x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Carol Pop de Szathmari primul fotograf de război din lume

Carol Pop de Szathmari primul fotograf de război din lume

de Mihai Bacalu    |    27 Ian 2012   •   21:00
Carol Pop de Szathmari primul fotograf de război din lume

El a revolutionat ideea de a utiliza fotografia. Primul fotograf de razboi din lume este omagiat la doua secole de la nastere cu un concurs international de fotografie, promisiunea unui muzeu si o expozitie cu unele dintre lucrarile sale.

Omagierea artistului fotograf Carol Pop de Szatmari (1812- 1887) a inceput la Cluj, cu o expozitie internationala de fotografie. Alte evenimente vor continua si in alte centre universitare, un simpozion si o expozitie de fotografii rea­lizate de maestrul omagiat. Expozitia a fost amenajata la Muzeul de Arta din Cluj-Napoca, de Asociatia Art Image si Asociatia Artistilor Fotografi din Romania, sub patronajul Federatiei Internationale a Artistilor Fotografi.

Perso­nalitatea artistului a fost evocata de mai multi invitati, printre care minsitrul Culturii, Kelemen Hunor, care a aratat ca fotograful este revendicat atat de maghiari, cat si de romani. Este un bun al culturilor maghiare si romane, dat fiind numarul mare de colectii de fotografii de epoca, Romania antebelica fiind renumita pentru concurenta pe piata fotografica – doar in Bucuresti existand la inceputul secolului al XX-lea zeci de ateliere de fotografie – ministrul a mai afirmat ca este preocupat de identificarea unei locatii pentru amenajarea unui muzeu al fotografiei.

Stefan Toth, presedintele Asociatiei Artistilor Fotografi din Romania, l-a caracterizat pe fotograful aniversat drept un artist cu vocatie europeana. Desi era de origine maghiara, a avut de ales sa se orienteze catre Budapesta sau Bucuresti. El s-a deplasat la Bucuresti, locul sau de suflet, unde a promovat cultura romaneasca.
Potrivit unui studiu realizat de Adrian Maniu, orientarea catre Principate a fotografului s-a datorat unei relatii din tinerete, cand a cunoscut-o pe Maritica Vacarescu, cea care avea sa devina sotia domnitorului Tarii Romanesti Gheor­ghe Bibescu. Stabilit la Bucuresti, isi face atelier de fotografie – unul dintre cele mai moderne in epoca – si devine fotograf oficial pentru patru domnitori romani, Bibescu, Barbu Stirbei, Alexandru Ioan Cuza si Carol I.

Alt vorbitor, Karol Feleki, de la Universitatea de Arta si Design, a creionat principalele momente ale carierei lui Carol Pop de Szatmari. Personalitate cu pregatire stiintifica complexa, artistul s-a facut cunoscut in mai multe domenii ale artelor vizuale, desenator, pictor si fotograf de curte. Ca fotograf documentarist a excelat in portret, fotografie etnografica, peisaj natural rural si urban.

Dupa ce a studiat la Cluj, Sibiu, Viena, Roma si Paris se stabileste la Bucuresti inca de tanar. Artistul s-a remarcat in razboaiele din Crimeea si Balcani, din 1853-1856, respectiv 1877. Primul sau album, cu care s-a facut cunoscut in Europa, a fost rea­lizat in razboiul ruso-turc din Crimeea, cu instantanee de ambele parti ale frontului. Ulterior avea sa zugraveasca, in apogeul carierei, impreuna cu Nicolae Grigorescu, razboiul de independenta cu turcii.

Albumele din razboi, dar si cele de la Unirea Principatelor Romane, isi deschid portile expozitiilor din vestul Europei si ale curtilor regale. Este sprijinit sa efectueze calatorii in tara si strainatate, unde realizeaza albume cu peisaje deosebite si cu portrete de tarani. Numeroasele sale fotografii imprimate pe sticla se afla in ca­binetul de stampe de la Academia Romana, dar si in colectii private din toata lumea. Cliseele sale sunt foarte bine cotate la bursa de profil. Ca litograf a lasat un album cu vederi din Transilvania si portretele deputatilor din Dieta provinciei.

Artistul intreprinde numeroase turnee prin Europa, Asia, pana in Siberia sau Afirca, unde face multe fotografii. Il insoteste intr-unul dintre periplele prin Europa de Est chiar pe muzicianul Franz Liszt. A fost primit si premiat de Regina Victoria a Angliei, Napoleon al III-lea, imparatul Austriei si regele Spaniei. Tanarul care trebuia sa urmeze traditia familiei, aceea de a fi preot, a ajuns insa cunoscut si cotat in Europa ca artist.
A avut multi elevi care au urmat cariera de fotograf. Genialul artist fotograf moare la 1887, la Bucuresti, lasand atelierul sau din Strada Enei mostenire discipolilor. Acesta va functiona, se pare, pana in timpul celui de al doilea razboi mondial, atunci cazand victima unui bormbardament.

Asociatia Art Image organizeaza de zece ani concursuri si expozitii de fotografie dedicate lui Carol Pop de Szatmari. 'Am dorit sa dam o dimensiune cuvenita bicentenarului aritstului si am organizat prima expozitie internationala', ne-a relatat Mircea Albu, principalul organizator al manifestarii. Un juriu international a stabilit castigatorul expozitiei, o misiune dificila, avand in vedere cei aproape 200 de participanti din 32 de tari, cu un numar total de peste 1.400 de fotografii. Marele premiu a fost atribuit italianului Semiglia Antonio, cu compozitia «Atmosfera bretona». Juriul a considerat ca este o fotografie sociala, asemanatoare stilului de fotografie do­cumentara realizata de artistul omagiat', ne-a spus Mircea Albu.

Atmosfera bretona
Mircea Albu, principalul organizator, a declarat ca in concursul international organizat cu aceasta ocazie au fost primite 1.400 de fotografii din 31 de tari. Manifestarea a costat in jur de 27.000 de lei, obtinuti doar din sponsorizari private. Participantii au putut expedia in competitie maximum opt fotografii, la sectiunea alb negru si color. Marele premiu a fost atribuit italianului Semiglia Antonio, cu compozitia atmosfera bretona.

×
Subiecte în articol: special jurnalul de duminică