La 1 ianuarie 2011, fondatorul si dirijorul celebrului cor Madrigal, Constantin Marin, trecea in lumea celor drepti. A pus bazele corului in 1963, fiind un specialist renumit in muzica renascentista, cantul gregorian si baroc, precum si muzica traditionala romaneasca. Activitatea sa a fost apreciata entuziast de critici muzicali din intreaga lume, fiind distins cu numeroase premii si distinctii interne si internationale. Din 7 iulie 1963, cand a avut loc primul concert, pana la concertul de adio din 1999, a fost dirijorul Corului Madrigal al Conservatorului Bucuresti, un ansamblu de exceptie, care s-a facut cunoscut prin numeroase turnee intreprinse de-a lungul anilor in toata lumea. A sustinut peste 3.500 de concerte in tara si in lume, in festivalurile "George Enescu" (Romania), Bordeaux (Franta), Viena (Austria), Handel (Germania), UNICEF (Franta), Toamna Varsoviana (Polonia), Anul Marcian (Venetia, Italia), Primavara la Praga (Cehia), Musica Antiqua Europae Orientalis (Polonia, Ohridsko Leto si Belef (Belgrad), Olanda etc.
"Un om extrem de modest", astfel l-a caracterizat Viorel Cosma pe "cel mai mare dirijor roman de cor". "Pe scena era extrem de sobru, exact, cu o gestica foarte bine studiata. Facea economie de gesturi pentru ca lucra cu interpreti de prima mana... Avea o foarte buna comunicare cu publicul. Putea sa dirijeze un cor de camera intr-o sala de 5.000 de oameni, captand atentia tuturor celor prezenti. Isi pregatea lucrarile pana la amanuntul maxim, cu o exigenta uneori exagerata", a marturisit Cosma.
In monografia sa despre Marin Constantin, muzicologul povesteste si despre perioada de imceput a carierei: "A fost un copil de taran din Urleta, judetul Prahova, care a ajuns sa concerteze la New York. Cel care l-a descoperit a fost profesorul Ioan Vicol, la Scoala Muzicala din Buzau. Vicol a ajuns in timp ca un parinte pentru Marin Constantin, intrucat tatal tanarului muzician murise si mama sa ramasese sa aiba grija de inca patru copii. Profesorul Vicol l-a dus la Bucuresti si l-a bagat la Conservator". Pe 27 februarie 2008, atunci cand implinea 83 de ani, maestrul a acordat un interviu Agerpres, in care si-a conturat crezul despre muzica: "I-a fost data omului de Dumnezeu, din sfere pe care nu le putem contura cu o exactitate matematica. Parerea mea este ca omul nu va putea depasi niciodata o anumita conditie cu care a fost inzestrat de la inceput. De aceea, cred ca fara arta, fara muzica, fara frumos, omul ar semana cu multe alte vietuitoare si n-ar fi plin de atatea surprize pe care le face propriei sale deveniri".
Doctor in muzicologie
Marin Constantin s-a nascut in Uretea, judetul Prahova, la 27 februarie 192. A absolvit Conservatorul din Bucuresti. A fost doctor in muzicologie si filosofie a muzicii. S-a dedicat muzicii, debutand ca dirijor de coruri studentesti si de amatori (1949-1953). Din 1954, a fost seful sectorului muzical in Casa Centrala a Creatiei Populare (1954-1955), director general, dirijor al Ansamblului Tineretului din Romania (1951-1974), secretar al Consiliului muzicii din Ministerul Culturii (1960-1965), apoi conferentiar la catedra de dirijor de cor la Conservator (din 1960). Intre 1966-1969 a fost directorul general al Operei Romane. A inregistrat zece discuri sub genericul "Arta constructiei si interpretarii corale", CD-uri si DVD-uri cu Madrigal, filme documentare. Si fiul sau, Ion Marin, a devenit tot dirijor (in Austria). Constantin Marin este mentionat in prestigiosul The New Grove Dictionary of Music and Musicians.