x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Boem şi modest

Boem şi modest

de Maria Sârbu    |    11 Noi 2009   •   00:00

"Am fost boem, am trăit frumos, am jucat cu pasiune în faţa spectatorilor şi a camerei de luat vederi", mărturisea într-un interviu pe care ni l-a acordat Gheorghe Dinică în decembrie anul trecut, cu doar câteva zile înainte de a împlini vârsta de 75 de ani. După aceea, ori de câte ori vorbeam cu el, marele actor întreba: "Ce mai face Jurnalul Naţional?". Vorbea şăgalnic.

Acum e în marea Tăcere. Cel numit "Histrion de cursă lungă" (este titlul cărţii cu şi despre Dinică scrisă de Constantin Paraschivescu şi editată de Fundaţia "Camil Petrescu" - re­vis­ta Teatrul azi, în 2002) a lăsat un capitol important în cultura cinematografică şi cea teatrală. A avut un drum artistic frumos. În peste 45 de ani de activitate, a "meşterit" mai mult de 90 de personaje în pelicule de lungmetraj, în peste 30 în filme de televiziune, dar şi vreo 40 de chipuri pe scenă. Rolurile au fost viaţa lui. Dar a şi cântat, înregistrând discuri. A cân­tat din plăcere şi această plăcere de a cânta, ce a ţinut o viaţă, a descoperit-o, după cum spunea, în timp ce îi asculta pe Maria Tănase şi pe toţi marii lăutari ai României.


ÎN CONŞTIINŢA OAMENILOR
Nu pot să nu reiau ceea ce a spus acum un an, descriindu-şi "parcursul": "O viaţă de artist... Cu boemii, tristeţi, bucurii, aplauze, urale, roluri negative interpretate cu mare plăcere, roluri pozitive puţine, dar bune, personaje care mi-au rămas în suflet, bucuria pe care mi-o dă recunoaşterea meritelor, zâmbetul de pe faţa celor care mă salută pe stradă, linişte sufletească, prieteni de-o viaţă, o soţie înţelegătoare. Şi lista ar putea continua la infinit". L-a mulţumit faptul că a rămas în conştiinţa oamenilor.

Anul trecut, de ziua lui Caragiale (30 ianuarie), lui Gheorghe Dinică i se decerna titlul de Doctor Honoris Causa acordat de senatul UNATC. Aceeaşi distincţie o primeau, alături de acest maestru al scenei şi filmului, alţi doi inegalabili actori - Victor Rebengiuc şi Marin Moraru -, trei genii în faţa profesorilor şi a studenţilor. Dinică era mândru şi totodată timid. Se afla în institutul pe care îl absolvise. Atunci s-a proiectat un film-eseu realizat de Facultatea de Film, în care actorul vorbea despre sine cu mo­destie şi despre meseria sa cu toată dragostea. Copleşise asistenţa cu amintirea sa: fusese remarcat într-un spectacol de amatori şi invitat să vină la facultate de Dina Cocea. Şi i s-a deschis calea de la care nu s-a abătut. "Nu voi uita niciodată momentul când am jucat alături de marele Calboreanu. Apoi am intrat în cinema ca la mine acasă. În meseria noastră trebuie să ai, dincolo de talet, şi o şansă. Eu am avut această şansă, să joc un mare repertoriu", spunea atunci Gheorghe Dinică.


HISTRION DE CURSĂ LUNGĂ
Cartea semnată de criticul de teatru Constantin Paraschivescu, "Gheorghe Dinică. Histrion de cursă lungă", este, potrivit editorului, un exerciţiu de admiraţie neobişnuit. Volumul reconstituie de la distanţă, fără ştirea protagonistului, din notele cronicarului, dar şi din mărturiile partenerilor de scenă, ale regizorilor şi criticilor, portretul unuia dintre cei mai iubiţi şi versatili actori români. Studentul Dinei Cocea a avut şansa de a fi chemat de David Esrig ca să joace alături de Marin Moraru pe scena Teatrului de Comedie, atunci recent înfiinţat (1964) şi condus de Radu Beligan. Şi-a legat numele de titluri antologice ale spectacologiei româneşti: "Umbra" de Evgheni Şvarţ, "Troilus şi Cresida" de Shakespeare şi, mai ales, "Nepotul lui Rameau" după Diderot (Teatrul Bulandra, 1968) - mon­ta­re căreia Constantin Paraschivescu îi consacră pagini întregi, cu minuţie şi pasiu­ne de "arheolog".

