x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Automiliţienii – bani şi tupeu

Automiliţienii – bani şi tupeu

de Dorian Cobuz    |    Petru Zoltan    |    26 Ian 2009   •   00:00
Automiliţienii – bani şi tupeu

Sub nasul întregii conduceri a Poliţiei Române, trei fraţi, agenţi ai Poliţiei Rutiere, şi-au făcut o firmă de tractări auto. Aceştia se află în conflict de interese, deoarece ajung să completeze procesele-verbale ale celor care apelează la serviciile firmei înregistrate pe numele soţiilor.



O singură firmă de tractări auto are materiale promoţionale în sediul Biroului de Accidente Uşoare a Poliţiei Sectorului 1. Deloc întâmplător. Ea aparţine chiar unor angajaţi ai Poliţiei Române. Este vorba despre fraţii Militaru. Patru fraţi, dintre care trei aflaţi în conflict de interese atât timp cât lucrează chiar la Poliţia Rutieră.

AFACERE PROSPERĂ

Toată lumea care a ajuns la Biroul de Accidente Uşoare a auzit de acest conflict de interese tăinuit şi păsuit de către superiorii celor trei agenţi.

De teama repercusiunilor însă, şoferii preferă să nu vorbească despre această situaţie. Ba, mai mult, unii chiar aleg fir­ma poliţiştilor, trăgând nădejdea că astfel vor fi trataţi cu indulgenţă de către agen­ţii-afacerişti. Societatea Auto mili SRL a fost înfiinţată în februarie 2007 de către două femei, Elena Militaru şi Verginica Militaru, soţiile a doi dintre agenţii de la biroul de constatări al Sectorului 1  la acel moment. Sediul social al societăţii este chiar la domiciliul lui Ionel Militaru.

Trebuie făcută însă menţiunea că o astfel de afacere nu este una ieftină: pentru a cumpăra două maşini noi cu platformă şi a le dota la nivelul la care sunt cele ale Auto mili SRL, a angaja dispeceri (pe trei ture), şoferi, a face materiale promoţio­nale de pus prin toate locurile cu vizibilitate pentru eventualii clienţi, ai nevoie de o sumă de bani pe care o poţi evalua uşor la 100.000 de euro. Cei din branşă po­vestesc sub protecţia anonimatului că riscă amenzi din partea Poliţiei Rutiere dacă parchează în apropierea birourilor de constatări accidente din Bucureşti, dar, de exemplu, Auto mili SRL are tot timpul două astfel de maşini în faţa Biroului Sectorului 1.

Pe anul 2007, socie­tatea a declarat o cifră de afaceri de aproape 170.000 de lei şi un profit de 60.000 de lei, dar un singur angajat, deşi este evident pentru oricine că ai nevoie măcar de trei dispeceri pentru un astfel de serviciu nonstop. Unde mai pui că ai nevoie şi de măcar doi şoferi, că doar nu conduc doam­nele patron sau chiar poli­ţiştii ma­şi­nile cu platformă. Dacă vizitezi site-ul firmei, constaţi că aceasta are un parc de maşini de-a dreptul impresionant. Cel puţin cinci maşini diferite de trac­tări, şi încă patru oferite spre închiriere.

"POATE MÂINE DĂ VREO MAŞINĂ PESTE NOI"
Ne-am deplasat la Biroul de Constatări a Sectorului 1 pentru a discuta cu agentul Militaru. Acesta ne-a dat pe sub mustaţă răspunsul că se află în timpul serviciului, dar să-l aşteptăm în faţa biroului. În cele din urmă, şi-a făcut apariţia Ionel Militaru, care ne-a abordat cât se poate de pragmatic: "Noi, ca oameni, acuma suntem, acuma nu mai suntem. Aşa cum am avut şi eu părinţi: acuma au fost, acuma au fost omorâţi. M-aţi înţeles? Mama mea a fost omorâtă pe trecerea de pietoni şi nu a venit nimeni să-mi zică păi cum, dom’ Militaru, dumneavoastră care lucraţi la Biroul Accidente şi nu şi-a dat nimeni inte­resul...". Deşi discuţia ar fi trebuit să fie despre nerespectarea statutului poliţistului de către nişte agenţi ai Poliţiei Rutiere, funcţionari publici, aceasta a avut un curs ciudat. Militaru a insistat să vorbească despre un ipotetic caz de accident rutier pe trecerea de pietoni, cel al mamei sale, al cărui autor ar avea dreptul de a conduce maşina de serviciu şi azi. "Nu v-am ameninţat, Doamne fereşte! Da’, dacă aşa suntem?", şi-a întărit Ionel Militaru punctul de vedere filosofic cu privire la fragilitatea condiţiei umane.

