x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Caracatita Patriciu

Caracatita Patriciu

de Oana Stancu Zamfir    |    Gabriela Antoniu    |    Violeta Fotache    |    01 Iun 2006   •   00:00
Caracatita Patriciu

Procurorii care au luat la verificat conturile funda-tiei Institutul pentru Libe-ra Initiativa (ILI) au avut surpriza sa constate ca banii cu care a fost ali-mentata au miros de pe-trol si ar putea avea chiar culoarea neagra. Prin aceste conturi, sustin procurorii, au fost rulati bani suspectati a fi fost obtinuti prin comiterea de infracti-uni de catre grupul condus de omul de afaceri Dinu Patriciu. Grav este faptul ca toti cei care si-au indesat buzunarele cu ei nu recunosc acest lucru in declara-tiile de avere. Stam si ne intrebam, vazand toate aces-te lucruri, cine conduce de fapt tara? Care dintre cer-curile de influenta - politice sau financiare - se afla la carma Romaniei? Incet-incet, mai devreme decat ne-am asteptat, iata ca incepem sa stim raspunsul la aceste intrebari.

Verificarile facute de procurorii Parchetului Instantei Supreme asupra conturilor Fundatiei Institutul pentru Libera Initiativa (ILI) au scos la iveala faptul ca prin ele au fost rulati si bani suspectati a fi fost obtinuti prin comiterea de infractiuni de catre grupul de crima organizata pe care l-ar conduce omul de afaceri Dinu Patriciu. In conturile fundatiei de care este legat numele premierului Calin Popescu Tariceanu au intrat peste 100 de miliarde de lei de la Grupul Dinu Patriciu. Banii au fost transferati la alte fundatii ori folositi pentru efectuarea de plati. Nici unul dintre principalii beneficiari ai sumelor primite de la Fundatie nu recunoaste acest lucru si nu le-a facut publice in declaratiile de avere.

Printre persoanele care au fost platite cu titlu de "onorarii" pentru diverse prestatii se numara fostul sef al Serviciului Roman de Informatii Externe, Catalin Harnagea, actualul ministru al Afacerilor Externe, Razvan Ungureanu, fostul consilier prezidential Dorin Marian, liderul deputatilor PNL, Crin Antonescu, Cosea Dumitru, Andrei Alexandru, Valean Adina, Radu Boroianu, Pavel Antoniu, Cojocaru Wanda.

CONTURILE. Din conturile Dan Patriciu, TRG Rompetrol SA, Rompetrol Chemicals Romoil, PNL au fost virate 104.159.360.971 lei in conturile Fundatiei ILI, bani suspectati a proveni din infractiunile ce ar fi fost comise de omul de afaceri si partenerii lui. Prin contul RoBACX0000000031176310 ROL s-au rulat 53.877.792.401 lei. Printr-un alt cont s-au rulat 531968 RON, adica 5.319.618.000 lei vechi. Prin contul RoBACX0000000031176021 USD s-au rulat 1.450.383 dolari, echivalentul a 44.961.885.570 de lei.

PLATILE. Din Consiliul Director al Fundatiei ILI fac parte Dinu Patriciu, Cristian Boureanu, Calin Popescu Tariceanu, Dan Rusanu, Crin Antonescu. Din banii intrati in conturile fundatiei s-au platit onorarii personalitatilor numite mai sus, ori s-au facut plati catre trezorerie (impozite, fond solidaritate), plati catre Ziua, Icar, Happy Tour etc. Au fost ridicati bani in numerar si s-au facut transferuri catre alte fundatii cum ar fi Mathesis, Danubius, Lambda, Horia Rusu.

SCHEMA RULAJULUI BANILOR
Click pentru a mari
CLICK PE IMAGINE PENTRU A MARI

BANI PENTRU CAI MORTI. Fundatiile catre care s-au efectuat transferuri din conturile Institutului pentru Libera Initiativa ridica si ele niste semne de intrebare prin lucrurile pe care le au in comun. Majoritatea nu au un nume prea cunoscut, mai degraba obscur. Se ocupau cu monitorizarea presei si cu efectuarea de sondaje de opinie si spunem "se ocupau" pentru ca majoritatea au disparut o data cu alegerile din 2004. Site-ul nici uneia dintre ele nu mai este functional.

Fundatia Mathesis bunaoara a apucat sa faca in 2003 un sondaj pe Capitala si cam atat. Am aflat de la unul din angajatii sai ca s-a desfiintat in 2004, cand o parte din membri s-au mutat la alta fundatie. Facea monitorizari de presa. Mai interesanta insa este alaturarea ei de Grupul Tender sub patronajul caruia a organizat o serie de conferinte sustinute de Neagu Djuvara.

