Spania. Coride, Gaudi si Dali. Si hoti de buzunare. Le-a cazut victima si echipa Jurnalului National in prima zi in Spania. Autoritatile dau din umeri: nu le pasa de romanii pagubiti.
Corespondenta din Barcelona, Spania
FOTOREPORTAJ - Click pe imagine |
|
REACTIE ZERO. Toleranta autoritatilor catalane in fata hotilor transforma Barcelona intr-un El Dorado al pungasilor de toate neamurile
|
Gaudi, Dali si hoti de buzunare. Cei din urma nu apar, ce-i drept, in nici un ghid turistic, desi fac parte din peisajul cotidian al Barcelonei. La o sectie de politie din centrul orasului ajung zilnic peste 50 de turisti pradati in diverse moduri. Romanii au si ei locul lor in breasla, fiind
specializati in furturile din bancomate, alba-neagra si "facutul" la buzunare.
Primul sfat pe care-l primesti, daca vii ca turist in Barcelona, este sa ai grija la buzunare. In orasul turistic asemenea unui turn Babel, in care totul este scump, de la
chirie la alimente, unii imigranti traiesc scotand bani din buzunarul turistilor. La propriu.
|
TERITORIUL HOTILOR. Localnicii au invatat sa se fereasca de hoti, cei mai vulnerabili sunt strainii veniti sa admire frumusetea Spaniei |
LEGISLATIE BLANDA. Toleranta autoritatilor catalane in ceea ce priveste furtul transforma Barcelona intr-un El Dorado al pungasilor de toate neamurile. Zvonul ca, in orasul catalan, furtul unor sume de pana-n 400 de euro nu e considerat infractiune a adunat infractorii. Roiesc precum mustele, sunt din toate neamurile si au metode diverse de a "opera". Romanii fura, fie din bancomate, fie din buzunare sau genti. In jurnalele TV din fiecare seara se pot auzi stiri despre bandele de infractori romani prinse in timp ce inregistrau codurile PIN ale unor carduri pe o banda magnetica, dupa care goleau conturile. Un studiu realizat de Gallup Romania in 2005 privind imaginea tarii noastre in Spania arata ca mai bine de doua treimi din spaniolii intervievati si-au creat o imagine negativa despre romani prin prisma stirilor de acest gen, prezentate de mass-media spaniola. In Catalunia traiesc in jur de 50.000 de romani. In Barcelona sunt doar 2.000, restul fiind dispersati in orasele din jur.
CONCURENTA. Constransi de concurenta de pe piata din Barcelona, hotii isi perfectioneaza si schimba metodele. Sunt profesionisti care se adapteaza din mers. Si romanii tin pasul in ceea ce priveste inventivitatea. Nu e un motiv de fala⦠"Romanii folosesc mai multe metode. Tiganii sunt cunoscuti, mai ales, pentru faptul ca-si trimit copiii la furat si celor sub 16 ani nu ai ce sa le faci, pentru ca nu raspund penal pentru infractiunile comise. Apoi, mai vin printre mesele din baruri si restaurante si vand ziare, pun teancul pe masa ta deasupra telefonului mobil si apoi il iau cu totul. Mai erau prin oras si adolescente care sustineau ca strang fonduri pentru diverse asociatii. Asociatii care in realitate nu exista", explica Antonio Baquero, jurnalist la "Periodico de Catalunya", cu experienta in problema imigrantilor.
PE ALESE. Alte etnii au alte specializari: furt din locuinte sau din hoteluri, taiatul gentilor in metrou sau, pur si simplu, smulgerea obiectelor din mana posesorilor. Strada cu cele mai multe furturi pe metru patrat este Rambla, una dintre atractiile turistice de top ale orasului catalan. Una dintre cele mai elaborate metode, folosite cu precadere de marocani si
sud-americani, este asa numita "tacos". Conform unui agent de Politie de la o sectie din Piata Spaniei, in centrul orasului, metoda e importata din Italia si Franta si a aparut in Barcelona in urma cu vreo doi ani. Inainte, grupurile care operau cu "tacos" se limitau la periferia orasului, acum si-au schimbat locul spre centru, in zonele considerate sigure. Localnicii stiu ca trebuie sa fie atenti si au invatat si metodele de operare, insa pentru turisti informatiile sunt prea putine. Acum un an, autoritatile au desfasurat o campanie de prevenire a furturilor, lipind afise in zonele considerate "cu risc ridicat". Acum insa atitudinea autoritatilor pare a fi una de resemnare, in fata numarul mare de oameni care vin zilnic sa reclame furturile.
