x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Banii lor - Diguri profitabile. Pentru neautorizati

Banii lor - Diguri profitabile. Pentru neautorizati

de Dorian Cobuz    |    14 Iul 2006   •   00:00

Inundatiile nu fac doar victime. Ele sunt un bun prilej pentru diferiti oameni de afaceri de a-si consolida veniturile. Mai ales ca lucrarile se dau direct, ocolindu-se astfel sistemul licitatiilor de oferte. Iar calea ilegalitatilor si ciudateniilor este deschisa.

"CONFIDENTIAL". Refacerea infrastructurii de aparare impotriva inundatiilor este o afacere pe care Ministerul Mediului o tine inca sub tacere

Inundatiile nu fac doar victime. Ele sunt un bun prilej pentru diferiti oameni de afaceri de a-si consolida veniturile. Mai ales ca lucrarile se dau direct, ocolindu-se astfel sistemul licitatiilor de oferte. Iar calea ilegalitatilor si ciudateniilor este deschisa.

Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) a directionat catre Administratia Nationala "Apele Romane" (ANAR) fonduri uriase care vizeaza 124 de obiective de investitii, insumand mai mult de 1.300 de miliarde de lei vechi. Acestia au fost banii alocati doar pentru refacerea infrastructurii existente inainte ca apa sa faca pagube. Cum aceste lucrari si-au dovedit o eficienta indoielnica, de asteptat erau poate o reconfigurare a infrastructurii si poate o adaptare a normelor de proiectare si executare la nivelul unor noi realitati climatice, atat de des invocate in strategia nationala. Nimic din toate acestea. Mai grav, Ministerul Mediului nici macar nu a asigurat transparenta cu privire la alocatiile bugetare, si abia dupa insistenta Jurnalului National datele acestea au fost publicate in Monitorul Oficial (M.O.).

NEGOCIERI? Aceste lucrari au fost atribuite prin negocieri directe. Nu vom insista asupra faptului ca atribuirile s-au facut fix pe sumele acordate de Guvern, desi lucrarile se dau, cica, prin negociere. Vom face totusi observatia ca selectia executantilor ar trebui sa se faca dupa criteriile eligibilitatii, performantei si ofertei favorabile. Adica seful oricarei Directii a Apelor ar fi trebuit sa contacteze cei mai buni executanti, recunoscuti pentru performante, sa atribuie mai multor societati (eligibile) din piata aceste lucrari pentru a nu favoriza pe una sau pe alta dintre ele, dar si pentru a se asigura ca lucrarile vor fi incheiate cat mai repede. Cu toate aceste lucruri Madalin Mihailovici, directorul "Apelor Romane", este de acord, dar nu a putut totusi sa ne raspunda punctual cu privire la selectia uneia sau alteia dintre societatile care s-au infruptat din "cascavalul" scos la suprafata de inundatii. Daca criteriile de mai sus au fost indeplinite, va lasam pe dumneavoastra sa trageti concluzia finala.

NECERTIFICATE. Desi lista lucrarilor atribuite este una foarte lunga si raspandirea acestora in spatiu la fel de importanta, trebuie spus ca fiecare dintre directiile care au atribuit lucrari s-a limitat la un numar restrans de firme cu care sa colaboreze. Grav este insa ca pe lista acestora se afla cel putin noua so cietati comerciale care nu au primit certificarea necesara pentru executarea de lucrari specifice!!! Conform ordinului 589 din iunie 2005, adica anterior atribuirii acestor lucrari, firmele Aquacons Consult, Aquacon Proiect, Conbac, Dimar, Energoconstructia, Grup Hidrocon, Mitrut Com si Vega ’93 nu au certificat pentru a proiecta si executa lucrari "in domeniul gospodaririi apelor". Surprinzator, in 2004, doar doua dintre ele, Mitrut Com si Dimar, aveau certificate valabile. Adica, majoritatea dintre acestea nici macar nu se afla intr-o situatie temporara de necertificare. Si totusi, acestea au luat contracte grase.

D’ALE OLTENILOR. O firma condusa de Marian Sterian, unul dintre oamenii de incredere ai fostului ministru al Mediului, Ilie Constantin, Apasco, a castigat contracte in valoare totala de nu mai putin de 3,2 milioane RON. Apasco a intrat in vizorul PNA dupa ce s-a constatat ca firma a incheiat de-a lungul anilor 25 de contracte, prin incredintare directa, cu "Apele Romane". Grup Hidrocon, o alta firma neautorizata, a primit lucrari in valoare totala de 1,5 milioane RON din partea DA Olt si alte 500.000 RON din partea DA Litoral. Dar directia olteneasca de ape pare a fi cea mai dispusa sa faca contracte ciudate. Alte doua firme necertificate au fost, de asemenea, selectionate de DA OLT - Aquacon Proiect si Aquacons.

