x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cei ce ne-au părăsit în 2011. Constantin Marin, fiu de ţăran, star la New York

Cei ce ne-au părăsit în 2011. Constantin Marin, fiu de ţăran, star la New York

29 Dec 2011   •   21:00
Cei ce ne-au părăsit în 2011. Constantin Marin, fiu de ţăran, star la New York

La 1 ianuarie 2011, fondatorul si dirijorul celebrului cor Madrigal, Constantin Marin, trecea in lumea celor drepti. A pus bazele corului in 1963, fiind un specialist renumit in muzica renascentista, cantul gregorian si baroc, precum si muzica traditionala ro­maneasca. Activitatea sa a fost apreciata entuziast de critici muzicali din intreaga lume, fiind distins cu numeroase premii si distinctii interne si internationale. Din 7 iulie 1963, cand a avut loc primul concert, pana la concertul de adio din 1999, a fost dirijorul Corului Madrigal al Conservatorului Bucuresti, un an­sam­blu de exceptie, care s-a facut cu­nos­cut prin numeroase turnee intreprinse de-a lungul anilor in toata lu­mea. A sustinut peste 3.500 de con­cer­­te in tara si in lume, in festiva­lurile "George Enescu" (Romania), Bordeaux (Franta), Viena (Austria), Handel (Germania), UNICEF (Franta), Toam­na Varsoviana (Polonia), Anul Mar­cian (Venetia, Italia), Primavara la Praga (Cehia), Musica Antiqua Euro­pae Orientalis (Polonia, Ohridsko Leto si Belef (Belgrad), Olanda etc.

"Un om extrem de modest", astfel l-a caracterizat Viorel Cosma pe "cel mai mare dirijor roman de cor". "Pe scena era extrem de sobru, exact, cu o gestica foarte bine studiata. Fa­cea economie de gesturi pentru ca lu­cra cu interpreti de prima mana... Avea o foarte buna comunicare cu pu­blicul. Putea sa dirijeze un cor de ca­mera intr-o sala de 5.000 de oa­meni, captand atentia tuturor celor pre­zenti. Isi pregatea lucrarile pana la amanuntul maxim, cu o exigenta uneori exagerata", a marturisit Cosma.

In monografia sa despre Marin Con­stantin, muzicologul povesteste si despre perioada de imceput a carie­rei: "A fost un copil de taran din Urleta, judetul Prahova, care a ajuns sa concerteze la New York. Cel care l-a descoperit a fost profesorul Ioan Vi­col, la Scoala Muzicala din Buzau. Vi­col a ajuns in timp ca un parinte pentru Marin Constantin, intrucat ta­tal tanarului muzician murise si ma­ma sa ramasese sa aiba grija de inca patru copii. Profesorul Vicol l-a dus la Bucuresti si l-a bagat la Conservator". Pe 27 februarie 2008, atunci cand implinea 83 de ani, maestrul a acordat un interviu Agerpres, in care si-a conturat crezul despre muzica: "I-a fost data omului de Dumnezeu, din sfere pe care nu le putem contura cu o exactitate matematica. Parerea mea este ca omul nu va putea depasi niciodata o anumita conditie cu care a fost inzestrat de la inceput. De aceea, cred ca fara arta, fara muzica, fara frumos, omul ar semana cu multe alte vietuitoare si n-ar fi plin de atatea surprize pe care le face propriei sale deveniri".


Doctor in muzicologie
Marin Constantin s-a nascut in Uretea, judetul Prahova, la 27 februarie 192. A absolvit Conservatorul din Bucuresti. A fost doctor in muzicologie si filosofie a muzicii. S-a dedicat muzicii, debutand ca dirijor de coruri studentesti si de amatori (1949-1953). Din 1954, a fost seful sectorului muzical in Casa Centrala a Creatiei Populare (1954-1955), director general, dirijor al Ansamblului Tineretului din Romania (1951-1974), secretar al Consiliului muzicii din Ministerul Culturii (1960-1965), apoi conferentiar la catedra de dirijor de cor la Conservator (din 1960). Intre 1966-1969 a fost directorul general al Operei Romane. A inregistrat zece discuri sub genericul "Arta constructiei si interpretarii corale", CD-uri si DVD-uri cu Madrigal, filme documentare. Si fiul sau, Ion Marin, a devenit tot dirijor (in Austria). Constantin Marin este mentionat in prestigiosul The New Grove Dictionary of Music and Musicians.

×
Subiecte în articol: marin constantin ne-au parasit in 2011