x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cazul Aubenas - Si francezii fac scenarii

Cazul Aubenas - Si francezii fac scenarii

de Marina Constantinoiu    |    14 Iun 2005   •   00:00
Cazul Aubenas - Si francezii fac scenarii

Dupa sosirea acasa a lui Florence Aubenas, Liberation arata cu degetul spre "Imprecator", personajul-cheie al eliberarilor lui Aubenas si ziaristilor romani.

"Un mitocan" este cheia eliberarii ziaristilor?


Presa franceza se bucura, dar incepe sa-si puna intrebari. Ce anume a dat Franta in schimbul eliberarii ziaristei Florence Aubenas, care e legatura dintre "afacerea franceza" si "afacerea romana", au stat sau nu ziaristii romani si cea franceza impreuna, in beciul terorii, cine a negociat, ce si cu cine si ce anume va spune azi, la conferinta de presa, Florence Aubenas? Liberation descopera un personaj-cheie, implicat inclusiv in eliberarea romanilor.

Cotidianul Liberation, adica cel la care lucreaza Florence Aubenas, si-a consacrat pagini intregi din editia de ieri eliberarii ziaristei sale, publicand, printre altele, un asa-numit "carnet de bord" al celor 157 de zile de detentie a ziaristei. In acest "carnet de bord" apare, cu insistenta, un nume de cod al unui intermediar-cheie: "Imprecateur" ("un mitocan") si se revine asupra rolului dubios pe care l-a jucat anturajul deputatului francez Didier Julia, care a fost sanctionat de propriul grup parlamentar (UMP, al majoritatii prezidentiale), fiind dat afara din partid. Numele lui Julia, mereu controversat, a fost vehiculat in special in timpul afacerii Chesnot-Malbrunot - rapirea celor doi ziaristi francezi in Irak, la sfarsitul anului trecut.

CONTACTE CU AUTORITATILE. Potrivit "carnetului de bord", tinut timp de cinci luni de "Celula de criza" instituita in cadrul cotidianului, "Mitocanul" s-a dovedit a fi unul dintre primii care au contactat autoritatile franceze, in luna ianuarie, pentru a prezenta o serie de solicitari calificate drept "exorbitante". Sa nu uitam ca, zilele trecute, secretarul general al organizatiei Reporters sans Frontieres, Robert Menard, declara ca "intermediari ai rapitorilor jurnalistei franceze au cerut, in primele trei saptamani dupa rapirea acesteia, o suma de ordinul a 15 milioane de dolari". Menard nu a spus ca banii s-ar fi dat, dar a precizat ca "nu exista nici o eliberare de ostatici fara a da ceva in schimb, iar printre conditiile puse figureaza in mod obligatoriu banii".

NERVOSUL. La sfarsitul lunii aprilie, "Mitocanul", supranumit astfel "date fiind diatribele, urletele si amenintarile care-i insoteau fiecare manifestare", subliniaza Liberation, "s-a conturat din ce in ce mai tare drept personaj-cheie". El este cel care ar fi obligat-o pe Florence Aubenas "sa filmeze cel putin sase inregistrari video" si a fost "implicat in eliberarea ostaticilor romani", la 22 mai, noteaza Liberation, fara a da lamuriri in privinta acestei concluzii. Potrivit Liberation, "legatura intre afacerea Aubenas si afacerea romanilor a iesit la iveala la inceputul lunii mai".

INTERMEDIERI SI INTERMEDIARI. "Mitocanul" a incercat in mod fatis sa negocieze prin intermediul anturajului deputatului Didier Julia, scrie Liberation, referitor la cazul Aubenas. "Carnetul de bord" mentioneaza existenta sa pentru prima data in ziua de 24 martie: "K (un franco-tunisian, "colaborator al lui Julia") anunta cotidianul Liberation ca a fost contactat de unul dintre rapitori, care a fost supranumit "Imprecatorul"".

