x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Baconschi minte de îngheaţă Parisul

Baconschi minte de îngheaţă Parisul

26 Sep 2012   •   19:39
Baconschi minte de îngheaţă Parisul

Acuzat ca in 2009, in ultima parte a misiunii sale ca ambasador la Paris, a locuit intr-un apartament de lux inchiriat pe care l-a pastrat si dupa ce a parasit postul timp de 10 luni (ianuarie 2010 ­ septembrie 2010), Teodor Baconschi a incercat sa scape mintind ca apartamentul cu pricina a fost locuit de insarcinatul cu afaceri al Romaniei pana la sosirea la post a noului ambasador, Bogdan Mazuru. "1. Contractul s-a prelungit pentru urmatorul ambasador, care locuieste in prezent acolo. 2. Contractul continea o clauza de reziliere oneroasa in caz de notificare din scurt. Continuarea contractului, in perspectiva sosirii la post a noului ambasador, era mai putin costisitoare decat lichidarea acestuia si apoi platirea taxelor de agentie imobiliara pentru incheierea unui nou contract. 3. Pana la venirea noului ambasador, locuinta a fost ocupata de seful interimar al Misiunii, Insarcinat cu Afaceri", preciza Baconschi pe 17 septembrie, intr-un comunicat de presa, fara a-i da numele insarcinatului cu afaceri. Acesta ne-a fost dezvaluit de MAE ulterior, fiind vorba de Roxana Iftimie, in prezent ambasador al Romaniei la Luxemburg. Numai ca, dupa MAE, si Roxana Iftimie ii da peste nas lui Baconschi, afirmand ca nu a stat nici o clipa in acel apartament, chiar daca unii diplomati obisnuiau sa locuiasca in oras.

La ultimul etaj, intr-o cladire construita in stil comunist
"Pe durata misiunilor mele la Paris, atat in calitate de prim-colaborator, cat si in aceea de chargé d’affaires a.i nu am locuit nici o singura zi intr-o locuinta inchiriata in oras; am ocupat acelasi apartament de la etajul ultim al vetustei cladiri administrative (construita in stil comunist in anii ’60, unde se afla si birourile personalului misiunii), desi intr-o anumita perioada au fost diplomati care, pe langa seful misiunii, au locuit de asemenea «in oras». Acest aspect, de altfel usor verificabil cu fostii colegi de la ambasada de la Paris, a fost reconfirmat centralei MAE, la solicitarea acesteia, in momentul cand am fost fost contactata in perioada concediului", scrie Roxana Iftimie intr-o precizare remisa Jurnalului National.

Declaratia Roxanei Iftimie vin sa confirme ceea ce MAE a precizat atat pentru Antena 3, cat si pentru Jurnalul National. Prima precizare a venit de la MAE pe 18 septembrie, la o zi dupa ce Baconschi incercase sa dreaga busuiocul bagand-o "in gazda" pe Roxana Iftimie. "In decembrie 2009, domnul Teodor Baconschi a fost rechemat in tara. Avand in vedere ca procedura de numire a noului ambasador fusese demarata, chiria diminuata prin contractul precedent (n.r. ­ de la 8.500 de euro la 6.025 de euro), iar costurile generate de rezilierea anticipata a contractului si eventuala inchiriere a unei noi locuinte ar fi fost mai costisitoare, conducerea MAE a aprobat in martie 2010 mentinerea contractului de inchiriere fara ca apartamentul sa fie locuit pana la data sosirii succesorului", se arata in precizarea MAE din 18 septembrie 2012 pentru Antena 3. Din explicatiile MAE se intelege si de ce atata disperare pe Baconschi sa gaseasca repede un chirias pentru apartamentul din Paris platit din bani publici: el a fost cel care, in calitate de ministru de Externe, a aprobat in martie 2010, mentinerea apartamentului din Paris fara sa fie locuit. Cu alte cuvinte, el se face vinovat de cheltuirea nejustificata a aproximativ 100.000 de euro din bani publici.

Locuinta de protocol intr-o zona de lux
Mai mult, pe 25 septembrie, la solicitarea Jurnalului National, MAE mai scrie inca o data negru pe alb ca locuinta inchiriata de Baconschi nu a fost locuita pana la sosirea la post, pe 10 septembrie, a noului ambasador al Romaniei la Paris, Bodgan Mazuru. "Locuinta de protocol la care faceti referire nu a fost ocupata pana la data sosirii succesorului domnului Teodor Baconschi, domnul ambasador Bogdan Mazuru. Domnul Bogdan Mazuru, ambasador al Romaniei la Paris, a fost trimis in misiune permanenta la data de 10 septembrie 2010. Adresa locuintei de protocol de la Paris este: Avenue de la Bourdonnais nr.91", a precizat MAE pentru Jurnalul National.

Potrivit adresei furnizate de MAE, locuinta de protocol inchiriata de Bacoschi este una de lux. Ea se afla in cartierul Gros Caillon, din arondismentul 7 al Parisului, considerat o zona de lux, aflata in apropierea Turnului Eiffel. Apartamentul este situat intr-un imobil de 8 etaje, construit in 1925. In aceasta cladire sunt 19 apartamente. Unele site-uri imobiliare franceze arata ca pretul mediu pe metru patrat construit in aceasta zona este de 12.569 de euro, iar maximul este de 14.455 euro.

×