TACOS. La Mosso dâEsquadra, adica la o sectie a politiei catalane, au depus o astfel de plangere si jurnalistii "Jurnalului National". Am avut nefericita ocazie de a experimenta pe pielea noastra metoda "tacos", pe una dintre strazile din vecinatatea Pietei Spaniei. Cum procedeaza hotii in aceste cazuri? Victimele sunt improscate cu o substanta moale, de culoare dubioasa si cu aspect de voma, apoi apare un binevoitor, imbracat elegant, care le ofera ajutor, servetele curate si apa pentru a se sterge. Dupa ce distrag pentru cateva secunde atentia, hotii iau rapid prada si dispar. Asa ni s-a intamplat si noua. Si, intr-o clipita, fotoreporterului i-a fost sustras aparatul de fotografiat.
Am mers imediat la sectia de politie din apropiere, unde a trebuit sa asteptam mai bine de doua ore pentru a putea face plangere. Nici n-am inceput bine sa povestim si politistul ne-a intrerupt si a continuat singur scenariul. Ii era deja cunoscut. Cu toate acestea, a recunoscut ca nu exista un ghid care sa atraga atentia turistilor ca furtul clasic, prin taierea gentii sau smulgerea servietei din mana, sunt deja demodate.
EXPLICATII
|
Surse din Politia Romana ne-au explicat de ce colegii lor din Spania actioneaza, in astfel de situatii, cu o asa lentoare. "Cei mai multi dintre cetatenii lor au asigurate bunurile de valoare. Atunci cand sunt furati spaniolii sunt interesati nu de recuperarea bunurilor sau de prinderea infractorilor, ci de acea dovada pe care o elibereaza politia, cum ca au fost victimele unei infractiuni, necesara pentru incasarea politei de asigurare", ne-a declarat un ofiter al IGPR. El sustine ca politistii spanioli sunt interesati indeosebi de rezolvarea infractiunilor care pun in pericol viata cetateanului de pe strada. (AOP)
|
AI NIMANUI. Ca cetateni romani, am sunat si la Consulatul Romaniei din Barcelona, pentru a fi sfatuiti cum sa procedam in acest caz. De vreme ce nu ne-au fost furate actele, consulatul ne-a sfatuit sa depunem denuntul la Politie si gata. Mai departe, pe cei de aici nu-i interesa cum ar putea sa sprijine un cetatean roman, victima a unei infractiuni in Spania⦠Translator? Solutia nu ne-a fost sugerata de catre Consulat, ci de catre Asociatia de romani Quorum, care ne-a propus trimiterea unui personae care sa ne ajute sa comunicam cu autoritatile locale in catalana.
Politistul care s-a ocupat de cazul nostru a spus ca sansele recuperarii sunt extrem de mici. Dar ca ele exista, avand in vedere ca stim seria aparatului si astfel il pot cauta in magazinele second-hand. O singura si infima satisfactie avem: cei care ne-au pradat nu erau romani, ci marocani! Surprinzator pentru noi insa cand aflau ca am fost victimele unui furt, politistii catalani intrebau imediat: "Romanii v-au furat?". Delegatul Guvernului spaniol in Barcelona, Josep Planells, ne-a spus un banc care circula in mediile diplomatice. Cand ambasadorului Marocului, tara cu cei mai multi imigranti in Catalania, i s-a furat masina, a spus fara nici un dubiu, desi compatriotii domniei sale lupta pentru primele locuri in materie de furturi: "Trebuie ca au fost romanii".