INTERFERENTE. Negocierile par a fi fost complicate de faptul ca "grupul care i-a detinut pe Florence si Hussein parea divizat sau a jucat pe mai multe carti si cu mai multi intermediari in acelasi timp". "Potrivit autoritatilor, echipa Didier Julia - Philippe Brett (un colaborator de-al lui Julia) ar fi marturisit ca l-au lasat sa inteleaga pe "Mitocan" ca negociaza "in direct" cu premierul, chiar cu Palatul Elysee", reiese din "carnetul de bord", in ziua de 25 martie. Inca de la sfarsitul lunii februarie, "autoritatile franceze au facut cunoscut ca se tem de o "parazitare" din partea acestui grup (echipa Julia-Brett), care s-a mai implicat si a complicat lucrurile in prima afacere cu ostatici" (eliberarea, in decembrie, a ziaristilor ostatici Christian Chesnot si Georges Malbrunot, care fusesera rapiti in august anul trecut).

Presedintele francez, Jacques Chirac, a fost deranjat de amestescul grupului Julia in aceasta afacere si l-a acuzat ca a "ingreunat situatia", cu ocazia unei intrevederi secrete pe care a avut-o cu familia Aubenas, la 21 mai, la Elysee. In fine, potrivit "carnetului de bord", autoritatile au spus "pentru prima oara ca vad lumina de la capatul tunelului" la 5 iunie. Acest "carnet de bord", dat publicitatii in versiune condensata de Liberation, se bazeaza, pe de o parte, pe schimburile de informatii cotidiene pe care le-au avut reprezentantii Liberation cu membrii "celulei de criza" a Guvernului si, pe de alta parte, pe contactele cu alte surse neoficiale. In ceea ce le priveste pe autoritati, ca si cele romane, si cele de la Paris au declarat ca eliberarea lui Florence Aubenas si a ghidului ei irakian, Hussein Hanoun, incununeaza cinci luni de eforturi depuse de diplomati si de serviciile de informatii franceze, care au reusit sa colaboreze strans, in pofida obstacolelor aparute.

VESNICA SIRIA. La randul sau, cotidianul Le Figaro comenteaza dedesubturile afacerii Aubenas, intrezarind o posibila implicare a Siriei in rapirea ziaristei franceze. Argumentul? Faptul ca ostaticii au fost tinuti captivi impreuna cu ziaristii romani. In plus, spun ziaristii francezi, regimul de la Damasc a fost implicat in luarea de ostatici occidentali incepand din anii ‘80, influenta sa exercitandu-se atunci in mod direct. "Fiecare rapire reprezenta un mesaj, iar semnalul putea sa fie si mai brutal", scrie Le Figaro. Motivatia rapirii ar rezida si din faptul ca, pentru prima data, Franta s-a aliat cu SUA pentru a forta Siria sa paraseasca Libanul. "Slabita de caderea Irakului, abandonata de aliatii sai arabi, Siria s-a conformat. A suferit Franta consecintele acestui gest, prin rapirea lui Florence Aubenas, dupa modelul luarii de ostatici din anii ‘80?", se intreaba cotidianul.

INTOXICARE
Directorul Organizatiei Reporteri fara frontiere, Robert Menard, a declarat ieri ca jurnalista Florence Aubenas s-a intors in Franta cu o lectie gresit invatata. Intr-un interviu acordat postului de radio Romania Actualitati, Menard a explicat posibilele motive care stau la baza contradictiilor aparute intre declaratiile celor trei jurnalisti romani detinuti in Irak si cele ale lui Florence. "Probabil ca Florence s-a inselat, probabil ca cineva i-a spus ca nu trebuie sa spuna ca a fost detinuta impreuna cu jurnalistii straini. Marturia lui Marie-Jeanne Ion (de la Prima TV - n.r.) este absolut adevarata de la A la Z, dar probabil ca cineva i-a spus lui Florence, probabil serviciile secrete sau cine mai stie cine altcineva, dar maine (marti - n.r.) va avea o conferinta de presa si va spune ca sigur ca a fost detinuta impreuna cu jurnalistii romani. Inca o data spun ca nu a dorit sa minta, ci pur si simplu probabil ca i-a spus cineva ca nu trebuie sa spuna, dar ea nu stia la acea ora ca ziaristii romani spusesera deja lucrul contrar".