Nici site-ul Fundatiei Lambda nu mai este functional. O leaga de Mathesis obiectul de activitate si se leaga cu numele de Institutul de Cercetare si Analiza Regionala Bucuresti. ICAR adica. Fireste, nici site-ul acestuia nu mai functioneaza si nici nu am intalnit vreun sondaj produs de acest institut. Ultima inregistrare in bazele de date este august 2004, cand se recomanda tot ca specialist in domeniul monitorizarii mass-media, analizei media, cercetarii de piata si studiilor de marketing. De transferuri din partea ILI a beneficiat si Fundatia Horia Rusu, ai carei membri fondatori sunt printre altii aceiasi Dinu Patriciu, Calin Popescu Tariceanu, Bogdan Olteanu, Cristian Boureanu. Banii dintr-o fundatie liberala sunt plimbati astfel in conturile altei fundatii liberale.

ELENA UDREA. La sfarsitul lunii februarie, fostul consilier prezidential Elena Udrea dezvaluia intr-o emisiune televizata la Antena 3 legaturile care ar exista intre anumiti oameni politici liberali si Dinu Patriciu, punand prestatia publica a acestora pe seama "finantarii" lor prin intermediul Fundatiei ILI. "Una din explicatiile pentru care vocile care il apara pe domnul Dinu Patriciu sunt atat de prezente, atat de vehemente si ataca permanent ori Parchetul, ori presedintele, ori PD, ar fi faptul ca, spre exemplu, multi dintre ei sunt probabil finantati de domnul Patriciu. Eu am aici una din modalitatile prin care se creeaza un parteneriat intre domnul Patriciu si domnul Crin Antonescu, Dan Radu Rusanu, domnul Calin Popescu Tariceanu, domnul Patriciu, doamna Norica Nicolai, pe care si pe dansa o tot vedem acuzand permanent pe presedintele Traian Basescu la televizor, domnul Bogdan Olteanu, domnul Ludovic Orban, deci toate aceste persoane (...) sunt membri fondatori ai Fundatiei Institutul pentru Libera Initiativa si daca institutiile statului ar verifica exact cum se finanteaza acest institut, s-ar putea sa descoperim ca din banii domnului Dinu Patriciu se finanteaza.(...) S-ar putea ca prin aceasta fundatie, de fapt, Patriciu sa-si asigure prietenia politica a acestor persoane", a acuzat Elena Udrea. Ea a mentionat chiar ca Parchetul ar putea declansa cercetari, numai ca la vremea respectiva, potrivit surselor noastre, Fundatia ILI se afla deja in vizorul procurorilor care o descoperisera mergand pe urma sumelor suspecte.

REACTIILE. La vremea respectiva, persoanele numite de Udrea au reactionat catalogand afirmatiile acesteia ca fiind fie "o aberatie", fie "o gluma proasta", fie "o acuzatie penala si paranoica impotriva mediului de afaceri". Principala chestiune-standard sustinuta de nominalizati a fost faptul ca nici un membru fondator ori din Consiliul Director nu este platit pentru activitatea depusa. Elena Udrea a fost ironizata, fiind numita o "portavoce" a presedintelui Traian Basescu. Nominalizatii au sustinut ca nu s-a intamplat nimic ilegal la Fundatia ILI.

C.P. Tariceanu, prim-ministru, liderul PNL


Este membru fondator al PNL, fiind pe rand, secretar executiv, vicepresedinte, presedinte interimar al acestui partid. In februarie 2005 este ales presedinte al PNL, desi Theodor Stolojan se retrasese temporar din aceasta functie din motive de sanatate. In perioada 1996-1997 a fost secretar de stat, respectiv ministrul Industriilor. In prezent este la al treilea mandat de deputat. Tariceanu (foto) este membru fondator al Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), iar din 2003 presedinte de Onoare al APIA. In ultima declaratie de interese din 18 mai 2006, Tariceanu mentioneaza calitatea de membru in consiliul Director al Fundatiei Institutul pentru Libera Initiativa (ILI), dar trece zero la valoarea beneficiilor. In declaratia de avere din aceeasi data, la venituri realizate in ultimul an fiscal din alte surse, liderul PNL mentioneaza doar sumele primite de la Societatea Automotive Trade Services SRL in 2003 (pe dividende). Nici la capitolul venituri realizate de titular din activitati independente nu apare vreo suma, ci doar "nu este cazul". Este posibil ca el sa fi ridicat in numerar de la ILI sumele ce i se cuveneau.

