Atat cele 14 probe, extracte de organe de gaini si rate, cat si cele trei probe ARN izolate de la ouale izolate confirma contaminarea pasarilor cu virusul H5 la Ceamurlia de Jos.
Anuntul a fost facut de dr. Dorel Lucian Radu, directorul Institutului Cantacuzino, si survine reanalizarii testelor efectuate joi, prin alta metoda de lucru, la Institutul National de Diagnostic si Sanatate Animala. Dorel Lucian Radu a explicat ca expertii britanici de la Institutul Weybridge urmeaza sa identifice proteina specifica virusului gripal.
Viorel Alexandrescu, seful Centrului National de Referinta pentru Gripa, a exclus posibilitatea existentei unor cazuri de contaminare umana, dar a avertizat ca fermierii care sacrifica pasari sunt cei mai expusi gripei aviare. "Virusul aviar nu este adaptat la om, dar se poate adapta in urma unei infectii concomitente intre un virus uman si unul aviar", a explicat Alexandrescu. Aceasta informatie a fost confirmata si de Virgil Paunescu, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.
H5. N1? Daca Dorel Lucian Radu afirma ca virusul identificat este H5, iar Viorel Alexandrescu afirma ca este vorba despre "o jumatate" din versiunea H5N1, cea care a provocat victime umane in Asia, expertii olandezi sunt de parere ca avem de-a face cu aceeasi tulpina. "Este deja clar ca avem de-a face cu un virus de categoria H5. Probabil este subtipul N1. Cum in Turcia este vorba tot despre acest H5N1, e mai curand posibil sa fie vorba despre acest virus si in Romania", a apreciat Guus Koch, reprezentantul Institutului Central pentru Controlul Bolilor din Olanda.