STEAUA GALATIULUI. Vega ’93 este de departe una dintre firmele cele mai favorizate de atribuirile directe. Lucrari in valoare de aproape 5 milioane RON i-au fost atribuite acestei societati de DA Prut, de la Iasi. Firma galateana este cunoscuta mai degraba pentru lucrari de constructii decat pentru cele din domeniul gospodaririi apelor, dar renumele firmei este legat de cel al patronului sau, Corneliu Istrate, recunoscut pentru relatiile cu oamenii politici ai PSD si contractele pe bani publici adusi de prietenii acestuia - blocurile ANL de la Galati, sali de sport (in numar de 16), refacerea unor scoli prin PHARE, reconsolidarea prefecturii. Tot prin incredintare directa, firma lui Istrate a primit in 2002 lucrarea "Regularizarea raului Bistrita si a afluentilor". Lucrarile la paraul Negel neterminate pana anul trecut au fost cauza revarsarii acestuia. Societatea comerciala botosaneana Codin, cu sediul in Dorohoi, este o alta insemnata beneficiara a atribuirilor directe facute de ANAR: cinci lucrari in valoare totala de 2,7 milioane RON. Despre aceasta societate nu se poate spune altceva decat ca are o cifra de afacere in continua crestere, dezvoltare sustinuta serios de contracte pe bani publici. Curtea de Conturi a luat serios la verificat un contract pentru reparatia Strazii Oborul Nou din Dorohoi, unde s-ar fi produs un prejudiciu de vreo 100 de milioane de lei, la nivelul anului 1997. Procesul incheiat in 2003 a dat dreptate societatii Codin, iar la momentul de fata, dupa revenirea PNL-ului la guvernare, concurenta locala acuza succesul urias al firmei de a prelua contracte cu autoritatile publice.

Bella Consulting, o societate din Satu Mare, care, potrivit site-ului Ministerului de Finante, are 16 angajati, a primit 4 lucrari din partea DA Mures si DA Siret, in valoare totala de 1,4 milioane RON, o suma echivalenta cu intreaga cifra de afaceri a companiei din anul precedent, 2004. Pop Dumitru, proprietarul firmei, a devenit celebru printr-un scandal de santaj inchis de PNA.

SAC, SAC... SLIC! Comisia de receptie a investitiilor in infrastructura din cadrul Proiectului de Dezvoltare Rurala (PDR) a refuzat sa faca in 2004 receptia unei lucrari din judetul Botosani la un drum executat de Com Beton SA Iasi. Firma este unul dintre marii castigatori ai contractelor de atribuire semnate de Apele Romane: aproape 2 milioane RON. Aceasta societate face parte din grupul Pieta al omului de afaceri Constantin Comanescu.

O alta societate care s-a bucurat de atentia sefilor de Directii de ape, Conbac (necertificata), apartine viceprimarului de Bacau, Mihai Slic, acuzat de curand ca si-a atribuit o lucrare importanta ANL. Conbac a semnat pentru 2,7 milioane RON. Iar cel mai important contract cu "Apele Romane", in valoare de aproape 4 milioane RON, pentru amenajarea raului Trotus la Comanesti, l-a primit Hidroconstructia. Societate care mai ridica de la DA Siret alte 2 milioane RON, din alte lucrari.

SECRETE COMERCIALE PE BANII NOSTRI AI TUTUROR
INCAPATANARE. Mihilovici (foto) si directorul de investitii, Vasile Ofimias, sustin in continuare confidentialitatea contractelor
Jurnalul National a atras atentia inca de la inceputul lunii mai asupra secretomaniei cu care au fost inconjurate contractele date de ANAR pentru refacerea infrastructurii de aparare contra inundatiilor. "Eu sunt ordonator secundar de credite. Nu eu trebuia sa ma ocup de publicarea acestor date... Ministerul este cel care da banii", a comentat telefonic directorul general al Administratiei Nationale "Apele Romane", inginerul Madalin Mihailovici, lipsa transparentei cu privire la destinatia acestor sume uriase. Directorului "Apelor Romane" i-a fost solicitata anterior si de un agent economic transparenta asupra acestor atribuiri. "Referitor la solicitarea dumneavoastra de a indica numele executantilor, va invederam faptul ca aceasta informatie este exceptata de la accesul liber al persoanelor, fiind informatie comerciala care, odata publicata, ar aduce atingere principiilor concurentei neloiale", a raspuns in scris Mihailovici celui care a indraznit sa-l deranjeze. Dupa ce solicitarea noastra de a primi niste raspunsuri cu privire la aceasta situatie s-a plimbat vreme de o luna intre minister si ANAR, am primit si un raspuns din care am aflat ca, la trei zile dupa articolul nostru, acelasi director si-a amendat subordonatii pentru incalcarea legii si a trimis Monitorului Oficial datele cu caracter public pe care i le solicitasem. In schimb, ministrul care ne-a obisnuit sa pozeze deasupra digurilor, Sulfina Barbu, nu s-a sesizat deloc cu privire la aceasta flagranta incalcare a legii.
×