x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Câmpina va deveni orașul polițiștilor

Câmpina va deveni orașul polițiștilor

de Diana Scarlat    |    06 Dec 2023   •   08:40
Câmpina va deveni orașul polițiștilor

Din ianuarie 2024 se vor organiza din nou concursuri de angajare la Școala de Poliție de la Câmpina, după ce vor fi date normele de aplicare pentru articolul din noua Lege a Învățământului care vizează Ministerul Afacerilor Interne.

Deficitul de personal al școlii este foarte mare, după ce s-a schimbat regulamentul de organizare a cursurilor, în anul 2018, astfel încât să se acopere lipsa cadrelor din Poliție. În acest moment sunt doar 90 de profesori la școala de la Câmpina și ar trebui să fie 150, raportat la numărul de cursanți, care e mult mai mare decât cu cinci ani în urmă. Directorul școlii spune că sunt mulți polițiști care își doresc să devină profesori, iar de anul viitor s-ar putea muta în oraș 60 de ofițeri, cu familiile lor, pentru că sunt foarte multe avantaje față de București sau alte localități, chiar dacă salariul oferit de școală e mai mic decât în munca operativă.

Viitorii polițiști care învață la Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” de la Câmpina - cea mai importantă școală de poliție din țară - fac, din anul 2018, cursuri TV, pentru că ar mai fi nevoie de 60 de cadre didactice, pentru a acoperi deficitul de personal. Cursurile TV presupun ca un profesor să predea la o clasă, iar cursanții din celelalte clase să vizioneze lecțiile, printr-un canal intern. Șefii de clasă se ocupă de coordonare. Dar nu se predau în acest sistem cursurile practice. Doar cele teoretice. 

În anul 2018 era deja un deficit de circa 20 de profesori, dar după ce s-a trecut la seriile care fac școala timp de 11 luni, în loc de 2 ani, s-a ajuns la un deficit de 60 de cadre didactice, pentru că trebuie respectat un număr maxim de cursanți la clasă. O serie de 1.350 de elevi începe școala pe 1 februarie și va absolvi la finalul lunii noiembrie, iar a doua serie dă admitere în luna aprilie și va începe în iunie. Astfel, sunt două promoții pe an - una în practică și una în școală - care se suprapun. Modulul de pregătire de 11 luni se împarte în 5 luni de teorie, 5 luni de practică și o lună este de vacanță.

 

Șefii de clasă se ocupă de organizare 

 

Problemele apar atunci când seriile se suprapun. Numărul de profesori este insuficient în momentul acesta, în anumite perioade, pentru anumite materii, explică directorul școlii, pentru că se suprapun seriile de cursanți, iar partea teoretică se predă în sistem TV.

„Situația nu e tragică. Se fac și cursuri TV. Dacă ar fi 150 de cadre didactice, ar fi o situație ideală, dar, ca și în alte structuri, avem deficit de personal. Până în anul 2018, școala nu avea mai mult de 1.000 de elevi în două serii, iar acum școlarizăm 1.350 pe o serie, iar alți 1.350 sunt în practică și profesorii trebuie să supravegheze inclusiv executarea a practicii. Și în practică trebuie să se aplice niște teste. Această situație a fost creată în anul 2018, când s-a dublat numărul de cursanți de la școala de poliție. Totul a pornit de la nevoia de a se acoperi deficitul de personal din MAI, pentru că nu s-a reușit păstrarea oamenilor în sistem, prin salarii motivante”, a explicat, pentru Jurnalul, directorul școlii de la Câmpina, chestor de poliţie dr. Vasile Tache.

După ce s-au pensionat foarte mulți profesori din acest sistem, a fost greu să fie înlocuiți, iar pentru a intra în corpul didactic, polițiștii trebuie să îndeplinească anumite condiții. Sunt posturi didactice pentru care trebuie să aibă 3 sau 5 ani de experiență în anumite structuri ale Poliției. Cei care îndeplinesc aceste condiții susțin un examen. Modulul de psiho-pedagogie se poate face în decursul unui an, după ce încep să predea, dar pentru a intra în profesie au de susținut două probe din domeniul didactic, una teoretică și una practică. Există o bibliografie, pentru pregătirea examenului.

 

Nu pot rămâne și la munca operativă

 

Polițiștii care vor să devină profesori trebuie să renunțe la activitatea operativă, pentru că nu le va permite timpul să aibă două locuri de muncă. Din acest punct de vedere este o problemă, pentru că salariul de la școală este mai mic, dar sunt alte avantaje care i-ar putea determina pe mulți să se reorienteze profesional, după ce se vor organiza din nou concursuri pentru angajarea cadrelor didactice la Școala de Poliție de la Câmpina. 

Salariul unui profesor de la o astfel de școală de poliție este calculat în funcție de vechime, dar diferența între un polițist care lucrează în sistemul operativ și unul care predă poate fi de până la 1.000 de lei. Plata cu ora, în sistemul postliceal, ar fi de maximum 1.200 de lei, la o normă întreagă la Școala de Poliție. 

