x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Fenomen îngrozitor: găști de adolescenți bat și omoară oameni în plină stradă. Violența din școli a dat pe dinafară

Fenomen îngrozitor: găști de adolescenți bat și omoară oameni în plină stradă. Violența din școli a dat pe dinafară

de Diana Scarlat    |    15 Oct 2024   •   00:05
Fenomen îngrozitor: găști de adolescenți bat și omoară oameni în plină stradă. Violența din școli a dat pe dinafară

Cazurile în care minorii atacă persoane adulte au devenit mai violente, în ultima perioadă, deși statisticile arată că numărul faptelor de violență este în scădere. Anul acesta, pentru prima oară în ultimele două decenii, s-au petrecut două fapte deosebit de grave doar în București, unde persoane adulte au fost atacate de adolescenți. Un bărbat a fost omorât, în cartierul Crângași, în primăvara acestui an, iar vinerea trecută, în Parcul Drumul Taberei, un tânăr de 27 de ani a fost bătut crunt de o gașcă de 20 de huligani despre care martorii spun că aveau vârste între 16 și 19 ani. Dacă în ultimii ani s-a vorbit mai mult despre violența în școli, inclusiv cu atacuri ale elevilor asupra profesorilor, acum au început să apară în stradă și în spații publice supravegheate video și de Poliția Locală.

Polițiștii din toată țara, dar cu precădere din mediul urban, se confruntă cu fapte de o violență extremă comise de găști de adolescenți, din care relativ puține ajung să fie discutate în spațiul public. Infractorii minori au început să atace din ce în ce mai des persoane adulte, mai ales dacă provin din medii infracționale și își cunosc drepturile prevăzute de lege. Fenomenul a luat amploare din februarie 2014, când a intrat în vigoare noul Cod penal care reduce semnificativ pedepsele mai ales pentru minori, apărând drepturile infractorilor în defavoarea victimelor.

După sălbaticii ani ’90, când violența atingea cote maxime, a urmat o perioadă de acalmie, mai ales după 2005. Sociologii și criminologii au constatat că o generație violentă care s-a manifestat după revoluție a ajuns la maturitate și nu mai reprezintă un pericol. 

Găștile de adolescenți și tineri cu vârste de până la 25 de ani care se manifestau violent pe străzile Capitalei și ale marilor orașe s-au potolit, pentru o perioadă, iar următoarele generații nu s-au mai manifestat la fel de violent, până de curând. 

Un mediu în care violența minorilor a fost atent monitorizată, atât în urban, cât și în rural, este școala, unde s-a observat o agravare a situațiilor în care elevii își atacă fie colegii, fie profesorii. În mediul școlar s-au înregistrat primele acte de violență extremă ale copiilor împotriva adulților, în ultimii 15 ani, vorbindu-se despre un fenomen periculos. 

Acum, actele de violență ale minorilor îndreptate împotriva adulților au ajuns în stradă, iar în București pare a exista un nou fenomen periculos, anume formarea unor grupuri de tineri care atacă persoane adulte în spațiul public.

Bătuți în locuri publice, în Capitală

Un prim eveniment tragic a avut loc anul acesta în luna mai, când un bărbat de 46 de ani a fost omorât în bătaie de doi tineri, dintre care unul minor, de 16 ani, celălalt având 20 de ani, în Parcul Crângași. Tinerii le-au atacat mai întâi pe cele două fete ale iubitei bărbatului, iar acesta le-a apărat, dar cei doi agresori l-au omorât în bătaie. 

Un alt caz care se putea termina la fel de tragic a avut loc vinerea trecută, în Parcul Drumul Taberei, unde un grup de circa 20 de huligani a atacat un cuplu, într-o zonă care până acum era considerată foarte liniștită și sigură, supravegheată permanent, atât video, cât și de gardieni și de polițiștii locali din Sectorul 6.

Tinerii atacați - cu vârste de 30 și 27 de ani - au povestit, pentru Jurnalul, că stăteau pe o bancă, în zona labirintului din parc, iar huliganii au început să arunce cu pietre spre ei. Când bărbatul s-a dus spre huligani, pentru a încerca să-i oprească, a fost atacat și bătut crunt, dar și tăiat cu un cuțit. Victima povestește că dacă nu s-ar fi apărat, cuțitul atacatorului i-ar fi ajuns în față și la gât. Norocul lui a fost că lama cuțitului s-a oprit în geacă, dar loviturile i-au spart piramida nazală și s-a ales cu multe alte plăgi. 

Tot din fericire, polițiștii au ajuns foarte repede la locul faptei, pentru că femeia a sunat imediat la 112, iar martorii au povestit că grupul de huligani s-a împărțit în două și au fugit în direcții diferite, când i-au văzut pe polițiști venind. Tânărul bătut cu brutalitate avea tricoul rupt și plin de sânge, fiind lovit pe tot corpul.

Se presupune că erau drogați

Poliția îi caută acum pe huliganii despre care se bănuiește și din ce zonă ar proveni. Surse din anchetă au explicat, pentru Jurnalul, că sunt cunoscute câteva grupuri de adolescenți cu manifestări violente și nu va dura mult până vor fi identificați, mai ales pentru că Parcul Drumul Taberei și întreaga zonă se monitorizează permanent cu foarte multe camere video de pe care deja se analizează imaginile.

