x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Calinoiu, stramutat de lux

Calinoiu, stramutat de lux

14 Aug 2004   •   00:00

Presedintele Consiliului Judetean Gorj, Ion Calinoiu, va deveni si el, cat de curand, un stramutat de lux. Succesor al lui Mischie la conducerea judetului, Calinoiu si-a cumparat doua bojdeuci intr-o comuna a judetului cu cateva zeci de milioane de lei, pentru a castiga aproape doua miliarde de lei.

GABRIELA MLADIN

Presedintele Consiliului Judetean Gorj, Ion Calinoiu, a aflat de la bunul sau prieten, Ion Vulpe, pe atunci seful Companiei Nationale a Lignitului Oltenia, ca in comuna Slivilesti din judetul Gorj vor avea loc excavari ale minelor, iar proprietarii vor fi despagubiti cu bani grei de catre Companie. Calinoiu s-a interesat si a aflat exact locul prin care vor trece utilajele miniere. A mers la fata locului si in 2003 a incheiat tranzactia cu proprietarii a doua bojdeuci care acum valoreaza miliarde de lei. Calinoiu avea informatiile de la fostul director al CNLO, Ion Vulpe, cel care a ales aceeasi masura de a-si imbogati contul cu cateva miliarde de lei.

Anul trecut, Ion Calinoiu, inca vicepresedinte al Consiliului Judetean, dar aspirant la postul cel mare, a cumparat cu numai 86 de milioane de lei doua case in suprafata construita de 115,9 mp, de la familiile Caragea din satul Stiucani, comuna Slivilesti-Gorj.

AFACERE. Oamenii nu au stiut nici o clipa de ce un mai-mare de la judet isi cumpara o maghernita intr-un sat uitat de lume. "A venit domnul Calinoiu de la Consiliu si a zis sa i-o vindem lui. De cand a cumparat casele, domnul Calinoiu nu a mai trecut pe aici", spune Nicolae Caragea.

Daca in Targu-Jiu a fost construit un cartier numit "Primaverii", unde si-au ridicat vile potentatii vremii, cei care sunt acum la putere au descoperit o alta zona in judet de unde se poate face avere pe banii statului. La Slivilesti si-au cumparat cocioabe Ion Calinoiu, presedintele Consiliului Judetean Gorj, Ion Vulpe, Ionel Mantog, Grigore Dadalau, Petrica Ceausescu, ultimii patru fiind sefi in CNLO.

Primul om al judetului, urmasul lui Mischie la conducerea Consiliului Judetean, Ion Calinoiu, nu s-a gandit o clipa la batranul pe care urma sa-l insele atunci cand i-a cumparat proprietatea, un batran ce sufera de suflu sistolic si este nevoit sa stea toata ziua cu tuburile in nas si in gura pentru a putea respira. Evident, nu i-a spus nimic din ce urma sa faca CNLO cu acel teren si nici despre despagubirile de miliarde de lei pe care le acorda in schimbul terenului.

PROMISIUNI DESARTE. Batrana Maria Caragea de 77 de ani spune ca si-a vandut casa pentru a-i fi angajati cei trei copii la mina. "Copiii au fost bagati la MinPrest, pentru un an doar, dar dupa aia ce fac? Ne-au promis ca-i angajeaza in Companie. Noi de aia ne-am bucurat, de aia le-am luat banii, ca am zis sa-i aranjam pe copiii nostri."

Casa familiei Caragea, formata din 5 camere cu o suprafata de 78,35 mp, un beci, o tinda, anexe gospodaresti, terenuri - 795 mp vii, 716 mp teren fanete, 748 mp teren curte constructii - a fost cumparata cu 55 milioane lei. Atata a fost pretul pentru ca cei trei fii ai batranei sa poata manca o paine alba. Insa doar pentru un an, in timp ce urmasul baronului Mischie s-a capatuit cu miliarde bune. Chiar daca oamenii s-au mirat ca sefii judetului si directorii de mina le cumpara bojdeucile situate in apropierea carierelor, negocierile si promisiunile acestora i-au biruit pe oamenii locului.

"Anul trecut a venit domnul Calinoiu in persoana. Nu stiam noi ca vine cariera. A zis ca ne lasa sa stam aici…", declara batrana.

DOUA CASE

Ion Calinoiu a recunoscut ca a cumparat cele doua case din Slivilesti anul trecut si ca a negociat cu Exploatarea Miniera stramutarea acestora. "Am semnat o conventie cu cei din minerit pentru stramutarea acestei suprafete construite. Am negociat construirea unei case de aceasta suprafata, la pretul de 300 de dolari/mp. Nu imi aduc aminte exact, dar cred ca astea sunt datele", a declarat presedintele Consiliului Judetean Gorj. Asta inseamna ca lui Ion Calinoiu i se va construi o casa cu valoare de aproximativ 1,8 miliarde de lei. Presedintele CJ Gorj isi va recupera astfel investitia facuta anul trecut de peste 20 de ori.
×
Subiecte în articol: eveniment consiliului judetean calinoiu