NONSTOP
"Tractări auto Non Stop" este mesajul pe care îl vezi pe mai toate zidurile clă­di­rii în care îşi desfăşoară activitatea po­liţiştii de la Accidente Uşoare Sector 1.  

Vineri dimineaţă, 23 ianuarie a.c., înainte de a ne deplasa la locul de muncă al poliţistului Militaru am sunat pe numărul de pe site-ul firmei Auto mili SRL. Am pretins că reprezentăm o companie mare care caută să închirieze ieftin nişte maşini de lux. Ne-a răspuns un dispecer care ne-a dat numărul de telefon al lui Ionel Militaru. Poliţistul nu ne putea face o ofertă convenabilă, dar s-a oferit să ne intermedieze una. Deşi în discuţia ulterioară Ionel Militaru a susţinut că nu are nici o legătură cu afacerea soţiei, aşa cum am probat, el era direct implicat.

Potrivit Statutului poliţistului, acesta sau prin interpuşi nu poate avea firme dacă activitatea acestora le-ar influenţa eventualele decizii. Astfel, la articolul 45, litera g se menţionează: "Poliţistului îi este interzis să efectueze direct, sau prin persoane interpuse, acti­vităţi de comerţ, ori să participe la administrarea sau conducerea unor societăţi comerciale, cu ex­cep­ţia calităţii de acţionar". Ori, Auto mili SRL serveşte oameni cărora fraţii Militaru le completează procesele-verbale de consta­ta­re a daunelor, ba chiar le stabileşte par­tea de vină care le revine în cazul accidentului. Cele două cumnate au calitatea de asociaţi în Auto mili SRL, dar sunt şi administratori. Ba mai mult, Elena Militaru, cumnata agentului Ionel Militaru, are calitatea de asociat, încă din 2002, într-o societate care desfăşoară activităţi de comerţ, Vâl­cea­na Com SRL. Incompatibilitatea este subliniată şi de prevederile Legii 161 din 2003.

"CREDEŢI CĂ SUNT SINGURUL DIN POLIŢIE CARE ARE FIRMĂ?"
Cât priveşte faptul că toţi pereţii instituţiei la care lucrează sunt tapetaţi cu numerele de telefon ale firmei soţiei sale, Ionel Militaru nu vede nici o problemă. Unuia dintre şoferii angajaţi la Auto Mili SRL i-a fost luat permisul în noaptea de 14 decembrie 2008 după ce a intrat într-o intersecţie din Bucureşti pe culoarea roşie a semaforului. Acesta s-a lăudat că a doua zi "şefu’" îi va recupera permisul. Agentul de poliţie a spus că nu ştie de acest lucru.

"Mare vrăjeală", cataloghează Ionel Militaru situaţia de incompatibilitate în care se află şi ţine să-şi întărească punctul de vedere: "Credeţi că sunt singurul din Poliţie care are firmă?". Ionel Militaru a susţinut că situaţia de incompatibilitate în care se află ar fi la cunoştiinţa şefilor săi, situaţie care nu ar fi chiar surprin­zătoare, atât timp cât Ministerul de Interne are o direcţie anticorupţie care, la fel ca şi ziariştii, poate verifica la Re­gistrul Comerţului ce afaceri au agenţii, dar şi rudele lor. Ba mai mult, de câteva luni bune circulă o petiţie pe internet cu privire la această situaţie, în care se atrage atenţia asupra situaţiei şi se reclamă abuzurile agenţilor-afacerişti.

Comisar-şef Marian Motoc: "Faceţi afirmaţii foarte grave!"
"Faceţi afirmaţii foarte grave! Am să verific", promite comi­sarul-şef Marian Motoc, care se declară şocat de cele afirmate de noi. Acesta ne-a menţionat că toţi agenţii sunt obligaţi să completeze declaraţii în care trebuie să precizeze eventualele situaţii de incompatibilitate. Deci agenţilor în cauză nu le era deloc străin faptul că încalcă legile. După discuţia cu Ionel Militaru, sâmbătă dimineaţă, reporterii Jurnalului Naţional au fost contactaţi telefonic de "sub-inspector Aniculae Sorin", după cum s-a prezentat la telefon. Acesta a solicitat o întâlnire, în cursul aceleiaşi zi pentru a clarifica situaţia. Aniculae Sorin nu a negat nici o clipă faptul că oricine din Birou putea constata că la numărul de telefon de pe toţi pereţii răspunde chiar Ionel Militaru. Surprinzător, şeful lui Militaru a spus că împotriva agenţilor există deja mai multe plângeri care au fost aduse  la cunoştinţa şefului Brigăzii de Poliţie Rutieră a Municipiului Bucureşti, Marian Motoc.

×
Subiecte în articol: special auto militaru mili