x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ceauşescu a fost un manipulator

Ceauşescu a fost un manipulator

de Alexandra Zotta    |    29 Ian 2010   •   00:00
Ceauşescu a fost un manipulator
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

Reproducem în continuarea articolului de ieri "Va fi România o ţară comunistă în secolul al XXI-lea?" răspunsurile despre trecutul apropiat primite de la elevi şi studenţi născuţi după 1989. Ce ştiu tinerii despre Nicolae şi Elena Ceauşescu? S-au păstrat ei în memoria colectivă drept odios dictator şi sinistra soţie? Răspunsurile au fost neaşteptate.



"DACĂ AR FI TRĂIT, ACUM ERA MAI BINE"
"Nicolae Ceauşescu era liderul statului, iar Elena era soţia dânsului, amândoi, împreună, conduceau statul. De Nicolae Ceauşescu am o părere bună, pentru că nu dădea voie ca femeile care rămâneau însărcinate fără voie să facă avort. Trebuiau să nască acel copil, chiar dacă nu era dorit. Pe când în zilele de azi sunt multe femei şi fete care fac multe avorturi şi îşi omoară propriii copii." Ancuţa Szarvaş, Felnac Arad, studentă, 20 de ani.

"Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost conducători care au vrut să dezvolte ţara, o dezvoltare durabilă cu reduceri la alimente, care a dus la nemulţumiri." Amalia Minodora Bonchiş, Arad, studentă, 20 de ani.

"Nicolae Ceauşescu era persoana care conducea România, era persoana care dorea cu orice preţ să distrugă bisericile ortodoxe, să desfiinţeze religia creştină, dar nu a reuşit, ba chiar a reuşit să facă mulţi Sfinţi Martiri." Raluca-Mihaela Oanea, Arad, studentă, 20 de ani.
"Nicolae Ceauşescu a fost preşedintele României, era un om dur, bătrân, dar dacă ar fi trăit, acum era mai bine. Am mai auzit că pe vremea lui Nicolae Ceauşescu, România era singura ţară fără datorii." Cristian Mihalcea, Bucureşti, elev, 16 ani.

CIZMARUL - OM BUN, AJUTĂTOR ŞI APRECIAT DE SUBALTERNI
"Nicolae Ceauşescu a fost un conducător, a condus România 24 de ani, timp în care a făcut şi rele, şi bune. A interzis avortul, lucru bun, dar a desfiinţat biserici, ceea ce nu era bine." Maria Buiaş, Satu-Mare, studentă, 20 de ani.

"Omul care a încercat anumite schimbări. Care a reuşit să aducă în ţară cei mai importanţi oameni ai planetei din vremurile respective." Andreea-Diana Florea, Bucureşti, studentă, 20 de ani.

"Nicolae Ceauşescu era un cizmar care apoi a devenit preşedintele României. El era un om care voia să nu sufere nimeni, un om bun şi ajutător." Cornel Dumitru, Bucureşti, elev, 17 ani.

"Era preşedintele României, un bărbat mândru şi cu multă putere de convingere. Era un bărbat puternic şi un om apreciat. În comparaţie cu preşedintele din prezent, eu cred că Ceauşescu era mult mai apreciat de subalterni." Lavinia Ancuţa Tarcea, Arad, studentă, 20 de ani.

ELENA - "MINTEA LUI CEAUŞESCU"
"Nicolae Ceauşescu era un dictator sever, foarte inteligent şi, din câte am auzit, era un om căruia îi plăcea să se inspire din alte ţări şi să adopte unele legi din dictaturile altora. Elena Ceauşescu era nevasta «prea iubitului» dictator, era o femeie care avea mereu un cuvânt de spus în conducerea ţării şi după părerea mea era destul de... cum să spun... dură." Alexandru Ion, Bucureşti, elev, 16 ani.

"Nicolae Ceauşescu a fost preşedintele României, iar Elena Ceauşescu, soţia lui. Nicolae Ceauşescu era un manipulator, voia să conducă totul, toţi oamenii să creadă în ce crede el, un prefăcut." Alina Peter, Arad, studentă, 20 de ani.

"Toţi oamenii bătrâni vorbesc despre comunism şi despre N. Ceauşescu ca despre o binefacere... Însă oameni mai tineri spun că nu era chiar aşa de bine. Ultimul dictator al României. Era dur şi rău.
"Soţia dictatorului era o femeie dornică de a face legea." Alina Vargă, Bucureşti, elevă, 16 ani.

"Elena Ceauşescu, soţia dictatorului român era de fapt conducătorul din umbră. Nicolae Ceauşescu nu făcea nimic fără acordul ei. Această autoritate a Elenei se observă mai ales în filmul de la procesul celor doi din 1989, când aceasta monopolizează conversaţia, lăsând impresia că ea a fost adevărata conducătoare a ţării. Din câte ştiu eu, a fost chimistă, dar şcoala era departe de ea. Când aveau loc conferinţe în străinătate cu tematica pe care era ea «specializată» o salva de multe ori traducătorul. Ea neştiind să răspundă la anumite întrebări, era scoasă din încurcătură de traducători, care găseau pe moment răspunsuri." Alexandra Lungu, Bucureşti, studentă, 20 de ani.

×
Subiecte în articol: special