Presa franceza a salutat eliberarea jurnalistei Florence Aubenas si a ghidului sau irakian, Hussein Hanoun. S-a pus accent pe elanul de solidaritate nationala si internationala inregistrat in timpul acestei crize, potrivit AFP.

L’Humanite este de parere ca "statutul jurnalistilor reporteri in zone de conflict nu este suficient protejat de conventiile internationale" si "prea multi jurnalisti platesc in prezent cu viata aceasta lupta pentru libertatea de a informa". "Prea multi ostatici din Irak, din Columbia nu cunosc inca adierea proaspata a libertatii. Prea multe popoare, ca cel irakian, raman prizoniere ale violentelor". (Ana Ilie)

NU S-A PLATIT RASCUMPARAREA
In cazul rapirilor de persoane nu exista o regula potrivit careia eliberarea captivilor este posibila exclusiv prin plata unei rascumparari, sustin mai multi experti in negociere citati zilele acestea de cotidianele franceze. Venind in asentimentul expertilor, purtatorul de cuvant al Guvernului francez, Jean-Francois Cope, insista asupra faptului ca pentru eliberarea jurnalistei Florence Aubenas si a traducatorului sau Hussein Hanoun "nu a fost platita nici o rascumparare". Dupa ce, sambata, secretarul general al Organizatiei Reporteri fara frontiere, Robert Menard, a sugerat ca intermediarii rapitorilor au cerut o suma de ordinul a 15 milioane de dolari in primele trei saptamani dupa rapire, Parisul a reactionat imediat. Desi Menard si-a retras, la un moment dat, afirmatiile.

In declaratia data publicatiei franceze Nouvel Observateur, Cope precizeaza ca rapitorii celor doi nici macar nu au formulat in prealabil o cerere legata de bani. Oficialul francez a refuzat insa sa ofere detalii legate de eliberarea lui Florence si a lui Hussein, precizand doar ca "mobilizarea a fost intensa, totul fiind coordonat de autoritatile guvernamentale". El a laudat, intocmai presedintelui roman, Traian Basescu, reusita serviciilor secrete nationale, dar nu a insistat mai deloc asupra rolului pe care l-ar fi avut serviciile omoloage din Romania si din Statele Unite. Au fost "operatiuni delicate, dificile, care au necesitat mult profesionalism", a spus Cope, infirmand ideea conform careia remanierea Guvernului francez nu a avut nici o legatura cu momentul eliberarii lui Florence si a lui Hussein.

Reprezentantul guvernului francez aminteste opiniei publice ca Irakul este si astazi, la doi ani de la anuntarea sfarsitului razboiului, un loc extrem de periculos, iar jurnalistii doritori de senzatii tari ar trebui sa calculeze de doua ori inainte sa se imbarce la drum. "Experientele recente au demonstrat cat este de periculos, dureros si riscant, si cred ca fiecare persoana trebuie sa-si asume consecintele", a subliniat Cope. (Anca Aldea)

Ziaristii romani asteapta lamuriri


NEDUMERIRE. Marie-Jeanne Ion si Sorin Miscoci asteapta sa auda explicatiile fostei colege de detentie, Florence Aubenas
Jurnalistii Marie-Jeanne Ion si Sorin Miscoci au declarat ca se abtin sa faca orice fel de comentariu referitor la faptul ca Florence Aubenas a spus ca nu au fost detinuti in acelasi loc in Irak, pana cand aceasta va sustine o conferinta de presa, cel mai probabil astazi, relateaza Mediafax.

