x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Chicago freamătă: La cartierul general al democratului

Chicago freamătă: La cartierul general al democratului

de Angela Rădulescu    |    05 Noi 2008   •   00:00
Chicago freamătă: La cartierul general al democratului

Corespondenţă de la Chicago
Zi aglomerată, ieri, în faţa cartierului general al campaniei senatorului de Illinois Barack Obama. Voluntari de toate vârstele au contribuit fiecare după puteri la ceea ce ei speră a fi victoria candidatului democrat.



Într-adevăr, atmosfera din subsolul clădirii de la 566 Lake St. din centrul oraşului Chicago era electrizantă. În timp ce jurnaliştii roiau la nivelul străzii aşteptând acordul de a coborî câte cinci minute pentru a lua interviuri scurte şi a prinde câteva cadre, voluntarii se ocupau în principal de "phone-banking". Cu liste lungi de nume şi adrese în faţă, sunau neobosiţi la cât mai multe numere, încercând să îşi convingă concetăţenii să iasă la vot, şi mai mult, să voteze pentru Barack Obama. Alte activităţi includeau înregistrarea datelor constituenţilor, analiza sondajelor şi coordonarea diverselor acţiuni din afara sediului. Vârstele variau: cei mai mici păreau a avea în jur de 7-8 ani, iar cei mai în vârstă au experienţă îndelungată ca voluntari în campaniile democraţilor.

NERĂBDARE
Două studente care s-au oferit să facă "phone-banking" pentru Obama spuneau că sună în state decisive mai mult decât în Illinois, pentru că aici Obama va câştiga oricum. Cu telefoanele lipite parcă de ureche, au avut timp să declare: "Spre deosebire de alegerile din 2004, când pur şi simplu am votat pentru John Kerry, suntem mult mai nerăbdătoare să ajutăm. De fapt, sentimentul general este că lumii îi pasă mult mai mult de aceste alegeri. Toţi cei de aici considerau că fiecare apel merită.
Voturile şi mobilizarea studenţilor şi tinerilor în general au fost unul dintre principalele atuuri ale lui Barack Obama în campania de anul acesta. Nimeni nu s-a arătat extenuat. Postere făcute de mână cu "I Love Barack’n’Roll" şi "Vote for Hope" decorau camera, şi, tot manual, coordonatorii au realizat şi panouri cu obiective de campanie: excursii în statul vecin Indiana pentru a convinge cât mai multă lume să voteze, sunatul din nou la numerele deja încercate şi, bineînţeles, câştigarea alegerilor.

DILEME
Între timp, frenezia alegerilor s-a făcut simţită şi în cadrul Universităţii Chicago, unde Obama a predat Drept constituţional timp de 12 ani, între 1982 şi 1994. Pentru că Obama se trage din South Side, comunitatea de aici părea încă şi mai conectată la cursa electorală. Dan şi Holly sunt studenţi în anul IV la colegiu şi fiecare a crescut în medii politice foarte diferite. Dan vine din Massachusetts, se declară a fi un liberal convins şi a votat deja pentru Barack Obama. Holly este din Texas şi are o familie conservatoare, care nu ar susţine niciodată un candidat dacă acesta promovează dreptul la avort sau căsătoriile între cetăţeni de acelaşi sex. Holly şi Dan au dezvăluit că majoritatea studenţilor de la universitate s-au aliniat entuziaşti în spatele lui Obama.

A VOTAT
Candidatul democrat la Casa Albă, Barack Obama, a votat, în jurul orei 13:40 GMT, la Chicago, alături de fiica sa mai mare, Malia. Era însoţit de soţia sa, Michelle, şi de fiica lor mai mică, Sasha. După ce şi-a îndeplinit datoria electorală, candidatul democrat a salutat mulţimea zâmbind. Ulterior, s-a deplasat spre Indiana (nord).


Precauţii înainte de miting

Susţinătorii candidatului democrat ar fi fost dispuşi să facă orice pentru a participa la marele miting prevăzut să aibă loc la Chicago, dacă acesta era ales în funcţia de preşedinte, anumite persoane propunând cursuri de matematică sau masaje în schimbul unui bilet, relatează AFP, preluată de Mediafax. Echipa de campanie a lui Obama a hotărât însă să fie foarte precaută pentru a evita vânzarea acestor invitaţii gratuite, solicitând celor 65.000 de posesori de bilete să îşi dovedească identitatea cu o fotografie. Autorităţile locale se temeau şi de posibilitatea că petrecerea susţinătorilor lui Barack Obama, în caz de victorie, s-ar putea transforma în violenţe de stradă, la Chicago existând 7.000 de membri ai unor grupuri interlope. Peste un milion de persoane erau aşteptate la petrecerea organizată de democraţi la Chicago dacă Obama devine primul preşedinte de culoare al Statelor Unite. S-au petrecut şi tragedii. Directorul de campanie din statul Nevada al lui Barack Obama, Terence Tolbert, a murit duminică în urma unui atac de cord, la vârsta de 44 de ani, relatează New York Daily News. Tolbert conducea campania lui Obama în statul Nevada. El a îndeplinit acelaşi rol în campania din 2004 în acelaşi stat pentru John Kerry şi a fost director de campanie al lui Al Gore în campania din 2000. El a fost şi consilier al primarului New York-ului, Michael Bloomberg.

×
Subiecte în articol: special obama chicago barack barack obama