x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special O nouă cruciadă, marca Daea: După cormorani, și ciorile intră în bătaia puștii

O nouă cruciadă, marca Daea: După cormorani, și ciorile intră în bătaia puștii

de Monica Cosac    |    21 Iun 2023   •   06:15
O nouă cruciadă, marca Daea: După cormorani, și ciorile intră în bătaia puștii

​​​​​​​Chiar în timp ce președintele Klaus Iohannis îi trimitea pe „prietenii” lui Petre Daea, cormoranii, înapoi în Parlament, lăsându-l pe fostul ministru al Agriculturii cu dorința neîndeplinită, o nouă inițiativă legislativă ce vizează înaripatele dăunătoare a fost pusă pe masa senatorilor.

Mai exact, ciorile de semănătură ar putea fi vânate tot timpul anului, nu doar în perioada august - ianuarie, cum este în prezent. Aceste păsări s-au înmulțit foarte mult în ultimii ani, iar fermieri se plâng de pagube din ce în ce mai mari, argumentează inițiatorul proiectului de lege. 

Propunerea legislativă pusă în dezbatere, luni, la Senat, de către deputatul PSD de Brăila Nicu Niță, aduce o nouă modificare a Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006 și, potrivit inițiatorului, vine „în sprijinul agricultorilor brăileni și din întreaga țară”.

Concret, prin modificarea propusă este extinsă perioada de vânătoare a ciorii de semănătură (Corvus frugilegus), de la intervalul 15 august - 31 ianuarie, cum este în prezent, la tot parcursul anului. Adică aceste păsări vor putea fi împușcate inclusiv în sezonul de reproducere.  

Greu de diferențiat de cioara neagră (Corvus corone), cioara de semănătură trăiește în colonii de până la câteva mii, chiar zeci de mii de păsări, în regiunile de șes, de deal cu păduri, câmpuri și pe ogoare, spune inițiatorul proiectului, precizând că aceste păsări nu se mai tem de om, „ci s-au adaptat și conviețuiesc cu acesta”, lucru ce se poate constata în timpul efectuării lucrărilor agricole în câmp, toamna sau primăvara.

S-au înmulțit „peste măsură”, iar cotele de recoltă - blocate de ONG-uri

„În România, ciorile s-au înmulțit foarte mult în ultimii ani, fapt constatat și de fermieri, care se plâng de pagube din ce în ce mai mari, mai ales la culturile de primăvară (porumb, floarea-soarelui, soia) dar și la dovleci, pepeni etc.”, se arată în expunerea de motive care însoțește proiectul, iar „înmulțirea peste măsură a ciorilor produce dezechilibre ecosistemelor”, inclusiv a celor agricole. 

Vânatul reprezintă o metodă de reducere a numărului păsărilor dăunătoare pentru culturile agricole, dar în acest caz trebuie să respectăm prevederile Directivei Uniunii Europene „Păsări”. 

„Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr.407/2006 stabilește că până la data de 15 mai a fiecărui an administratorul faunei cinegetice aprobă cota de recoltă pentru speciile prevăzute în anexa nr.1 la lege, unde este cuprinsă și cioara de semănătură, fără a fi nevoie de alte acorduri, avize sau autorizări suplimentare. 

Cu toate că Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a aprobat cotele de recoltă la păsări, în ultimii ani, acestea au fost blocate în instanţă de ONG-uri și numărul de păsări sălbatice recoltate a fost, în ultimii doi ani, zero”, explică deputatul în expunerea de motive, adăugând că, odată cu noile reglementări, se va proceda „la fel cum s-a procedat şi la cormoranul mare”. Inițiatorul a solicitat dezbaterea şi adoptarea proiectului de lege în procedură de urgență. 

O altă dorință a lui Daea

Chiar dacă a părăsit recent fotoliul de ministru al Agriculturii, de unde le declarase război deschis păsărilor care „mănâncă mai mult pește decât românii” și iau banii din buzunarul piscicultorilor, se pare că și în cazul acestui proiect legislativ este tot mâna lui Petre Daea. 

Încurajat, probabil, de succesul înregistrat în Parlament cu cormoranii spre finalul lunii mai, nu de mult, Daea și-a exprimat intenția de a porni o nouă cruciadă împotriva unor înaripate dăunătoare: „După cormorani, urmează ciorile!”. 

„După cormorani, ciorile trebuie urmărite! Da, da! Pentru că fac rău culturilor și trebuie să ne gândim bine. (…) O să vorbesc cu ministrul Mediului să ne armonizăm poziția astfel încât interesul țării să primeze”, declara fostul ministru al Agriculturii, în urmă cu două săptămâni. Mai exact, cu doar câteva zile înainte să fie lăsat în afara Guvernului.  

Modificarea adusă legii vânătorii, în privința cormoranilor, a fost adoptată luna trecută de Camera deputaților, în calitate de for decizional, iar Daea a spus atunci că „este o împlinire a unei dorințe care a izvorât dintr-o necesitate”. 

Iohannis a retrimis cormoranii în Parlament

La începutul acestei săptămâni, în timp ce noua dorință a lui Petre Daea tocmai începea să prindă contur, legea care extinde perioada de vânătoare a cormoranului mare a fost întoarsă în Parlament de președintele statului. 

Klaus Iohannis a cerut parlamentarilor să reexamineze textul legii pe motiv că „poate afecta negativ aceste păsări”. 

„Apreciem că extinderea intervalului de vânare a cormoranului mare pe tot parcursul anului, deci inclusiv în perioada de reproducere, este susceptibilă de a afecta această specie prin vulnerabilizarea puilor, precum și alte specii de păsări. Cormoranul mare trăiește/cuibărește în strânsă legătură cu alte specii de păsări, unele dintre ele cu regim special de protecție conform Directivei 2009/147/CE. Vânarea cormoranilor mari în timpul sezonului de cuibărit poate afecta negativ aceste păsări și, în mod special, pelicanul creț sau cormoranul mic”, spune șeful statului în cererea de reexaminare.

Datele publicate de Societatea Ornitologică Română arată că populația de ciori de semănătură din țara noastră „este estimată la 150.000 – 200.000 de perechi, tendința populațională fiind fluctuantă”.  În toată Europa se estimează că este o populație cuprinsă între 8,17 si 14,2 milioane de perechi, iar „tendința populațională la nivel european este considerată crescătoare”. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×