"Noi nu stim ce s-a intamplat acolo", a precizat Marie-Jeanne Ion. Ea a adaugat ca este mai bine sa astepte declaratiile publice ale ziaristei franceze, pentru a vedea de ce aceasta a afirmat ca nu a fost detinuta in acelasi loc cu ostaticii romani. La randul sau, Sorin Miscoci a pus declaratia lui Florence Aubenas pe seama faptului ca aceasta nu stia ca romanii au fost eliberati si aveau o intelegere sa nu vorbeasca cu presa pana cand nu vor scapa toti cu viata.

DEZMINTIRE. Cei trei ziaristi romani confirmasera duminica la pranz, dupa aflarea vestii despre eliberarea lui Florence Aubenas, faptul ca in beciul in care au fost tinuti ostatici in Irak s-au aflat si ziarista franceza, si ghidul ei. Mai mult, ziaristii romani au dat amanunte despre perioada comuna de detentie, cum ar fi faptul ca Marie-Jeanne Ion dormea pe aceeasi saltea cu Florence, iar Sorin Miscoci cu ghidul frantuzoaicei, Hussein Hanoun.

FRANTA RECUNOASTE
Fostul ministru de Externe al Frantei, Michel Barnier, a declarat ieri ca autoritatile franceze nu aveau de gand sa faca publica informatia potrivit careia Florence Aubenas a fost detinuta in acelasi loc impreuna cu cei trei jurnalisti romani si cu insotitorul acestora. El a precizat ca autoritatile franceze s-au vazut nevoite sa recunoasca aceasta informatie, ca urmare a dezvaluirilor facute de jurnalistii romani. "Ceea ce stiam de mai multe saptamani, dupa ce ostaticii romani au fost eliberati, este ceea ce ne-au spus ei, ca au fost detinuti in acelasi loc cu Florence Aubenas. N-am fi avut de gand sa facem publica aceasta informatie, daca ieri (duminica, n.r.) unul dintre ostatici n-ar fi spus-o. Asta-i tot. Se va verifica", a spus Michel Barnier la canalul privat de televiziune Canal + din Franta.

Intrebat care este motivul pentru care s-a creat aceasta contradictie in declaratiile celor doua parti, Barnier a spus ca Florence nu se astepta sa i se ceara detalii despre locul in care a fost tinuta in captivitate.

MAI SUNT INCA OSTATICI
Ministrul francez de Externe, Philippe Douste-Blazy, a refuzat sa dea detalii cu privire la rapitorii jurnalistei franceze Florence Aubenas si a ghidului sau Hussein Hanoun, afirmand ca mai exista inca ostatici captivi in locul unde au fost tinuti si cei doi. "Intelegeti ca nu pot spune nimic cu privire la acest lucru", a incercat o justificare Douste-Blazy la revenirea in Franta impreuna cu Aubenas. Fiind intrebat daca rapirea a avut o motivatie materiala sau politica, ministrul a precizat: "Nu este nici momentul, nici eu nu sunt cel indreptatit sa deschid cu transparenta acest dosar". "Mai sunt inca ostatici in locul de detentie al lui Florence Aubenas si Hussein Hanoun", a precizat Douste-Blazy. "Din respect pentru securitatea acestor persoane, sunt lucruri care nu pot fi spuse", a adaugat seful diplomatiei franceze. Douste-Blazy a multumit in mod special "celor mai inalte autoritati musulmane din regiune si liderilor comunitatii musulmane din Franta pentru luarile lor de pozitie". (Ana Ilie)

PATRIOTI, CREDINCIOSI, MODERATI, GLUMETI
LAMURIRI. Hussein Hanoun, revenit in familie
Rapitorii lui Florence Aubenas si ai lui Hussein Hanoun sunt "patrioti sunniti, credinciosi, antiamericani si moderati", a declarat ieri translatorul jurnalistei franceze. Hussein marturiseste ca aceia care i-au luat captivi pe el si pe Florence "s-au purtat extrem de dragut pe toata perioada detentiei". Hussein, fost pilot de lupta in armata irakiana, a fost chiar luat peste picior cand rapitorii au auzit ca orientarea religioasa a translatorului este sunnit-siita. "De vreme ce esti patriot, esti fratele nostru", i s-a spus lui Hussein in zilele de captivitate.

