Internaţională Anuală a Apelor Minerale de la Stăna de Vale, care se desfăşoară in perioada 7-13 septembrie. La intălnirea IAH-CMTW participă 23 de specialişti din Elveţia, Germania, Rusia, Italia, Azerbaidjan, Egipt, Slovenia, China, Slovacia, Ungaria, Polonia, Australia, Cehia şi Romănia.
PRIMA ZI. Sămbătă a fost ziua dedicată sesiunii de seminarii care a cuprins 9 teme de discuţie. "Utilizarea resurselor geotermale in Romănia", "Elemente ale circulaţiei apei subterane la Stăna de Vale, cu aplicaţie pe Izvorul Minunilor", "Apele termale şi minerale din Elveţia şi Italia, indicaţii de activitate tectonică bazate pe investigaţii chimice şi Izotope", sunt doar trei dintre ele, care cel puţin ar trebui să ne pună pe gănduri. Pentru că avem! Avem resurse. Avem valoare, ape minerale şi termale.
SPECIALIŞTI. Şi pentru că le avem, cea mai puternică instituţie de gen din lume, Asociaţia Internaţională a Hidrologilor (IAH), a organizat acest eveniment aici, in Romănia, la Stăna de Vale. In colaborare cu Societatea Naţională a Apelor Minerale şi European Drinks. Iar sesiunile de comunicări sunt susţinute de specialişti renumiţi, membri ai conducerii IAH: Peter Kralj, Hussein Idris, Kurt von Storch, Florian Zamfirescu, Adrian Feru, Iancu Orăşanu şi alţii.
MOTIVAŢIE. Reprezentanţii IAH spun că au ales această locaţie pentru că "imbină una dintre cele mai mari şi moderne programe de investiţii din zonă şi o legendă care datează din vremuri imemoriale, despre efectele benefice ale izvorului".