x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ți-ai lovit mașina în România? Constatarea și reparațiile le faci în Bulgaria

Ți-ai lovit mașina în România? Constatarea și reparațiile le faci în Bulgaria

de Adrian Stoica    |    24 Apr 2023   •   09:00
Ți-ai lovit mașina în România? Constatarea și reparațiile le faci în Bulgaria

Pe data de 27 aprilie a fost stabilit un nou termen în procesul intentat de Euroins România  împotriva deciziei Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) de suspendare a autorizației de funcționare a societății de asigurări și constatarea insolvenței.

 În tot acest timp, continuă cacealmaua bulgarilor de la firma-mamă Eurohold AD, care  transmit pe toate canalele că încă așteaptă un răspuns de la Guvern, Parlament, ASF și Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) în legătură cu solicitarea de a cumpăra portofoliul Euroins România. În realitate, o astfel de cerere nici nu există, pentru că ea a fost înaintată și semnată de niște persoane care nu au nicio calitate.

Cererea de cumpărare a portofoliului Euroins România de către compania Euroins Insurance Group Re (EIG Re) din cadrul grupului Eurohold AD, reasigurătorul Euroins România, a fost transmisă către FGA, dar ea este semnată de niște persoane care au făcut parte din  fostul Consiliu de Administrație al Euroins România. Au făcut, pentru că la ora actuală ele nu mai au nicio funcție după ce FGA a devenit administrator interimar al companiei de asigurări, conform deciziei ASF, iar licența de funcționare a societății a fost retrasă. Mai mult, respectivele persoane, printre care se numără și Tania Blatnik, fosta președintă a CA de la Euroins, nu au nicio funcție în EIG Re, astfel încât să vorbească în numele acestei societăți. Pe de altă parte, cererea de cumpărare a portofoliului Euroins România trimisă către Parlament, Guvern, ASF este doar un joc de imagine, pentru că cele trei instituții nu au nicio posibilitate legală de a interveni în problema portofoliului.

 

Vor să emită polițe și să plătească despăgubiri după bunul plac

 

Cererea transmisă către Parlament, Guvern, ASF și FGA pentru cumpărarea portofoliului Euroins România de către persoane care nu au nicio calitate să întreprindă acest demers nu face nicio referire la dosarele pe care teoretic ar dori să le cumpere EIG Re și care este suma oferită, susțin surse apropiate acestei acțiuni pe care o încearcă Eurohold AD. Este doar o simplă strategie de marketing a bulgarilor, prin care încearcă să mai vândă polițe RCA în România, dar să plătească despăgubiri după bunul lor plac. Cum ar fi posibil acest lucru? Foarte simplu. În primul rând, EIG Re ar urma să emită polițe RCA în regim Freedom of Services (FoS - libertatea unei companii dintr-o țară UE de a presta servicii într-o țară UE fără a avea aici un sediu). Preluarea portofoliului Euroins România de către EIG Re ar face ca șoferii români care au suferit daune auto să fie despăgubiți conform legislației din Bulgaria. Dacă  vor primi, după modelul aplicat de Euroins România, despăgubiri diminuate cu mult față de cerere, vor trebui să depună petiții la Autoritatea de reglementare a pieței din Bulgaria, iar dacă vor considera că răspunsul nu este unul care să-i mulțumească,  vor trebui să se adreseze justiției din țara vecină. Vorbim astfel despre niște proceduri mult mai complicate pentru șoferii români care îi vor descuraja pe cei mai mulți dintre ei.

 

Cresc riscurile ca șoferii păgubiți să rămână cu buzele umflate

 

Pe de altă parte, în cazul ipotetic al preluării portofoliului de către EIG Re, dosarele de daună din instanțele din România care nu au fost soluționate sau achitate până la ridicarea licenței de funcționare a Euroins România vor avea o situație incertă. Cererea depusă de bulgari nu face nicio referire la acestea. Probabil ele nu vor fi preluate și vor fi lăsate în seama FGA pentru a le achita. În cazul în care s-ar întâmpla ca și EIG Re să intre în faliment înainte de a-i despăgubi pe cei care au deschise dosare de daună, ei nu ar avea garantată plata despăgubirilor deoarece în Bulgaria nu există un fond de garantare a asiguraților, ca în România, ne-au mai declarat sursele citate.

 

ASF se lipește de dosarul de faliment deschis

 

Secția a VII-a Civilă a Tribunalului București a stabilit primul termen de judecată în dosarul în care mai mulți creditori, inclusiv ASF, cer falimentul Euroins România vineri, 28 aprilie. ASF a intrat în acest dosar deschis de mai multe service-uri care cer falimentul societății de asigurări, invocând neplata serviciilor prestate, pentru a scurta termenul în vederea constatării de către instanță a falimentului societății, în condițiile în care din momentul deschiderii unui dosar de faliment și până la finalizarea lui durează circa șase luni. Este foarte important ca instanța să deschidă procedura de faliment  cât mai repede, pentru că astfel se poate stabili într-un termen mai scurt un lichidator judiciar din lista celor agreați de ASF, iar în termen de 60 de zile FGA va începe plățile în cazul dosarelor de daună. 

 

Din momentul în care instanța decide deschiderea procedurii de faliment, vor începe să curgă cele 90 de zile până când vor expira toate polițele emise de companie.

 

Devalizarea Euroins România de către bulgari

 

Banii cu care eventual EIG Re ar cumpăra o parte din portofoliul Euroins de la FGA ar fi tot ai Euroins. Acest lucru este posibil după ce pe 9 februarie compania a încheiat un nou contract de reasigurare cu reasigurătorul intragrup din Bulgaria, firma EIG Re. În baza lui, Euroins România a transferat toate activele sale (bani, acțiuni și obligațiuni), în valoare de 855 de milioane de lei, reprezentând rezervele de daună constituite de Euroins România. Această decizie venea în  condițiile în care pe 2 februarie ASF a transmis Euroins raportul de control permanent în care se vorbea de faptul că a găsit lipsă la SCR suma de 2,19 miliarde de lei. Mai mult, contractul de reasigurare între Euroins România și EIG Re are niște clauze care dezvăluiau clar intențiile grupului bulgar, după cum a scris recent Jurnalul. De exemplu, se prevedea că dacă Euroins România intră în administrare specială, i se ridică licența de funcționare sau intră în procedură de insolvență, EIG Re nu mai avea nicio obligație de plată în baza contractului de reasigurare. În același timp, în situațiile enumerate, Euroins România nu mai putea ridica nicio pretenție asupra activelor sale transferate la EIG Re.

 

FGA este acum administratorul interimar al Euroins

 

Autorizația de funcționare a Euroins România a fost retrasă la data de 17 martie,  Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a companiei.

De asemenea, ASF a mai hotărât înaintarea unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea FGA ca administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului. În aceste condiții, atribuțiile conducerii societății Euroins România au fost suspendate de drept. Mandatul FGA va înceta în momentul în care va fi numit un lichidatorul judiciar.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: euroins cumparare bulgaria asigurari