x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Crăciunul e salvat. Se modifică din nou Legea porcului: Autoritățile nu mai sacrifică Ignatul și tradițiile românilor

Crăciunul e salvat. Se modifică din nou Legea porcului: Autoritățile nu mai sacrifică Ignatul și tradițiile românilor

de Diana Scarlat    |    09 Noi 2023   •   08:20
Crăciunul e salvat. Se modifică din nou Legea porcului: Autoritățile nu mai sacrifică Ignatul și tradițiile românilor

Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) s-a răzgândit în privința normelor de aplicare pentru Legea porcului, după ce a fost luată cu asalt de presa din România.

Nu doar acuzațiile legate de călcarea în picioare a tradițiilor românești i-au determinat pe inspectorii ANSVSA să renunțe la prevederile care le-ar fi interzis românilor să sacrifice porci în gospodării și să comercializeze inclusiv carnea lor. Mai grav a fost să constate că normele adaugă la lege, introducând exact articolele care fuseseră eliminate inițial, după un alt scandal. Autoritatea a venit, deocamdată, cu un comunicat de presă în care își anunță bunele intenții, urmând să refacă normele de aplicare. Cel puțin anul acesta, porcul de Crăciun din gospodării a fost salvat.

Declarațiile oficiale ale ANSVSA care au venit după declanșarea scandalului național legat de porcii din gospodării sunt de-a dreptul lacrimogene: „ANSVSA susține tradiția creșterii porcului în țara noastră. Susținerea creșterii tradiționale a porcului în gospodării și a proprietarilor de porci din mediul rural este o prioritate a Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Creșterea, sacrificarea porcilor în gospodăria țărănească și comercializarea acestora nu va fi interzisă”.

Astfel, Autoritatea i-a asigurat pe români că „își vor putea sacrifica fără probleme porcii înainte de Crăciun, în propriile gospodării”, promițând că va modifica Ordinul nr. 130/2023 de aprobare a Normelor specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023. Se va introduce o nouă prevedere prin care se pot comercializa porcinele din gospodărie „numai în condițiile în care un medic veterinar de liberă practică împuternicit de DSVSA județene va completa o fișă de examinare clinică, care certifică statusul de sănătate al animalului respectiv”.

 

Ghiță nu scapă de dosarul electronic de urmărire

Va rămâne valabilă obligarea crescătorilor de porci de a-i înregistra, pentru identificare. Înregistrarea se va face în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor - SNIIA. „Prevederea are în vedere stabilirea stării de sănătate a animalului care urmează a fi comercializat, astfel încât să împiedice mișcarea animalelor care ar putea contribui la răspândirea virusului PPA”, a mai explicat ANSVSA. Prin înregistrare, fiecare porc din bătătură va avea un întreg dosar de urmărire prin sistem electronic, iar măsura este justificată prin nevoia de a se ști dacă porcul s-a îmbolnăvit, pentru a se putea interveni imediat, în caz de gripă porcină africană.

„În vederea asigurării concordanței cu Regulamentul (UE) nr. 594/2023 și Legea nr. 122/2023, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a elaborat și emis două acte normative esențiale: Ordinul nr. 130/2023, care aprobă Normele specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023, și Ordinul comun nr. 132/418/2023, emis împreună cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), care stabilește condițiile și cerințele de biosecuritate pentru exploatațiile noncomerciale de porcine. ANSVSA reamintește tuturor deținătorilor de exploatații noncomerciale de porcine importanța respectării normelor de biosecuritate și a regulamentelor în vigoare, în vederea prevenirii și combaterii pestei porcine și a altor riscuri asociate”, explică ANSVSA.

 

Autoritatea nu spune nimic despre eliminarea prevederilor

Dincolo de informarea de presă făcută de Autoritate, în urma unei ședințe-fulger care s-a organizat după adevăratul bombardament venit din partea presei, ANSVSA ar trebui să scoată și cele două prevederi pe care le preluase în normele de aplicare din varianta inițială a Legii porcului - cele care prevăd interdicția de a comercializa porci crescuți în gospodării, precum și carnea acestora. 

Din 2021, de când UDMR a inițiat proiectul de act normativ, scandalurile s-au ținut lanț, ajungându-se la eliminarea mai multor prevederi, până a votul variantei finale a legii. Cea mai gravă a fost prevederea care stabilea limita maximă de 5 porci crescuți într-o gospodărie - de care UDMR s-a dezis, după ce formațiunea politică fusese amenințată de propriul electorat că nu va mai fi votată. 

Conform acelui articol, creşterea porcinelor putea fi făcută „de către persoane fizice, în cadrul exploataţiilor noncomerciale de subzistenţă, înregistrate în Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor - SNIIA, care cresc maximum cinci porci, cu respectarea normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei, precum şi cu respectarea normelor de biosecuritate şi bunăstare”. Din această prevedere a rămas, prin preluarea în normele de aplicare, obligativitatea înregistrării în sistemul SNIIA, cu toate elementele legate de biosecuritate care se impun de la UE.

Celelalte două prevederi care au stârnit scandalul inițial, dar și pe cel actual, se referă la porcinele crescute numai pentru îngrăşare, la care se adaugă interdicția de a se comercializa inclusiv carnea şi produsele din carne rezultate în urma sacrificării acestora, fiind destinate exclusiv consumului în gospodăria proprie. Acestea sunt prevederile scoase din textul inițial al legii, dar reintroduse de ANSVSA în normele de aplicare - care ar trebui să fie eliminate acum. 






 

×
Subiecte în articol: autoritati ignat legea porcului