Cristian Boureanu, deputat PNL


Este la primul mandat de deputat, fiind promovat din randurile organizatiei de tineret a PNL, al carei presedinte a fost in perioada 2000-2002. In decembrie 2005 a fost suspendat pentru un an din PNL in urma declaratiilor acestuia potrivit carora ar exista lideri liberali care negociaza cu PSD. Tot atunci, el l-a criticat pe premierul Tariceanu, considerandu-l principalul vinovat de prabusirea PNL in sondaje. In CV-ul afisat pe site-ul Camerei Deputatilor, Boureanu (foto) scrie ca este membru in trei fundatii: 2001 - prezent - promotor si membru al Fundatiei Horia Rusu; 2001 - prezent - promotor si membru al Consiliului de conducere al Institutului pentru Libera Initiativa (ILI); 2003 - prezent - membru al Fundatiei Colegiului National de Aparare. Cele trei fundatii apar si in declaratia de interese datata 15 mai 2006, dar la rubrica "valoarea beneficiilor" este trecut zero. Nici in declaratia de avere din aceeasi data Crin Antonescu nu este mai darnic in informatii. "Nu este cazul", scrie el la rubricile venituri din activitati independente si venituri din alte surse realizate in anul fiscal incheiat.

Mihai Razvan Ungureanu, ministrul Afacerilor Externe


Si-a inceput mandatul de ministru al Afacerilor Externe la 29 decembrie 2004, fiind nominalizat de PNL fara sa fie membru al acestui partid. De altfel, el s-a remarcat mai mult ca diplomat decat ca om politic. Ultima pozitie detinuta a fost aceea de coordonator-adjunct al Initiativei de Cooperare Sud-Est Europeana (SECI), cu sediul la Viena. In cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Mihai-Razvan Ungureanu a mai indeplinit functiile de secretar de stat, in perioada 1998 - 2001, si de director general - emisar regional al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est, in perioada 2001 - 2003. In declaratia de interese completata la 29.12.2005, Ungureanu nu mentioneaza ca ar detine vreo calitate la fundatia ILI. Nici in declaratia de avere completata la aceeasi data nu apare ca venituri independente sau alte venituri realizate in anul fiscal incheiat vreo suma castigata de la ILI.

Crin Antonescu, liderul deputatilor PNL


Are la activ patru mandate de deputat si a fost ministru al Tineretului si Sportului in timpul guvernarii CDR (1997-2000). Este liderul grupului parlamentar al PNL din Camera Deputatilor, post pe care era cat pe ce sa-l piarda din cauza criticilor la adresa premierului Tariceanu si a presedintelui Camerei, Bogdan Olteanu. Unul din reprosurile aduse de Crin Antonescu lui Olteanu a fost ca face parte din Comisia de privatizare a CEC, cerandu-i sa participe la lucrarile acesteia, fara a mai primi insa indemnizatie. Sau sa nu o declare, am spune noi, avand in vedere ca Antonescu este membru in Consiliul Director al Fundatiei Institutul pentru Libera Initiativa. El recunoaste acest lucru in declaratia de interese datata 6 mai 2005, dar uita sa treaca in declaratia de avere, tot din 6 mai 2005, ce sume a pri- mit pentru munca prestata la fundatie. La rubrica "venituri ale declarantului si ale membrilor familiei realizate in ultimul an fiscal incheiat", Crin Antonescu nu a completat nimic.

Teodor Melescanu, senator PNL


Vicepresedinte al PNL, Melescanu este la al doilea mandat de senator. In perioada 1992-1996 a fost ministru de stat si ministru al Afacerilor Externe al Romaniei. Desi este nominalizat ca a primit bani de la fundatia ILI, Teodor Melescanu nu mentioneaza acest lucru in ultima declaratie de avere afisata pe site-ul Senatului si datata 12 ianuarie 2005. In declaratia de interese, depusa 12 ianuarie 2006, Melescanu precizeaza ca este membru in Consiliul Fundatiei ILI si trece zero la valoarea beneficiilor.

Adina Valean, deputat PNL


Este la primul mandat de parlamentar, fiind membru PNL din 1999. A lucrat in perioada 1997 - 1999 in Ministerul Tineretului si Sportului. Director general al fundatiei ILI, Adina Valean mentioneaza acest lucru in ultima declaratie de interese (5 mai 2005), dar trage o liniuta la rubrica "valoarea beneficiilor". In schimb, in declaratia de avere care este afisata pe site-ul Camerei apare ca fiind depusa la 6.05.2005, dar in format pdf la data de 5.05.2004, la rubrica "venituri realizate" in ultimul an fiscal Valean scrie ca in calitate de director general al Fundatiei ILI a obtinut suma de 1.165.000.000 lei vechi.

Dan Rusanu, deputat PNL


Este la al doilea mandat de parlamentar, fiind secretar in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor. A fost secretar de stat in guvernarea CDR si presedinte al Eximbank. Rusanu nu mentioneaza nici in CV, nici in declaratia de interese calitatea de membru al fundatiei ILI. Cu atat mai putin in declaratia de avere.

