x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Basescu la Universitate

Basescu la Universitate

02 Ian 2005   •   00:00

Aidoma marilor capitale, si Bucurestiul a frematat de veselie la cumpana dintre ani. Piata Universitatii, Piata Revolutiei si Pavilionul Expozitional Romexpo au fost trei dintre locatiile unde au pasit in 2005 mii de bucuresteni. Iar sintagma "Revelionul strazii" si-a gasit foarte bine adepti in… Capitala.

OANA ANTONESCU

ONOARE. Cei aflati in primele randuri au fost stropiti cu sampania presedintelui
Spectacolul organizat de Primaria Municipiului Bucuresti in Piata Universitatii a adus in strada cateva zeci de mii de romani, care au inceput petrecerea de Revelion inca de la ora 19:30. Pana aproape de momentul trecerii in noul an au cantat Romania, Animal X, Pepe, Proconsul, Cargo, Vama Veche, Holograf si Voltaj, intr-un spectacol diversificat de sunet si lumini. Tinuta nu a fost obligatorie, dar distractia si voia buna nu au lipsit. Fragmente din petrecerea de la Universitate au fost preluate si de postul national de televiziune.

DISCURS. Momentul de cel mai mare interes al spectacolului a fost discursul presedintelui Romaniei, Traian Basescu, care a ales sa petreaca alaturi de romanii prezenti aici. Seful statului a tinut sa vorbeasca liber, discursul sau fiind preluat si de catre postul national de televiziune. "Dorinta mea este o Romanie care sa reuseasca, o Romanie in care fiecare copil, fiecare femeie, fiecare barbat sa traiasca mai bine; o Romanie in care noi toti sa fim uniti, sa fim solidari, sa fim puternici" au fost cateva dintre gandurile pe care le-a transmis seful statului celor prezenti la spectacol. "Vreau sa stiti ca aveti un presedinte puternic, un presedinte capabil sa va reprezinte, care-i iubeste pe cei 22 de milioane de romani plus cei sase milioane aflati peste tot in lume", a completat Basescu. Seful statului s-a aratat convins ca impreuna cu noul presedinte, romanii vor face istorie in anii ce vor urma. Mesajul presedintelui Romaniei s-a incheiat cu urarea care i-a adus succesul in campania electorala: "Sa traiti bine!".

CURATENIE RAPIDA. A desfacut apoi o sticla de sampanie din care a baut si a stropit publicul din fata scenei. Seful statului a coborat apoi in multime, a dat mana cu romanii care au petrecut in Piata Universitatii si a baut din sticlele cu sampanie care ii erau oferite de catre public. Basescu a ramas la petrecerea in aer liber vreme de o jumatate de ora si a fost insotit de sotia sa.

Focurile de artificii din Piata Universitatii, lansate de pe Teatrul National, au fost mai spectaculoase decat in ceilalti ani, iar arsenalul petrecaretilor a fost mult mai bogat, dar si mai periculos. Dupa miezul noptii, spectacolul a continuat alaturi de Viorica si Ionita din Clejani, Tandarica si fanfara 10 prajini sau orchestra Lautarii si Nelu Ploiesteanu. In jurul orei 2:30, Piata Universitatii a ramas pustie si murdara. Cativa gunoieri incepusera sa adune in doua masini resturile petardelor si cioburile sticlelor de sampanie sparte, care formau un imens covor de resturi menajere, un adevarat pericol pentru cauciucurile autoturismelor care treceau la acea ora prin Piata.

ROMEXPO
Revelionul organizat in incinta Romexpo de catre primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, a avut de toate: antren, muzica buna, distractie pe cinste. Au existat insa si elemente negative, cum ar fi cozile interminabile de la toaletele femeilor, nevoite sa se "mute" la barbati, bauturile foarte calde, precum si jaful de la sfarsit, cand toata lumea a cautat sa plece cu mai multe "suveniruri".

Per total, se poate spune ca organizarea Revelionului de la Romexpo a fost o reusita, la fel ca in anii precedenti. Muzica a fost pe gustul tuturor, printre invitati numarandu-se formatiile Holograf, Voltaj, Proconsul, Ovidiu Lipan-Tandarica si orchestra 10 Prajini, Pepe, precum si invitati de peste hotare, Lisa Stansfield si Gipsy Kings. Acestia au reusit sa creeze o atmosfera specifica trecerii dintre ani. Numai ca invitatii au avut parte si de cateva surprize neplacute, cum ar fi faptul ca bautura a fost calda, mancarea putina si rece. De asemenea, persoanele de sex feminin au fost nevoite sa se inghesuie in putinele toalete existente, mare parte fiind nevoite sa apeleze la... bunavointa barbatilor. Finalul a lasat un gust si mai amar unui neutru prezent la sarbatoare. Astfel, inainte de a pleca spre case, in loc de traditionala "Perinita" s-a trecut la jaf, oameni din toate paturile sociale dorind sa plece acasa cu cate un "suvenir", de la tacamuri, pahare si sticle de bautura pana la foarte "scumpele" baloane, care au decorat interiorul. In cele din urma, a ramas atat gustul dulce al desertului, dar si cel amar al starii in care se afla romanul de rand. (Vicentiu Neagoe)

PETRECERE DE PETRECERE
Piata Revolutiei a fost transformata in noaptea de Revelion intr-o "fabrica de hituri". Muncitorii Vlad Craioveanu (Fashion Man), George Vintila (Music Man) si Willmark (Dance Man) au facut legea si i-au trecut in condica de prezenta pe Voltaj, Directia 5, Holograf, POPS, Loredana, A.S.I.A., Simplu si Marius Moga, precum si pe invitatii de peste hotare, Underdog Project si Mendez.

Cu o asemenea "distributie", romanii au iesit cu miile in piata ca sa participe la "rebeliune". Se tragea cu "bombe" si pocnitori din toate directiile. Peste 50 de jandarmi, dubite si zgomot de "trasoare", Revelionul a fost o adevarata revolutie. Vanzatorii ambulanti au facut la bani intr-o noapte cat n-au facut tot anul. Tarabele instalate in Piata Revolutiei erau ornate cu sticle de sampanie, palariute, peruci din staniol si "rachete" de diferite dimensiuni. Negotul a durat doar cateva ore, dar a prins cumpana dintre ani. Unii petrecareti nu si-au lasat acasa coarnele. Cele rosii, de Carcotasi. Astfel ca Protevelionul a avut parte si de o masa de "dracusori".

Scena pe care artistii s-au desfasurat a fost mare cat Palatul Parlamentului. Cu sute de lumini, reflectoare, boxe si alte accesorii tehnice, Pro TV a oferit un concert al concertelor. Chiar si musafirii Underdog Project au fost impresionati de amploarea evenimentului. Banda a cantat atat de bine in locul olandezilor, in timp ce artificiile le tineau companie, incat baietii Underdog credeau ca miscarea de trupe le era dedicata in totalitate. Au uitat, probabil, ca este Revelionul, facand play-back pe "Summer jam", in traducere libera "Aglomeratia din timpul verii". Loredana a avut scena in ultimele minute ale anului 2004, cu "Zig-zaga" partea a doua, adica "Le-le-le", si primele minute din anul 2005, cu aceeasi piesa. Traiasca Mihai Ogasanu, compozitorul care a introdus-o in fabrica de hituri! S-a cantat, s-a dansat in ritmurile muzcii si pocnitorilor. Ce a ramas dupa s-ar putea descrie in trei cuvinte: mormane de gunoaie. In loc de zapada. (Dana Andronie)
×
Subiecte în articol: special piata