PARINTELE GRIGORE BABUS
Are aproape 90 de ani. In ciuda varstei, insa, parintele Grigore se tine drept si mandru. Sta in spatele unui birou, inconjurat de rafturi cu carti, unde ii primeste zilnic pe cei care cauta neincetat raspunsuri la problemele cu care e presarata calea spre mantuire.
CATALIN PRUTEANU
|
UN LUCRU EXTRAORDINAR. "Postul, in general, este un lucru exceptional pentru viata omului, un lucru care desavarseste omul. A te infrana de la mancare este un lucru extraordinar. Aceasta randuiala a postului o avem transmisa de la Sfintii Parinti. Fara post si rugaciune nu exista mantuire. Iata cu cata intelepciune Sfintii Parinti au intocmit aceste lucruri si cu multa grija, cu multa chibzuinta!", isi incepe parintele predica ad-hoc. "Posturile au fost randuite cu grija: la ce moment, cand postul sa fie mai puternic, cand sa fie mai serios. Randuiala Bisericii aceasta este: in cele doua zile ale saptamanii - miercurea si vinerea - se tine post. Apoi, mai sunt cele patru posturi mari din an: acesta al Craciunului, al Sfintelor Sarbatori de Pasti, al Sfintilor Apostoli Petru si Pavel si Postul Adormirii Maicii Domnului. Pe langa acestea mai sunt si celelalte posturi, cum este in ziua Crucii", spune parintele Grigore.
"De ce sunt posturile acestea: pentru innoirea sufletului. Pentru ca daca n-ar fi postul si ar fi libertate in tara aceasta si in lume in general, ar fi pericol. Daca n-ar fi aceste oprelisti, aceste opriri din partea Bisericii, ar fi un pericol, ar fi un dezmat", e de parere ascetul.
Citește pe Antena3.ro
|
POSTUL SUFLETESC. Batranul slujitor al Bisericii e de parere ca abtinerea propriu-zisa de la unele alimente nu este de ajuns pentru a curata sufletul inaintea marii Sarbatori a Craciunului. Postul trebuie sa fie in primul rand unul sufletesc, si numai dupa aceea unul trupesc. "Oricat ne-am abtine noi de la mancaruri, oricat am posti, n-am rezolva nimic daca nu ne-am abtine de la vorbirea de rau, care e un pericol mare pentru mantuirea si pentru viata omului. Toate tentatiile si toate ispitele care vin catre om trebuie sa-l faca foarte, foarte atent, ca sa nu cada in cursa. Postul acesta obisnuit, fara sa mananci de dulce, nu inseamna nimic: azi mananci post si maine iesi in strada si ii dai cuiva o palma sau cine stie ce mai faci. Lumea noastra de astazi e o lume a dezmatului. Omul rade cand ii spui de post. E vorba si de prezenta credinciosilor in biserica, de frecventa cu care acestia vin, de familie. De exemplu, daca e o familie de crestini, se cere si se impune sa practice aceste posturi. Daca e o familie care n-a auzit de post, nu le poti cere sa se abtina de la mancare. E un lucru trist. Ma refer si la viata noastra de astazi, acest dezmat. Ramane stabilit acest lucru: ca postul fara fapte bune, fara renuntare la rele, nu are efect".
IMPARTASANIA. "Postul este neaparat o conditie pentru a fi impartasit inaintea Craciunului. Cel putin dupa puteri: unii pot mai mult, altii mai putin. Exista si exceptia ca bolnavul, daca a mancat ceva de dulce, sa fie impartasit", afirma parintele. Il intrebam pe parinte ce raspuns poate da unui credincios care marturiseste ca nu poate tine postul, desi este practicant, care ii spune duhovnicului ca, indiferent de cantitatea de credinta pe care o manifesta, nu se poate abtine de la anumite mancaruri. Raspunsul sau este sever: "Totul depinde de el. Bolnavii si batranii au dreptul sa fie hraniti, au dreptul sa manance oua, branza si lapte. Daca un om sanatos nu vrea sa tina postul, se autoexclude din sanul Bisericii, nu asculta glasul Bisericii, nu e al Bisericii. Este un om care lupta impotriva randuielilor Bisericii. Nici copiii nu trebuie sa tina postul. Dezlegare este doar pentru batrani, bolnavi si pentru copii".
|
O VIATA PLINA DE SUFERINTE
"De ce sunt posturile acestea: pentru innoirea sufletului. Pentru ca daca n-ar fi postul si ar fi libertate in tara aceasta si in lume in general, ar fi pericol. Daca n-ar fi aceste oprelisti, aceste opriri din partea Bisericii, ar fi un pericol, ar fi un dezmat." Parintele Grigore Babus "LUMEA NOASTRA DE AZI ESTE O LUME A DEZMATULUI" La aproape 90 de ani, parintele Grigore Babus da dovada de o puternica intransigenta morala. A fost persecutat de comunisti si a fost incarcerat in multe inchisori, iar acum traieste inconjurat de rafturile groase cu carti, rafturi groase ca zidurile inchisorilor comuniste. De data aceasta insa este vorba de o inchisoare spirituala. Pentru ca zidurile de stiinta sunt adevaratul refugiu al parintelui Babus in fata unei lumi pe care o respinge in mare parte si pe care nu prea vrea sa o accepte. "Lumea noastra de astazi e o lume a dezmatului", spune parintele Babus cu duritatea monahului care stie ca, din cand in cand, trebuie sa iasa in fata, in public, si sa fie necrutator fata de ratacirile prezentului. Postul si celelalte randuieli stravechi ale Bisericii Ortodoxe au, dupa parintele Grigore Babus, un rol bine determinat: "Daca n-ar fi aceste oprelisti, aceste opriri din partea Bisericii, ar fi un pericol" |