Un aspect ciudat, în acest caz, este că atacatorii nu au ținut cont de nimic, atunci când l-au bătut pe bărbatul de 27 de ani: nici de faptul că parcul era plin de lume, la ora 20.30, nici de prezența permanentă în zonă a polițiștilor locali, nici de camerele video de deasupra lor. Un psiholog criminalist a explicat, pentru Jurnalul, că acest tip de comportament este specific celor care sunt sub influența drogurilor.

„Nu se poate vorbi despre simplul teribilism, mai ales dacă erau cel puțin trei camere video în zona în care ei au atacat. De obicei, tinerii ajung să comită astfel de fapte extrem de violente dacă sunt sub influența drogurilor și nu mai țin cont de consecințe. Chiar și felul în care l-au atacat pe acel bărbat, cu cuțitul, arată că puteau să-l omoare și nici măcar nu s-au gândit că vor fi prinși și vor primi pedepse penale. Oricât de tânăr ar fi cineva și oricât de teribilist, chiar dacă știe că legislația e foarte permisivă cu minorii sau dacă „are spate”, pe undeva prin Poliție, tot se gândește la consecințe, mai ales sub camerele video. Dacă cineva face toate aceste lucruri fără să țină cont de consecințe, e clar că acolo vorbim despre consum de droguri. Iar polițiștii știu unde să-i găsească pe atacatori, pentru că astfel de grupări sunt deja monitorizate, atunci când apar, mai ales dacă „își fac veacul” într-o astfel de zonă. Probabil că ancheta va dura foarte puțin și vor fi identificați în cel mai scurt timp”, a explicat psihologul criminalist.

Mii de copii au devenit infractori periculoși

Din statisticile Poliției Române reiese că numărul infracțiunilor comise de minorii din mediul urban cu vârsta de până la 13 ani este aproape de trei ori mai mare decât al celor din mediul rural. În primele 6 luni ale anului 2024, la nivel național, au fost înregistrate 1.273 de fapte penale comise de minori și participanții la săvârșirea acestora - cu vârsta de până la 13 ani, care potrivit legii nu răspund penal. Dintre acestea, 884 de fapte au fost comise în mediul urban și 389 în mediul rural. 

Cele mai multe fapte cu violență comise de minorii de până la 13 ani sunt loviri sau alte violențe (546 de infracțiuni), apoi vătămare corporală din culpă (96 de infracțiuni), vătămare corporală (2 infracțiuni), viol săvârșit asupra unui minor (11 infracțiuni), agresiune sexuală (4 infracțiuni), agresiune sexuală asupra unui minor (6 infracțiuni) și tâlhărie (22 de infracțiuni). 

În București, minorii din aceeași categorie de vârstă au comis 209 fapte penale, doar în primele 6 luni ale acestui an: loviri sau alte violențe (113 infracțiuni), vătămare corporală din culpă (7 infracțiuni), viol (o infracțiune), viol săvârșit asupra unui minor (3 infracțiuni), și tâlhărie (7 infracțiuni). 

Datele Poliției arată că și pe segmentul de vârstă 14-15 ani - care au răspundere limitată, în funcție de discernământul minorului - numărul infracțiunilor comise de minori este dublu în mediul urban față de rural.

De la începutul anului au fost înregistrate 693 de fapte penale comise de minori și participanții la săvârșirea acestora (cu vârsta cuprinsă între 14-15 ani), 493 fiind comise în mediul urban și 200 în mediul rural. Cele mai multe sunt tot loviri sau alte violențe (282 de infracțiuni), apoi vătămare corporală din culpă (11 de infracțiuni), viol săvârșit asupra unui minor (13 infracțiuni), agresiune sexuală asupra unui minor (2 infracțiuni) și tâlhărie (9 infracțiuni). În București s-au înregistrat 164 de fapte penale comise de minori și participanții la săvârșirea acestora (cu vârsta de 14-15 ani): loviri sau alte violențe (56 de infracțiuni), vătămare corporală din culpă (o infracțiune), agresiune sexuală asupra unui minor (o infracțiune), și tâlhărie (4 infracțiuni). 

Situația e și mai gravă în legătură cu minorii care au vârsta de 16-17 ani și răspund penal, chiar dacă primesc pedepse mai blânde decât adulții. În primele 6 luni ale anului au fost înregistrate 2.282 de fapte penale comise de minori și participanții la săvârșirea acestora (cu vârsta cuprinsă între 16-17 ani), 1.575 fiind comise în mediul urban și 707 în mediul rural. 

Și aici se poate observa că cel mai mare număr de infracțiuni se încadrează la loviri sau alte violențe (715 infracțiuni), apoi vătămare corporală din culpă (35 de infracțiuni), vătămare corporală (2 infracțiuni), viol săvârșit asupra unui minor (95 de infracțiuni), viol (6 infracțiuni), agresiune sexuală asupra unui minor (17 infracțiuni) și tâlhărie (92 de infracțiuni).

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×