x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Astazi se bate in cuie noul Guvern

Astazi se bate in cuie noul Guvern

06 Mar 2004   •   00:00

Presedintele Ion Iliescu si premierul Adrian Nastase vor definitiva astazi schema reorganizarii Guvernului, in cadrul unei intalniri tete-a-tete. Dupa ce noua structura a Executivului va fi batuta in cuie, luni ea va fi aprobata de Delegatia Permanenta a PSD.

Marea necunoscuta a ecuatiei reorganizarii guvernamentale o constituie desemnarea viitorului ministru al Mediului si Gospodaririi Apelor.

Ministerul Mediului

Institutia urmeaza sa fie reinfiintata pentru ca incheierea negocierilor cu Uniunea Europeana pe acest capitol sa nu fie ratata anul acesta. Pana acum, singura certitudine este ca acest minister va fi condus de o "triada", lucru anuntat deja de premierul Adrian Nastase, ceea ce inseamna ca va exista un ministru titular si doi ministri delegati.

Potrivit unor surse guvernamentale, in carti pentru a completa aceasta triada se afla doi secretari de stat din cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului: Florin Stadiu si Valeriu Steriu. Balanta inclina catre acesta din urma, avand in vedere ca este responsabil cu integrarea europeana si relatiile internationale, iar experienta sa ar fi utila in negocierile cu UE. In ceea ce-l priveste pe Florin Stadiu, acesta ar urma sa ocupe functia de ministru delegat pentru gospodarirea apelor, el fiind un specialist in domeniu. Cert este ca Aurel Constantin Ilie, consilier al presedintelui Ion Iliescu, nu mai este luat in calcul.

Ministerul Justitiei

La Justitie, numirea lui Cristian Diaconescu, actual secretar de stat in MAE, in locul Rodicai Stanoiu este o chestiune de zile. Schimbarea lui Stanoiu nu se va face prin demisia acesteia. Pur si simplu numele ei nu se va regasi insa in structura viitorului Guvern. Motivul? Demisia ar fi interpretata ca o recunoastere a incompetentei, lucru care nu este indicat mai ales ca ea urmeaza sa fie cooptata in echipa presedintelui Ion Iliescu.

Surse din Palatul Cotroceni o dau pe Stanoiu drept viitorul sef al Administratiei Prezidentiale, functie lasata vacanta prin instalarea lui Ioan Talpes in pozitia de ministru de stat. De altfel, presedintele Ion Iliescu a declarat joi la Gaesti ca Stanoiu "nu si-a depus demisia si nici nu are de gand".

Remanierea se va face si la nivelul prefectilor si secretarilor de stat

Remanierea Guvernului ii va viza, se pare, si pe unii prefecti, care vor fi inlocuiti din functii. Ieri erau vehiculate numele prefectilor de Giurgiu, Hunedoara, Ilfov si Bihor, potrivit unor surse din PSD, citate de Mediafax. Lista este deschisa in continuare. In plus este foarte posibil sa fie maziliti si unii secretari de stat responsabili cu integrarea europeana, din cadrul ministerelor cu intarzieri mari in acest domeniu.

Cantecul de lebada al lui Stanoiu

Ministrul Justitiei a declarat ieri, in emisiunea RRA "Sfertul Academic ", ca nu-si da demisia, pentru ca nu are motive, dar ca este posibil sa fie demisa "in orice clipa". "Eu pot sa nu fiu nimic maine, dar nimic nu sunt, pentru ca eu sunt cercetator si profesor universitar", a spus Rodica Stanoiu. Ministrul Justitiei a sugerat ca anumite grupuri de interese au facut presiuni pentru schimbarea sa, pentru ca a solicitat ridicarea imunitatii parlamentare a unor colegi de partid, a dat peste 40 de avize de cercetare penala impotriva unor magistrati, notari si executori judecatoresti, dar si pentru ca PNA a retinut un general de brigada si s-a autosesizat in cazurile unor "baroni importanti locali". "Sunt interese, din ‘90 incoace, care s-au legat si sunt foarte greu de deblocat", a subliniat Stanoiu. Remanierea se va face si la nivelul prefectilor si secretarilor de stat Remanierea Guvernului ii va viza, se pare, si pe unii prefecti, care vor fi inlocuiti din functii. Ieri erau vehiculate numele prefectilor de Giurgiu, Hunedoara, Ilfov si Bihor, potrivit unor surse din PSD, citate de Mediafax. Lista este deschisa in continuare. In plus este foarte posibil sa fie maziliti si unii secretari de stat responsabili cu integrarea europeana, din cadrul ministerelor cu intarzieri mari in acest domeniu.
( SILVIU SERGIU )

×
Subiecte în articol: stat eveniment stanoiu