Directorul spune că și în cazul în care ar deconta transportul pentru profesorii care vin din București, la plata cu ora nu i-ar conveni nimănui să facă această activitate. Mai multe avantaje sunt pentru cei cu vechime mai mare, pentru că salariile la școală vor fi mai mari decât ale celor cu experiență minimă - ceea ce reprezintă un avantaj și pentru Școala de Poliție, astfel garantându-se calitatea cursurilor, dacă vor predate de cadre didactice care au făcut mulți ani de muncă operativă.

„Soluția este să avem profesorii școlii. E greu să faci naveta dintr-un oraș ca Bucureștiul la Câmpina, dar sunt doritori. În acest moment, legislația nu ne permite organizarea concursurilor, pentru că în anul 2018 a fost declarat neconstituțional articolul nr. 37 din vechea lege a Educației, în baza căruia se puteau face angajările, iar de atunci, problema nu s-a rezolvat. Noua lege prevede ca pentru unitățile de învățământ din sistemul de apărare, fiecare minister să elaboreze propria procedură, în 90 de zile de la intrarea în vigoare a legii. Se lucrează la aceste norme acum, la MAI, și vor fi organizate concursurile, din ianuarie. Atunci ar putea veni mulți polițiști care doresc să devină profesori la noi, iar aceștia se vor muta, mai mult ca sigur, cu familiile lor”, a mai explicat comisarul-șef. 

 

Încă 60 de familii de polițiști, în oraș

 

Acesta mai spune că sunt suficient de mulți polițiști, în acest moment, care au aptitudini didactice și care vor veni să dea concursul, când se va putea organiza. Iar Câmpina este un oraș care atrage ca un magnet, mai ales după ce s-a dezvoltat în toate domeniile, în ultimii ani.

Directorul școlii crede că, începând cu luna ianuarie, se vor putea organizarea din nou concursurile pentru angajarea cadrelor didactice. În ultimii ani s-au mutat la Câmpina multe familii de polițiști.

„Au venit 20 de colegi, până în 2018, care au preferat să se mute la Câmpina, venind de la București, pentru că sunt condiții extraordinar de bune aici. Mulți și-au vândut apartamentele din București și s-au mutat la Câmpina. Sunt absolut convins că se va întâmpla același lucru și de anul viitor, pentru că în Câmpina, costurile pentru o familie sunt mult mai mici decât în Capitală și este mult mai avantajos să parcurgi distanțe mici și să respiri aer curat”, mai explică Vasile Tache. 

Cursurile pentru următoarea serie de agenți vor începe în luna februarie, iar dacă până atunci se vor putea organiza examenele pentru profesori, se va reduce și deficitul de personal. Asta ar însemna ca la Câmpina să se mute viitorii profesori, cu familiile lor, pentru că nu vor putea face naveta de la București sau din alte orașe - adică 60 de familii, la care se vor adăuga și unii dintre absolvenții școlii, dacă vor dori să rămână în oraș.

 

Istoria instituției și a locului 


 

Școala de Agenți de Poliție de la Câmpina a fost înfiinţată la 1 februarie 1968, fiind printre primele şcoli care au aparținut Ministerului de Interne, pentru pregătirea poliţiştilor. În anul 1968, prin Ordinul ministrului afacerilor interne nr. 3591 din 01.01.1968, aici s-a înfiinţat Şcoala Militară de Perfecţionare a Subofiţerilor de Miliţie Câmpina, iar la 1 martie 1968 aceasta și-a deschis porţile pentru o primă serie de 500 de cursanţi. 

În ianuarie 1993, cu prilejul aniversării a 25 ani de la înfiinţare, prin Ordinul ministrului de interne nr. 273, unitatea a primit denumirea de Şcoala Militară de Agenţi de Subofiţeri de Poliţie „Vasile Lascăr” Câmpina. Locul pentru amplasarea şcolii a fost ales pe vechiul domeniu al savantului chimist dr. Constantin Istrati, care fusese donat de proprietar ca parc al oraşului. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, aici s-a instalat o unitate militară germană, precum şi depozite de muniţie şi armament, fiind un important punct strategic şi militar privind accesul pe Valea Prahovei. 

După război, a redevenit loc de agrement pentru câmpineni. De-a lungul deceniilor de existenţă, şcoala a pregătit şi a format peste 70 de promoţii de poliţişti. Începând cu anul 2000, aici se pregătesc şi agenţi de poliţie femei, la început, prin alocarea, anual, a unui număr variabil de locuri, în funcţie de necesităţi, în prezent numărul de locuri fiind nediferenţiat. 

Școala s-a modernizat, în ultimii ani. Au fost amenajate terenuri de sport, săli de pregătire fizică şi recuperare, săli de documentare şi laboratoare pentru toate specializările în care îşi desfăşoară activitatea agenţii de poliţie.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×