Acuzatii grave pentru Patriciu


Motivarea deciziei Curtii de Apel Bucuresti privind cercetarea in stare de libertate a omului de afaceri Dinu Patriciu pare sa fi rasturnat atitudinea unor institutii ale statului de la care procurorii tot cereau documente, fara insa a le si primi. Recunoasterea de catre instanta a complexitatii cauzei si a gravitatii faptelor puse in discutie pentru arestarea presedintelui Rompetrol si a partenerilor sai americani parca a dezlegat arhive. Recent, ANAF a trimis Parchetului aproape 60 de volume de documente pentru a fi verificate de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT).

Fondator al Partidului National Liberal, fost lider al filialei PNL Prahova, Dinu Patriciu a renuntat la politica in favoarea afacerilor. De ce este atat de complex dosarul Rompetrol? Pentru ca din cercetarile anchetatorilor DIICOT reiese, pe scurt, faptul ca multe dintre afacerile lui Dinu Patriciu, dupa preluarea Rompetrol, s-ar fi facut "pe banii statului". Autoritatile sustin ca Petromidia a fost cumparata cu 50 de milioane de dolari proveniti de fapt din creanta Libia, care se cuvenea statului. Rafinaria "a fost supta", statul pacalit cu neplata datoriilor, in timp ce conturile deschise de mai multe persoane in "paradisuri fiscale" s-ar fi umplut de bani. Totul ar fi fost posibil in Romania ultimilor 12 ani prin largirea grupului de crima organizata pe care l-ar fi constituit omul de afaceri, dar si gratie sustinerii pe care acesta ar fi primit-o de la diversi mai-mari ai vietii politico-economice romanesti, potrivit unor surse judiciare. Afacerile considerate ilicite sunt: 1) Creanta din Libia a statului de 85 de milioane de dolari, paguba creata de SC Rompetrol SA prin nevirarea la bugetul de stat a drepturilor cuvenite din acordul EPSA, avand in vedere ca actiunea a fost finantata integral de la bugetul statului, inclusiv dupa 1990; 2) Majorarile de capital social, investitiile la rafinaria Petromidia; 3) VEGA.

Deocamdata anchetatorii au dat doar cateva nume ale celor implicati in "caracatita Dinu Patriciu" si ele se regasesc in referatul prin care s-a cerut arestarea. Capii gruparii ar fi Patriciu, cei doi americani, George Philip Stephenson si Colin Richard Hart, si Victor Eros, demnitar al CNVM. Coordonarea ilegalitatilor grupului a fost facuta de inculpatul Patriciu Dan Costache, care "a planificat, organizat si conceput cu minutiozitate strategia si executarea insidioasa a actelor ilicite, urmarind finalizarea profitabila a acestora, conform obiectivelor acceptate si de ceilalti membri ai asocierii", potrivit referatului. Lista insa este mult mai lunga. Patriciu a sustinut tot timpul ca este nevinovat.

MEMBRII FUNDATIEI ILI
Institutul pentru Libera Initiativa a fost infiintat in 2001. Din Comitetul Director fac parte Calin Popescu Tariceanu, Dinu Patriciu, Radu Boroianu, Dan Radu Rusanu, Crin Antonescu, Teodor Melescanu si Cristian Boureanu. Director general este Adina Valean, deputat de Prahova, organizatie condusa pana de curand de Dinu Patriciu. Site-ul ILI are un link prin care trimite direct la site-ul Rompetrol, iar dintre cele trei caiete ILI publicate, doua poarta semnatura lui Dinu Patriciu.

Potrivit statutului ILI, membrii sai fondatori sunt:
  • Dinu Patriciu (presedinte ROMPETROL)
  • Calin Popescu Tariceanu (premierul Romaniei)
  • Bogdan Olteanu (presedintele Camerei Deputatilor)
  • Ludovic Orban (viceprimarul Capitalei, presedinte PNL Bucuresti)
  • Crin Antonescu (deputat PNL)
  • Norica Nicolai (senator PNL)
  • Teodor Atanasiu (ministrul Apararii)
  • Dan Radu Rusanu (deputat PNL)
  • Adina Valean (deputat PNL)
  • Cristian Boureanu (deputat PNL)
  • Iolanda Staniloiu (fost purtator de cuvant al Guvernului, fost vicepresedinte ROMPETROL)
  • Nicolae Ionescu (administrator ROMPETROL)
  • Dinu Zamfirescu (membru PNL)
  • Victor Babiuc (fost ministru al Apararii, acum presedinte al Camerei de Comert)
  • Radu Alexandru Feldman (fost senator PNL)
  • George Serban (fost deputat)
  • ×