BORDEI ● Preşedintele acuză judecătorii, dar uită ajutorul pe care i l-a dat lui Constanda
Traian Băsescu a fost primul care a dat o mînă de ajutor la distrugerea
Parcului Bordei. Pe atunci, în 2003, era primar general. Acum, în 2008,
este preşedintele ţării şi lansează acuze de corupţie la adresa
judecătorilor din dosarul "Bordei", fără să aducă vreo dovadă, pe
principiul "hoţul strigă hoţii".
BORDEI ● Preşedintele acuză judecătorii, dar uită ajutorul pe care i l-a dat lui Constanda
Traian Băsescu a fost primul care a dat o mînă de ajutor la distrugerea Parcului Bordei. Pe atunci, în 2003, era primar general. Acum, în 2008, este preşedintele ţării şi lansează acuze de corupţie la adresa judecătorilor din dosarul "Bordei", fără să aducă vreo dovadă, pe principiul "hoţul strigă hoţii".
Atacurile şi criticile repetate ale preşedintelui Traian Băsescu la adresa justiţiei au fost de fiecare dată prilej de dezbateri aprinse. Şeful statului a depăşit însă săptămîna trecută obişnuita notă de "urecheală generalizată" şi a lansat acuzaţii extrem de grave împotriva judecătorilor care i-au dat dreptul lui Costică Constanda să contruiască în Parcul Bordei.
"Un judecător corupt, mai mulţi judecători corupţi nu au respectat acest act (n. red. – Planul Urbanistic General). Judecătorul s-a transformat în Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi a spus «Consiliul General al Municipiului Bucureşti, care îi reprezintă pe aceşti două milioane şi jumătate de bucureşteni. Nu dau doi bani pe el! Constanda, pentru cîţi bani mi-ai dat, mă ascund şi mă fac că nu am văzut PUG-ul, care e legea de dezvoltare a unui oraş, şi pentru banii tăi îţi respect eu dreptul de proprietate şi spun că poţi să faci pe terenul tău ce vrei tu». Deci acei bătrîni care au acceptat schimbul cu Satul Francez au vîndut pe urmă domnului Constanda, iar domnul Constanda a cumpărat pămîntul ştiind ce restricţii are de construcţie, dar l-a cumpărat ştiind că poate cumpăra judecătorul", a susţinut şeful statului în cadrul unei emisiuni televizate.
FĂRĂ ARGUMENTE. Traian Băsescu a omis să dovedească însă acuzaţiile şi să nominalizeze clar despre ce judecător este vorba. Să fie unul sau mai mulţi? Să fie din completul care a dat decizia finală sau trebuie luaţi în calcul toţi judecătorii care au dat soluţii în acest caz, începînd cu anul 2005, vreo zece în total? Să fie acuzaţii bazate pe informaţii concrete sau sunt doar impresiile personale ale şefului statului? Sunt întrebări la care doar preşedintele Băsescu pare să ştie răspunsul, pentru că nici o altă instituţie a statului, abilitată în verificarea faptelor magistraţilor, nu pare să ştie nimic. Decizia finală prin care Consiliul General al Capitalei a fost obligat să aprobe, în favoarea lui Constanda, PUZ-ul pentru Bordei, a fost dată de trei judecători: Camelia Sprînceană, Gheorghe Grecu şi Daniela Toader. Numai că niciunul dintre ei nu este cercetat penal sau disciplinar pentru vreo ilegalitate comisă în cazul Bordei. În august 2007, inspecţia Consiliului Superior al Magistraturii a verificat activitatea celor trei judecători din cazul Constanda şi a ajuns la concluzia că niciunul dintre ei nu a săvîrşit fapte care să atragă sancţiuni disciplinare.
MEMORIE SCURTĂ. Preşedintele a mai "uitat" să spună un lucru esenţial: că el a fost primul care a început să distrugă Parcul Bordei. În septembrie 2003, Băsescu a semnat două dispoziţii în calitatea sa de primar general, fără a le mai supune votului Consiliului General, prin care dădea zona verde unor familii în schimbul Satului Francez. Un alt lucru uitat de preşedinte este că în biroul său de la Primăria Capitalei nu au intrat niciodată acei bătrîni cum îi numeşte acum şeful statului pe Eugen Lincaru şi pe Dumitru Tudor, ci nimeni altul decît Costică Constanda în calitatea lui de atunci de reprezentant al celor două familii. Edilul Băsescu n-a semnat ca primarul aşa cum a lăsat să se înţeleagă, ci l-a asigurat încă de atunci pe Constanda că-l va ajuta să obţină inclusiv aprobările necesare construirii cartierului rezidenţial în Parcul Bordei. Primul pas era schimbarea Planului Urbanistic Zonal de către consilierii generali. Afaceristul a primit asigurările lui Băsescu că PUZ-ul va fi aprobat de aleşii locali, parcul urmînd a fi distrus. La vremea respectivă mai mulţi angajaţi ai municipalităţii au venit la Băsescu şi i-au spus că zona verde nu poate fi înstrăinată pentru că face parte din domeniul public al Capitalei. Însă primarul a ignorat toate avertismentele. Ghinionul lui Constanda a fost că, la scurt timp de la discuţia avută la Primărie, Băsescu a plecat la Cotroceni, lăsîndu-l pe afacerist "cu buza umflată".
Ce ştie preşedintele şi alţii nu?
Parchetul Instanţei Supreme şi Direcţia Naţională Anticorupţie ne-au precizat că nu există vreun dosar penal pe numele celor trei judecători care au dat decizia finală în cazul Bordei. "Nu avem nici o sesizare în legătură cu posibile infracţiuni săvîrşite de cei trei magistraţi ai Curţii de Apel Bucureşti. Am primit doar o adresă cu privire la o notă a inspecţiei judiciare a CSM, dar în aceasta se constată deficienţe în activitatea unor grefieri de la secţiile de Contencios Administrativ ale Curţii de Apel Bucureşti şi ale Tribunalului. Nu este constituit un dosar penal", ne-a declarat purtătorul de cuvînt al Parchetului Instanţei Supreme, Robert Cazanciuc. Trebuie precizat, de asemenea, că niciunul dintre parchete nu s-a autosesizat în urma acuzelor şefului statului, pentru că informaţiile au fost coniderate insuficiente pentru deschiderea unei anchete. Dacă preşedintele deţine totuşi informaţii despre cazul Bordei ar trebui să aibă simţul civic de a le face publice.Citește pe Antena3.ro