x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Butelia Bucurestiului

Butelia Bucurestiului

de Toma Roman Jr    |    04 Ian 2006   •   00:00
Butelia Bucurestiului

La Butimanu, relativ aproape de Bucuresti, se afla cel mai mare depozit artificial de gaze din Balcani, care apartine Romgaz. O mare parte din rezerva strategica de caldura a Romaniei e inmagazinata aici. Pe fondul scandalului ruso-ucrainean, importanta "buteliei" Capitalei a crescut.

OAMENI SI COMPRESOARE. La Butimanu sunt 18 compresore de mare putere. Cele mai multe au fost aduse aici in intervalul 2000-2002 (cand s-au construit si multe hale noi) si se ridica la standarde occidentale. Investitia in utilaje noi si retehnologizare a fost de 11 milioane de euro. Si compresoarele vechi, facute in anii ’80 la Uzinele 23 August, redevenite Faur, au fost retehnologizate: au tablouri de comanda electronica si li s-au schimbat piesele. Masurile de siguranta sunt drastice. Toata incinta complexului de la Butimanu e supravegheata cu camere de luat vederi, iar potentialele scurgeri de gaze sunt supravegheate de senzori care pot da imediat alarma si eventual pot opri automat instalatiile in cazul in care indicele gazelor scurse ajunge la cota de pericol de explozie. Vara, cand consumul de gaze e mai mic, compresoarele lucreaza si trimit gazele spre depozitul de la Bilciuresti.

Oamenii care lucreaza aici (cam 70) sunt in general multumiti. Un muncitor ajunge, cu sporuri cu tot, la vreo 9 milioane de lei pe luna. Directorul "al mare" de la Ploiesti, Vasile Carstea, ne-a spus ca personalul a fost bine selectat. Au fost pastrati oamenii competenti, ca maistrul Matei Vasile, care lucreaza aici din 1981, dar au fost adusi si specialisti tineri.

PADURI SI SONDE. Un cantec comunist zicea ca "Tara noastra, fratioare,/ Are munti, paduri si sonde!". La Bilciuresti sunt atat paduri, cat si sonde, muntii fiind inlocuiti de conducte care vin de la Butimanu. Acestea sunt pazite, fiindca de cateva ori hotii de combustibil au confundat tevile si, crezand ca pot fura benzina, au dat gauri. La Bilciuresti sunt depozitate aproape 1,4 milioane de metri cubi de gaz metan, adica aproape jumatate din intreaga rezerva strategica a Romaniei. La o adica, ele vor deservi populatia Bucurestiului daca tensiunile ruso-ucrainene vor continua si, din aceasta cauza, Romaniei nu i se vor mai livra gaze.

PERICOLUL "SURSEI UNICE"
Faptul ca tara noastra mizeaza aproape exclusiv pe gazele importate din Rusia, care trec prin Ucraina, ridica totusi multe semne de intrebare. El creeaza un fel de dependenta economica de "marele frate de la Rasarit" si de capriciile politice ale acestuia. O solutie care sa scoata din discutie orice fel de risc de eventuala criza pe piata romaneasca a gazelor naturale ar fi construirea in viitor, prin vestul tarii, a unei aductiuni de gaze de la Marea Nordului.

LINISTE
Rezervele de gaze continute in depozitele de la Butimanu-Bilciuresti, Balaceanca, Urziceni, Medias si Sarmasel insumeaza in jur de 3 miliarde de metri cubi de gaze. Livrarile pentru populatie se pot face la parametri normali, cu aceste rezerve, vreme de 59 de zile. Consumatorii industriali nu trebuie sa fie nici ei prea ingrijorati, fiindca si lor li se vor livra gaze, in cel mai rau caz cat sa-si mentina utilajele la cotele de avarie. Cele mai sumbre previziuni vorbesc despre prelungirea crizei pana in martie, cand vor avea loc alegeri pentru Legislativul de la Kiev. Multi analisti cred ca este vorba de un santaj politic din partea puterii de la Moscova, care nu prea inghite "regimul portocaliu" din tara vecina. Chiar si asa, daca se lungeste scandalul pana-n martie, Romania are resurse sa depaseasca situatia de criza.

×
Subiecte în articol: special gaze