Â

Neconcordantele eliberarii


Cotidianul francez Le Monde a tratat ieri pe larg povestea eliberarii jurnalistei franceze de la Liberation, Florence Aubenas, si a ghidului sau irakian, Hussein Hanoun, dupa o captivitate de 157 de zile in Irak, in mainile unei grupari care nu s-a identificat niciodata. Sub titlul "Misterul inconjoara eliberarea lui Florence Aubenas si a lui Hussein Hanoun", cotidianul reia intreaga poveste a revenirii acasa a jurnalistei, dar si contradictiile aparute intre declaratiile ei si cele ale celor trei jurnalisti romani, fosti ostatici timp de doua luni in Irak.

MARTURIILE. Dupa revenirea pe pamant francez, trimisul special al cotidianului Liberation in Irak, Florence Aubenas, "nu a confirmat ca s-ar fi aflat in prezenta jurnalistei romane Marie-Jeanne Ion, desi aceasta din urma a dat asigurari, pentru Le Monde, ca s-a aflat langa Aubenas". "Florence nu si-a pierdut niciodata speranta, nici inainte, nici dupa venirea noastra. Ea a fost pentru mine ca o sora mai mare", a marturisit romanca.

RASCUMPARARE SAU NU. Putine informatii circula cu privire la conditiile eliberarii, sambata, a celor doi ostatici, continua cotidianul. Deputatul controversat Didier Julia, care se amestecase deja in criza ostaticilor Christian Chesnot si Georges Malbrunot, a incercat din nou sa se amestece si in afacerea Aubenas-Hanoun printr-un intermediar care nu a facut dovada de calificari deosebite. Autoritatile franceze au dezmintit plata unei rascumparari, desi in mediile politice se recunoaste ca "s-a facut ce era de facut". De altfel, Robert Menard, presedintele Organizatiei Reporteri Fara Frontiere, anuntase inainte de eliberare ca rapitorii ar fi cerut 15 milioane de dolari in schimbul lui Aubenas, insa si-a retras ulterior afirmatiile, recunoscand ca "s-a exprimat gresit".

FELICITARI. Prim-ministrul Dominique de Villepin a cerut discretie membrilor cabinetului sau, iar presedintele Chirac a multumit tuturor serviciilor, in special celui al apararii, pentru eforturile depuse in rezolvarea crizei. De altfel, toata clasa politica a salutat evenimentul si s-a felicitat pentru succes. Michel Barnier si-a exprimat satisfatia pentru "misiunea indeplinita", desi deputatul Didier Julia a intervenit inca o data, afirmand ca, daca fostul ministru de Externe ar fi detinut in continuare acest portofoliu, "ostaticii ar fi fost tot in Bagdad". EFECTE. Florence Aubenas trebuie sa treaca prin procedura "debriefingului" de catre serviciile secrete franceze, inainte de conferinta de presa programata pentru astazi dimineata. Intre timp, diversele comitete de sprijin care s-au mobilizat pentru eliberarea ei se vor dizolva, apreciaza Le Monde. Deja, afisele-gigant, montate pe fatadele cladirilor publice, au fost demontate, iar o petrecere organizata in Piata Republicii pentru a sarbatori reintoarcerea jurnalistei acasa nu a reusit sa stranga prea multi oameni.

Ca raspuns la intrebarea ambasadorului francez la Bagdad, care voia sa stie daca a servit cu adevarat campania mediatica la eliberarea ostaticilor, Florence Aubenas a glumit: "Rapitorii mi-au spus ca am ajuns la fel de celebra ca si Lady Diana, in Franta". (Ana Ilie)
×