x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Bombele Mintii"

"Bombele Mintii"

20 Mar 2004   •   00:00

Cu doi ani in urma, strazile Clujului au fost invadate de afise ciudate, menite sa ii puna pe ganduri pe consumatorii care au uitat sa mai si gandeasca.

Proiectul "Mind Bomb", initiat in aprilie 2002 de San Francisco Print Collective si ExtraArt Group & Firma 9, va fi reluat luna viitoare, de data aceasta nu numai in orasul Cluj-Napoca, ci si in alte orase din tara (Timisoara si Bucuresti), de unde au fost cooptati si alti artisti.

O provocare prin mesaje si imagini

Designerii americani si clujeni au pornit de la ideea de a-i provoca pe cetateni prin mesaje si imagini nonconformiste, pornite de la realitatea de zi cu zi, dar ingrosate pana la absurd. Altfel cum am putea comenta un afis cu doi copii intr-un carucior de cumparaturi, tratand problema traficului de copii, atat de actuala, iata, dupa doi ani, in care mesajul este "Buy one" ("Cumpara unul) si apoi scrie "1 gratis"?! Si detergentul "Coruptie" pe care "toata lumea il foloseste... si tu?" se inscrie in aceeasi paleta de idei.

Sau un grup de vagabonzi dormind in fata unui cartier de biserici, in plina constructie, cu comentariul: "Dorm, deci exist". Mai actuale decat oricand, afisele de acum doi ani vor fi inlocuite de alte 10, tiparite in 1.200 de exemplare, care vor impanzi strazile celor trei mari orase ale tarii.

Democratie participativa

Lectia tinerilor artisti plastici este una de democratie participativa, de implicare a oamenilor si comunitatilor in problemele care ii afecteaza in mod direct. Este aproape imposibil sa puteti trece indiferent pe langa un asemenea afis: mintea va va exploda si, astfel, va veti trezi implicat in ceea ce va sugereaza aceste afise.

De altfel, unul dintre afisele de acum doi ani este mai mult decat sugestiv. Contine o singura intrebare, mai mult decat semnificativa, adresata in limbile romana si engleza: "Te-ai gandit astazi?". Sau poate il preferati pe cel in care suntem indemnati sa ne luam "felia de responsabilitate". Cat despre "vopsitul romaneste" in trei culori, cel putin clujenilor nici nu mai este nevoie sa le explici ce inseamna, atat de tricolor le este orasul!

De unde pana unde "Mind Bomb"?

Mind Bomb este un proiect finantat de organizatia americana ArtsLink New York, care are ca scop sprijinirea schimburilor culturale dintre Statele Unite ale Americii si Europa Centrala si de Est. "Scopul proiectului este initierea unui dialog si a unor dezbateri publice, prin crearea unor afise socio-politice care vor fi expuse in spatiile publice", explica Erik, unul din initiatorii proiectului. Erik este un artist american stabilit in San Francisco, impreuna cu sotia sa Csilla, romanca de etnie maghiara, care a studiat la Cluj.
( ORIANA TZELMAN - Cluj-Napoca )

×
Subiecte în articol: eveniment