x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cei ce ne-au părăsit în 2011. Ion Diaconescu : "N-am regretat nimic"

Cei ce ne-au părăsit în 2011. Ion Diaconescu : "N-am regretat nimic"

29 Dec 2011   •   21:00
Cei ce ne-au părăsit în 2011. Ion Diaconescu : "N-am regretat nimic"

Si-a trait intreaga viata cu testamentul lui Iuliu Maniu in suflet. "Sa nu lasati partidul sa moara", cuvintele inaintasului taranist rostite pe patul de moarte in inchisoarea de la Sighet, au fost mai puternice pentru Ion Diaconescu decat cei 17 ani de temnita grea din vremea regimului comunist.

Nu si-a facut niciodata un titlu de glorie din anii petrecuti pe nedrept in puscarie, iar de fiecare data cand vorbea despre grozaviile temnitei, gasea puterea de-a glumi.

"N-am regretat nimic din ceea ce am facut si, daca ar fi sa reiau lucrurile de la capat, as merge pe acelasi drum", declara Ion Diaconescu. "Mi-am inchinat intreaga viata pentru triumful unor principii. Pentru ele am militat in tinerete, in numele lor am intrat in temnita. Le-am slujit cu perseverenta, atat in temnita, cat si dupa ce am revenit in asa-zisa liberate. Nu stiu daca eu sau generatia mea vom apuca sa traim ziua de implinire a acestui crez. Dar inchei aceste insemnari cu convingerea ca, totusi, candva aceasta zi va veni si suferinta noastra nu va fi fost zadarnica.

N-a apucat acea zi, Ion Diaconescu a trecut in nefiinta la 11 octombrie.
A fost inmormantat la Cimitirul Bellu, cu onoruri militare, dupa ce a fost decorat post mortem cu Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Ofiter. Personalitatea lui Ion Diaconescu a fost evocata intr-o sedinta speciala a Camerei Deputatilor, tinuta in ziua de 17 octombrie, la care au luat cuvantul atat fosti parteneri, cat si fosti adversari politici. Deputa­tul Arpad Marton l-a denumit "singurul speaker adevaratdintre toti presedintii Camerei".

A devenit taranist la 19 ani
Ion Diaconescu s-a nascut in vara lui 1917 in localitatea Botesti, in Muntenia aflata sub ocupatie germana, in familia preotului Popescu. A copilarit o vreme la Candesti (Dambovita), dupa care a fost adoptat de sora tatalui sau si de sotul ei, si el preot, de la care a luat numele de Diaconescu. Era inrudit cu Ion Mihalache din partea mamei care era verisoara cu omul politic taranist. De mic, Diaconescu a crescut cu respect pentru Partidul Taranesc. In 1936, la 19 ani, a devenit membru. In aceeasi perioada a plecat la Bucuresti, unde a studiat la Universitatea Politehnica – Facultatea de Electromecanica. A lucrat in Ministerul Eco­no­miei Nationale pe un post de referent tehnic. Incepand cu 1944, a fost ales in Biroul Central al organizatiei de tineret a PNT.

×
Subiecte în articol: ion diaconescu ne-au parasit in 2011