Luni, 30 noiembrie, vă puteţi completa colecţia celor mai frumoase poveşti cu volumul 3: "Frumoasa din pădurea adormită", de Charles Perrault. În interiorul cărţii veţi găsi şi CD-ul cu dramatizarea poveştii "Frumoasa din pădurea adormită". Cartea are ilustraţii extraordinar de frumoase.
Charles Perrault a trăit între anii 1628-1703. Abia în anul 1697 acesta devine celebru, publicând volumul "Poveştile mamei mele Gâsca". Perrault, poet francez, prozator şi povestitor, membru al Academiei Franceze, a scris iniţial aceste poveşti pentru educarea sau distrarea copiilor săi. Dar frumuseţea lor a bucurat atât de multe generaţii de copii, a influenţat mai apoi lumea filmului şi teatrul.Cartea pe care o veţi găsi luni vă propune: "Frumoasa din pădurea adormită", "Darurile Zânei", "Barbă albastră", "Riquet cel moţat". Poveşti moralizatoare, în care binele (adevărat) învinge întotdeauna.
Motanul Încălţat: "(...) Tare se mai miră mezinul, auzindu-şi motanul că vorbeşte, şi nici nu prea dădu crezare vorbelor acestuia. Dar îşi aminti degrabă cât de sprinten şi de dibaci se dovedise cotoşmanul în prinsul şoarecilor şi al şobolanilor, pe care îi înşela stând aninat de labele din spate sau făcând pe mortul printre sacii cu făină din magazie. Şi trase şi el nădejde că, poate, animalul îl va scoate din belea. Aşa că îi făcu rost de nişte cizme cu pinteni şi de un sac mare de pânză.
Mândru de cizmele lui şi de pintenii din argint, Motanul Încălţat îşi aruncă sacul pe spate şi plecă după vânat, într-o dumbravă unde ştia că iepurii s-au înmulţit peste măsură. (...) Într-o zi, aflat la palat cu astfel de treburi, motanul prinse de veste că regele avea de gând să iasă la plimbare pe malul râului, împreună cu fiica sa, care trecea drept cea mai frumoasă prinţesă din lume. Năzdrăvanul alergă într-un suflet acasă şi zise:
- Stăpâne, dacă vei face întocmai cum îţi spun eu, în scurtă vreme vei ajunge cel mai bogat şi cel mai fericit om din lume! Uite ce trebuie să faci: Vino cu mine degrabă, la râu, leapădă toate hainele de pe tine şi intră să te scalzi acolo unde ţi-oi arăta eu. (...)"
Darurile zânei. "(...) Dar vezi că femeia cea sărmană era de fapt o zână, care luase înadins chipul unei biete femei de la ţară ca să o încerce pe fată şi să vadă dacă într-adevăr era atât de bună la suflet şi de săritoare la nevoie pe cât se povestea. Bău aşadar câteva înghiţituri şi-i spuse fetei:
- Fata mea, eşti atât de bună, de frumoasă şi de cumsecade, că n-aş putea să plec fără să-ţi dăruiesc ceva. Aşa că îţi hărăzesc, de azi înainte, ca fiecare vorbă pe care ai s-o scoţi din gură să se prefacă pe dată ori într-o floare, ori într-o nestemată! Iar acum, rămâi cu bine! (...)"
Fata cea bună merge acasă şi pentru că orice vorbă i se transforma într-o mică bogăţie, dă naştere pizmei mamei vitrege, care bineînţeles o trimite şi pe fiica ei la întâlnirea cu zâna. Două fete vitrege, o maşteră şi o zână. O reţetă perfectă pentru o poveste interesantă. Deznodământul îl veţi afla citind povestea...
Actorii devin prinţi, prinţese şi zâne
CD-ul audio care însoţeşte cel de-al treilea volum al Colecţiei "Cele mai frumoase poveşti" conţine dramatizarea poveştii "Frumoasa din pădurea adormită". Artişti de excepţie au lucrat, în 1973, pentru ca povestea lui Perrault să devină o mică bijuterie teatrală. Autorul dramatizării, Silvia Kerim. Regia artistică, Cristian Munteanu.
Muzica este din baletul lui P.I. CEAIKOVSKI. Distribuţia: Ion Caramitru este Prinţul, Mariana Mihuţ - Prinţesa, Victoria Mierlescu este Zâna cea bătrână, Magda Popovici - Zâna mezină, iar Cristina Deleanu, Mariana Velcescu, Ileana Şerban, Elena Nicolescu, Dana Cosma şi Ioana Casetti sunt Zânele, Magda Chicoş este "O bătrână" şi aşa mai departe. Vă urăm lectură şi audiţie plăcute!