"A fost... şi va fi!", susţine conducerea Teatrului Naţional din Bucureşti, pe scena căruia Gheorghe Dinică a jucat ul­ti­mele sale roluri. Valoarea artistului a fost recunoscută atât prin aplauzele şi respectul publicului, cât şi prin premii şi titluri acordate: pentru roluri în teatru, pentru roluri în film. A fost şi a rămas "Cetăţean de Onoare al Bucureştiului". I-a fost acordat şi Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Mare Ofiţer.
O VIAŢĂ, PESTE 100 DE PERSONAJE
Născut şi crescut în Giuleşti, după război, Gheorghe Dinică obişnuia să povestească cu umor: "M-am născut în 1933, în ziua de Crăciun, dar nu era nimeni la Primărie, toţi erau în chefuri şi m-au declarat în acte la 1 ianua­rie 1934". Dinică, unul dintre cei mai mari actori români, a absolvit în 1961 Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, la clasa profesoarei Dina Cocea: "Primul meu rol a fost cu o trupă de amatori de la Poştă, iar eu interpretam rolul locotenentului Stamatescu din piesa «Titanic-vals» de Tudor Muşatescu". Dinică a jucat pe scenele Teatrului Mic, Teatrului de Comedie, Teatrului Bulandra, Teatrului Naţional Bucureşti, Teatrului Odeon. De asemenea, actorul a jucat în peste 60 de filme. A debutat în "Străinul" şi a continuat cu "Felix şi Otilia", "Un comisar acuză", "Cu mâinile curate", "Prin cenuşa imperiului", "Secretul lui Bachus", "Bietul Ioanide", "Ultima noapte de dragoste", "Cel mai iubit dintre pământeni", "Patul conjugal", "Patul lui Procust", "Orient Express", "Filantropica" ş.a.

Talentul artistic al lui Gheorghe Dinică s-a manifestat şi în muzică. În tinereţe, muză i-a fost celebra Maria Tănase, şi asta l-a făcut să imprime ani buni mai târziu patru albume de romanţe, unele în colaborare cu Ştefan Iordache şi Nelu Ploieşteanu: "Cântece de petrecere" şi "Cântece de petrecere 2", "Romanţe" şi "Parol că te iubesc". Totodată, Dinică a realizat numeroase roluri de televiziune, precum cele din producţiile "... escu", "Trei surori", "Richard al III-lea", "Lumini şi umbre", "Inimă de ţigan", "Aniela". Actorul Gheorghe Dinică a fost internat de la 22 octombrie la Spitalul de Urgenţă Floreasca, la Secţia de terapie intensivă. În primă fază, el a avut o infecţie la plămânul stâng, care s-a extins şi la cel drept, actorul fiind diagnosticat cu bronhopneumonie, care s-a complicat. Luni, 9 noiembrie, după 19 zile de la internare, actorul a fost operat de colecist, starea sa postoperatorie agravându-se. (A.N., A.V.P.)


In memorian
La TVR 1 va putea fi urmărită astăzi, de la ora 12:15, emisiunea "Profesioniştii", la care Eugenia Vodă l-a avut ca invitat pe Gheorghe Dinică, iar la ora 21:25, la TVR Cultural, va începe ediţia emisiunii "Garantat 100%", în care Cătălin Ştefănescu a dialogat cu marele actor.
Tot astăzi, de la 22:10, la TVR 1 va fi difuzat "Prin cenuşa imperiului", filmul regizat de Andrei Blaier, din distribuţie făcând parte Gheorghe Dinică.

×
Subiecte în articol: special