Javad nu s-a simtit niciodata bine in pielea lui si asta pentru simplul fapt ca si-a dorit sa fie femeie. De doi ani lupta pentru ca visul lui sa devina realitate, iar el sa devina ea.
MARINA CONSTANTINOIU
|
IN FINE! In patriarhala societate iraniana exista o procedura legala, aprobata de autoritatile religioase, care poate face ca un barbat sa devina femeie sau viceversa |
Asa incepe povestea lui Javad. Un tanar iranian, cu tenul ca piersica, viseaza sa devina Hasti (prenume feminin, a carui semnificatie este "existenta"). Javad n-are nevoie sa mearga in strainatate pentru a-si implini visul, adica pentru a se opera in vederea schimbarii sexului.
"DELICTUL" ACCEPTAT. Si in Iran, ca aproape peste tot in lume, transsexualitatea este sinonima cu homosexualitatea, un "delict" a carui sanctionare poate merge pana la pedeapsa cu moartea, daca se adevereste a fi repetat. Cu toate astea, in patriarhala societate iraniana exista o procedura legala, aprobata de autoritatile religioase, care poate face ca un barbat sa devina femeie sau viceversa.
CU ACTE-N REGULA. Dovada o are chiar Javad, scrisa negru pe alb. "Aceasta este o autorizatie pentru ca Javad D., in varsta de 27 de ani, sa se opereze pentru a-si schimba sexul, din cauza unei tulburari de identitate sexuala", spune atestatul eliberat de un medic
specialist. La capatul mai multor ani de dureroasa chirurgie plastica si tratamente hormonale, Javad va deveni Hasti, asa cum si-a dorit dintotdeauna. Certificatul sau de nastere si cartea sa de identitate vor fi ulterior modificate.
Toata tarasenia va costa circa 3.700 de dolari. Pe cei care vor sa o apuce pe calea inversa, adica din femeie sa ajunga barbat, toata afacerea ii va costa dublu: 7.500 de dolari. Culmea e ca in conservatorul Iran exista posibilitatea ca statul sa participe la aceasta schimbare, cu un sprijin financiar! Daca e sa ne luam dupa declaratiile militantilor pentru drepturile transsexualilor din Iran, primul lider religios siit care a aprobat astfel de interventii chirurgicale nu este nimeni altul decat ayatollahul Ruhollah Khomeiny, inainte de a fonda Republica Islamica in 1979. Liderii religiosi siiti se straduiesc acum sa raspunda problemelor de viata cu care se confrunta credinciosii. Un teolog din orasul religios Qom redacteaza acum o teza despre transsexualism si despre concordanta lui cu saria (legea islamica). "Trebuie sa facem distinctia intre schimbarea de sex si homosexualitate, nu trebuie sa intelegem din asta ca acceptam homosexualitatea", a mai spus el. Teza lui Kariminia incearca sa determine daca este nevoie de permisiunea consortului pentru schimbarea de sex, daca drepturile de mostenire se schimba o data cu schimbarea de sex sau cum se repartizeaza bunurile in caz de divort. Teologul, vizibil intelegator in privinta tulburarilor de identitate sexuala, recunoaste ca el insusi este supus unor puternice presiuni din partea unei societati profund conservatoare. In plus, are de-a face cu fel si fel de cazuri. "O mama foarte religioasa a venit plangand la mine, spunandu-mi ca fiul sau in varsta de 28 de ani a devenit «ceva nedefinit, intre barbat si femeie»", spune el, exemplificand problemele cu care se confrunta.
Amatorii de schimbare de sex se confrunta deseori cu o discriminare din partea mediilor medicale. "Am avut un anestezist, care, culmea, mai si traise in Massachusetts, care nu voia sa atinga acesti pacienti", povesteste Bahram Mir-Jalali, un practician care afirma ca a efectuat 210 operatii de schimbare de sex in cursul ultimilor 20 de ani. Unii dintre barbati sunt atat de disperati sa devina femei, incat isi mutileaza organele genitale si ajung la spitalele de urgenta, spune el. Ceva mai usor le este femeilor devenite barbati, care s-au facut mai usor acceptate. "Aceasta societate este dominata de barbati. De aceea sa devii barbat nu este prea complicat: iti schimbi cartea de identitate, iar pentru vocea ingrosata, trasaturile masculine, mustata sau barba exista hormoni", explica unul dintre "transformati".
EXEMPLU. "Domnul A" are 37 de ani si acum sase ani inca era femeie. Ce-i drept, si acum are silueta delicata a femeii care a fost candva. A avut chiar curajul de a se logodi. "Parintii logodnicei mele au fost socati cand le-am cerut mana fiicei lor. Nu de alta, dar in trecut ma vazusera imbracat cu straie femeiesti si cu val pe fata", spune "el" cu nonsalanta.