x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Bistroe: au ales cea mai proasta solutie

Bistroe: au ales cea mai proasta solutie

06 Sep 2004   •   00:00

EVENIMENT

Ucraina a prezentat inca de anul trecut reprezentantilor UNESCO si Conventiei de la Ramsar trei variante de construire a unui canal navigabil in nordul Deltei Dunarii. Cea a canalului Bistroe a fost singura catalogata de expertii internationali ca fiind "de neacceptat". In octombrie 2003, reprezentanti ai UNESCO si ai Conventiei de la Ramsar au analizat variantele de construire a unui canal navigabil de catre Ucraina in nordul Deltei Dunarii.
ALEXANDRU NASTASE

Din cele trei proiecte avansate de ucraineni, pe care Jurnalul National le prezinta astazi in exclusivitate, cea a canalului Bistroe a fost singura catalogata de expertii internationali ca fiind "de neacceptat".

Cele trei variante inaintate de partea ucraineana au fost construirea unui canal de navigatie pe bratul Bistroe, reinnoirea si modernizarea bratului Oceacovo si a canalului Prorva si construirea unei ecluze in partea de nord a Deltei (in zona de tranzit), care sa lege bratul Solomonov de golful Zhebryanskaya. In raportul Conventiei de la Ramsar se arata ca Academia Nationala Ucraineana pentru Stiinta, responsabila cu administrarea partii ucrainene a Deltei Dunarii, considera ca varianta Bistroe este de neacceptat, decizia fiind sustinuta si de numeroase ONG-uri specializate pe probleme de mediu.

Argumentele se refereau la "pagubele de mediu" pe care acest canal le-ar provoca si la "impactul nefavorabil" asupra zonei centrale a Rezervatiei Delta Dunarii. Raportorii se temeau ca aceasta varianta "va conduce la afectarea substantiala si la pierderea habitatului vital pentru pasarile acvatice aflate in perioada de reproducere sau crestere, si care folosesc bancurile de nisip situate in acea zona". Temerile se refereau si la "afectarea zonelor de depunere a icrelor in apele de coasta de adancimi reduse (cu posibile consecinte dezastruoase pentru pescuitul local). Misiunii nu i-au fost puse la dispozitie concluziile unui studiu de evaluare a impactului pe care lucrarea l-ar avea asupra mediului, dar sublinia ca temerile formulate sunt intemeiate.

Concluziile aratau totusi ca habitatul specific pestilor si pasarilor migratoare ce vor fi alungate de la gura de varsare a bratului Bistroe va trebui recreat intr-un alt sector al Deltei. Recomandarea expertilor era ca acest sector sa fie gura de varsare a bratului Oceacovo sau golful Zhebryanskaya.

"Pentru ca acest tip de compensare sa fie fezabil, ar trebui insotit de eliminarea instalatiilor portuare de la Ust’-Dunyask si de lucrari de restaurare a habitatului pe scara larga. De aceea, prima varianta propusa de ucraineni nu pare sa furnizeze o solutie rapida pentru crearea unui canal prin Delta Dunarii. Comparand cele trei variante, misiunea considera ca "varianta Bistroe este solutia cea mai proasta" - se arata in finalul raportului.

VARIANTELE DE REZERVA. Varianta B preconiza "reinnoirea si modernizarea canalului navigabil folosit anterior, ce se intinde de-a lungul bratului Oceacovo al Dunarii si a canalului Prorva, in zona cea mai de nord a deltei (in zona de tranzitie a Rezervatiei Biosferei, de-a lungul limitei nordice a zonei centrale) si a "canalului tehnic" de dimensiuni mari care leaga aceste brate de portul Ust’-Dunaysk, din golful Zhebryanskaya al Marii Negre".

Aceasta varianta, al carei impact asupra unor portiuni importante din Delta era minim, a fost promovata de Academia Nationala Ucraineana pentru Stiinta, de oficiul administrativ al Rezervatiei Biosferei Dunarii, precum si de organizatiile internationale.

Expertii Conventiei de la Ramsar au estimat ca este nevoie de o evaluare complexa a impactului pe care varianta B l-ar putea avea asupra mediului. Varianta C reprezinta solutia unei propuneri avansate inca de la inceputul secolului al XX-lea si presupune construirea unui canal care ar trece paralel cu bratul Chilia circa un kilometru.

Si aceasta varianta a fost considerata fezabila si acceptabila pe termen lung de catre Academia Nationala Ucraineana. Finalul raportului intocmit de expertii internationali obliga Ucraina sa se consulte cu Romania in privinta proiectului ucrainean, lucru care pana acum nu s-a intamplat.

×
Subiecte în articol: eveniment bistroe varianta