x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Căutările "Elodiei din Neamţ” continuă

Căutările "Elodiei din Neamţ” continuă

de Adriana Oprea-Popescu    |    23 Apr 2012   •   21:00
Căutările "Elodiei din Neamţ” continuă

Ramona Georgiana Tutuianu a disparut fara urma in seara zilei de 22 ianuarie 2012. Era duminica. Tanara de 24 de ani locuia in satul Neagra, comuna Tasca din judetul Neamt si lucra ca barman in apropiere, la o pensiune din zona barajului Bicaz. In acea zi, patronul pensiunii a adus-o de la serviciu cu masina pana in dreptul unui podet ce traverseaza paraul din sat. De acolo si pana acasa, fata mai avea de mers 300 de metri. Era ora 18:20. Ramona ii spusese mamei ca-i va da un beep cand ajunge langa casa. N-a mai sunat-o niciodata.

Toate indiciile acrediteaza varianta ca fata ar fi fost ucisa de fostul ei sot, Costel Tutuianu (27 ani). Cei doi divortasera pe 22 noiembrie 2011, insa nu apucasera sa faca partajul. Aveau de impartit o casa mare, cu etaj, construita din munca lor si cu ajutorul rudelor aflate la munca prin Italia. Costel ar fi vrut sa-i ramana lui casa si ii oferise Ramonei 100 de milioane de lei vechi, ca sa renunte la pretentii. Ea ar fi vrut insa 700 de milioane. Discutau pe tema asta, fara sa fi ajuns la vreo intelegere, cand se mai intalneau prin sat sau la pensiunea unde si Costel fusese angajat. Era mecanic, si vara conducea ambarcatiunile cu turisti pe lac. Desi din noiembrie anul trecut intrase in somaj, mai trecea pe la pensiune si facea treaba, platit. Dupa ce a Ramona a disparut, nici el n-a calcat pe la fostul serviciu.

Parintii au reclamat la Politie disparitia Ramonei Tutuianu pe 24 ianuarie 2012. Pe 2 februarie, cazul a fost preluat de Parchetul de pe langa Tribunalul Neamt, care a inceput urmarirea penala. Politistii au alcatuit un cerc de suspecti, insa, dintre toti, doar fostul sot al tinerei disparute a picat testul poligraf la intrebarile relevante cauzei. In plus, el nu poate justifica ce a facut pe 22 ianuarie, intre orele 18:40 – 19:20, adica exact in perioada in care tanara a disparut. A devenit rapid suspectul principal, iar criminalistii i-au perchezitionat masina (o Dacie papuc) si casa, de unde au fost ridicate obiecte de imbracaminte. La ambele perchezitii s-au gasit urme biologice care au fost trimise, pentru a fi expertizate, la Institutul de Criminalistica al IGPR.

Pentru ca imediat dupa disparitia Ramonei in zona a nins si a fost ger, abia pe 21 martie au inceput cautarile pentru gasirea cadavrului tinerei. Jandarmi, politisti si pompieri au periat zonele impadurite si abrupte de langa barajul Bicaz. Saptamana trecuta, patru scafandri din cadrul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta au cautat trupul fetei disparute in lacul Bicaz. Desi la operatiuni au fost folosite inclusiv sonare performante, adancimea lacului de baraj, temperatura foarte scazuta a apei si vizibilitatea redusa de ploile cazute in ultima vreme au ingreunat munca scafandrilor. Operatiunile de cautare vor fi reluate in cursul acestei saptamani, cand vor fi adusi de la Sibiu si trei caini special dresati pentru a gasi in apa cadavre umane.

Daca la Tasca ar fi Bicaz, si-n Bicaz ar fi ca-n Londra...
Cazul tinerei disparute din Tasca i-a atras atentia si ministrului Gabriel Berca, sustin jurnalistii de la cotidianul local "Monitorul de Neamt'. La sfarsitul saptamanii trecute, Berca a participat, la Piatra Neamt, la o intalnire cu toti sefii de structuri din cadrul MAI, prilej cu care a fost abordat si subiectul referitor de disparitia Georgianei Tutuianu. " La un moment dat, ministrul Berca a dat exemplul Londrei, unde fiecare straduta este monitorizata video', noteaza "Monitorul de Neamt'. "Demnitarul a lasat sa se inteleaga ca, daca orasul Bicaz ar fi beneficiat de o monitorizare similara, altfel ar fi stat lucrurile in cazul disparitiei. Daca Bicazul ar fi fost Londra, politistii care investigheaza cazul ar fi putut elimina din start anumite variante si nu ar mai fi fost nevoiti sa faca investigatii pe o arie atat de mare. Imaginile de pe o camera de supraveghere performanta, amplasata in centrul Bicazului, ar fi putut confirma sau nu daca suspectul ar fi trecut sau nu, spre lacul Bicaz, cu autoturismul sau in seara disparitiei Georgianei'.

×
Subiecte în articol: special