x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Axa Năstase – Raţiu şi retragerea securiştilor din diplomaţie

Axa Năstase – Raţiu şi retragerea securiştilor din diplomaţie

de Andrei Stoicu    |    27 Iul 2010   •   00:00
Axa Năstase – Raţiu şi retragerea securiştilor din diplomaţie
Sursa foto: Radu Constantinescu/Agerpres

Datorăm "Notelor zilnice" făcute de Ion Raţiu multe detalii din culisele politicii şi proiectele de atunci ale promotorilor tranziţiei în România.

În iulie 1990, liderul ţărănist considerat capul opoziţiei în Parlament a avut o întâlnire cu ministrul de Externe, Adrian Năstase. Au discutat în ea viitorul diplomaţiei româneşti, aşa cum îl visau politicienii din Bucureşti. Printre altele, s-a pus şi problema securiştilor sub acoperire de diplomaţi rămaşi din vremea lui Ceauşescu. Cum pe vremea "împuşcatului" simplului cetăţean îi fuseseră interzise relaţiile cu străinii, lesne de înţeles cine şi de cine erau "agreaţii" pentru trimiterea în post la ambasadele şi consulatele României în străinătate.

Iată rezumatul acelei importante discuţii în însemnările de seară făcute de Ion Raţiu:
"La 5:30 p.m. la noul ministru de Externe, Adrian Năstase. Sunt primit de tot biroul lui. Strâng mâna fiecăruia şi simt simpatia de care mă bucur. Facem obişnuitul tur de orizont. Legături strânse cu Europa. Vom găsi sprijin în «brâul latin» (Spania, Franţa, Italia). Situaţia nu e excelentă, dar se va schimba până-n septembrie. «Vom da semnale că mergem spre democraţie», a zis. I-am dat indicaţii ce semnale ar trebui: eliberarea imediată a celor arestaţi la 13 iunie şi rearestarea, numai după anchetă parlamentară, a celor vinovaţi; înfiinţarea postului de televiziune independent şi să mă lase să-mi public ziarul.

La sugestia mea a reluat ideea schimbării şi retragerii securiştilor din diplomaţie. A început s-o facă treptat. Are mare nevoie de diplomaţi calificaţi. «Maliţa ar fi bun, dar l-a servit pe Ceauşescu.» Legături cu America Latină şi cu piticii puternici din Extremul Orient: Hong Kong, Taiwan, Coreea de Sud şi Singapore. Relaţiile cu China sunt foarte bune. Trebuie întărite. Importăm de acolo mai ales bumbac şi produsele noastre fabricate sunt acceptabile. Nu se va urmări obţinerea Clauzei Naţiunii celei mai Favorizate din partea SUA, iar Uzina nucleară de la Cernavodă se va realiza cu Canada. Va înfiinţa un Institut al Drepturilor Omului şi a acceptat sugestia mea de a se crea un Ombudsman.
Mi-a vorbit de propaganda şovină maghiară şi îşi dă seama de pericolul ce ne paşte.

Nu ne dorim democraţie şi nu ştim să respectăm drepturile minorităţilor, iar Transilvania aparţine altei tradiţii. «Cred că toţi vrem să apărăm Transilvania. Contez pe ajutorul dumneavoastră», mi-a zis. De altfel, tot timpul s-a arătat extrem de doritor să discute cu mine.

El vede o realiniere a puterii. Rusia propriu-zisă, fără statele periferice ale Uniunii Sovietice şi Germania Unită. «Ca întotdeauna, ele se vor înţelege şi vor colabora.» Nu ca la Rappalo, în 1925 (1922, n.n.). Nu state ostracizate care se împrietenesc, i-am zis. «Vor fi cele mai puternice în Europa», a fost reacţia lui. Cum ne afectează pe noi? «Trebuie să mergem spre o Europă Unită» şi a repetat ideea avansată de mine în timpul campaniei mele electorale. Să mergem toate fostele state comuniste împreună spre Europa. Suntem în pericol să rămânem pe drum dacă mergem aşa cum mergem acum".


Bancuri cu Raţiu şi Iliescu
Chiar dacă aveau deplină libertate de expresie, românii nu şi-au pierdut apetitul pentru bancurile politice. În vara lui '90, personajele pe seama cărora se distrau erau Ionii din capul puterii şi al opoziţiei. Din folclorul creat atunci pe tema lui Ion Raţiu şi a lui Ion Iliescu, consemnăm două creaţii:

- Ştii care e ultimul banc?, întreabă Bulă.
- ?!
- De unde vine a manipula?
- ?!
- Money vine de la Raţiu. Restul de la Iliescu.

Şi:
De ce l-au prins minerii pe Raţiu? Pentru că nu avea ADIDAS torsion, explică Bulă impresionat de reclama de la televizor.

×
Subiecte în articol: acum 20 de ani