x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Clanul Schiopului

Clanul Schiopului

de Gabriel Burlacu    |    Eugen Ciufu    |    29 Aug 2006   •   00:00
Clanul Schiopului

Constantin Schiopu este primarul-vataf care are comuna Ceahlau la cheremul sau. Sub pretextul racor-darii la reteaua de gaze, a contrac-tat un imprumut de 3,8 miliarde de lei punand gaj 30 de hectare din padurea comunala. Intermediarul a fugit cu banii, iar creditorul s-a ales cu o padure de 17 miliarde de lei.

Constantin Schiopu este "cineva" in comuna lui. Este primar. Numele lui se identifica cu cel al "bandei Schiopului". Cand zic asa, localnicii se gandesc la primar, la anumite rude ale lui, dar mai ales la acoliti. Comuna este mosia lor, teroarea indusa prin amenintari si batai fiind modul de a conduce. In rest, afaceri… pe spinarea localnicilor. Una dintre ele este demna de analele escrocheriilor din Romania. Artizan: primarul si ai lui.

Ne-am intrebat de ce localnicii vorbesc despre o "banda a Schiopului". Oamenii ne-au pus sa tragem singuri concluzia: pe primarul comunei il cheama Schiopu Constantin. Pe viceprimar - Schiopu Gheorghita. Pe casiera - Schiopu (sotia primarului). Contabila? Chieptenariu. Este sotia sefului de post. Acolitii fac legea. Eminenta cenusie ar fi un fost sef de cabana, de pe vremea lui Ceausescu, individ care ar asigura conexiunile cu procurori, judecatori, politisti s.a.m.d. Revenind la afacerea cu gaze, trebuie spus ca creierul afacerii este un fost avocat, Iulian Ciomaga. Exclus din Baroul din Iasi, individual este cercetat in mai multe dosare penale, pentru diferite escrocherii. Deja cunoscut ca un cal breaz in toate judetele moldovenesti, Ciomaga nu ar fi putut practic sa mai pacaleasca. L-a "pacalit" pe Schiopu Constantin, primarul comunei Ceahlau. Acesta a marsat la afacerea propusa de Ciomaga fara sa clipeasca, devenind agentul de influenta al acestuia.

"TUNUL" CU GAZE. In cazul de fata, Iulian Ciomaga a pozat in presedintele unei fundatii din Pascani, numita pompos Fundatia de Dezvoltare Euroatlantica "Phytagoras". Lipsa de credibilitate l-a determinat sa-si caute un complice care sa pledeze pentru seriozitatea sa si a relatiilor sale cu "partenerii" americani, care pot obtine fonduri de la banci din SUA. Schiopu a gasit si utilitatea fondurilor care ar fi venit pe filiera bancara americana: gaze in cinci comune invecinate Ceahlaului. Primarii vecini au cazut in capcana si au acceptat sa participe cu bani de la bugetele locale la "finantarea ex-terna nerambursabila" a proiectului de extindere a retelelor cu gaz metan in comunele Pipirig, Hangu, Vanatori, Poiana Teiului si, nu in ultimul rand, Ceahlau - "mosia" primarului Constantin Schiopu. In fine, primarii comunelor invecinate au fost convinsi de fiabilitatea proiectului, mai ales ca Schiopu "garanta" si la propriu, si la figurat pentru intreaga afacere. La figurat garanta prin cuvantul sau de om serios, iar la propriu garanta cu zeci de hectare de padure din proprietatea privata a comunei pe care o "guverneaza".

MECANISMUL
Click pentru a mari
LA DNA. Dupa ce Camera de Conturi a demontat legalitatea "afacerii", primarul va trebui sa "convinga" DNA de contrariu
Pentru punerea pe roate a afacerii, cei cinci primari au transferat din bugetele locale peste 80.000 de dolari, bani pe care i-au virat in contul firmei SC Sapien SRL, infiintata special pentru gestionarea proiectului promis, la care actionarii erau chiar primarii. Dolarii au ajuns apoi in contul unei societati din Statele Unite, pretinsa a fi reprezentanta directa a fondului de investitii. Mai mult, pe langa cei 80.000 de dolari, Ciomaga si cu Schiopu i-au convins pe primari sa mai obtina alti 130.000 de dolari drept imprumut, bani cu care primariile trebuia sa participe la atragerea de finantare nerambursabila din partea fondului de investitii invocat de fostul avocat iesean. Bineinteles ca si acesti bani au luat calea Americii. Ca un facut, banii nu au fost imprumutati de la o banca, ci, culmea, de la o societate comerciala. Imprumutul a fost garantat societatii SC Rustrans din comuna Margineni, judetul Bacau, cu 32,8 hectare de teren pasune impadurite din domeniul privat al Primariei comunei Ceahlau. Proiectul retelei de distributie a gazului metan in localitatile Pipirig, Ceahlau, Hangu, Vanatori si Poiana Teiului fusese evaluat la 19 milioane de dolari. La mai bine de un an de la viramentele financiare facute de primarii localitatilor nemtene in contul "proiectului" pentru gazul metan, atat banii, cat si ex-avocatul Ciomaga si-au pierdut urma. Pe langa banii "donati" pe vorbe goale, Primaria Ceahlau a pierdut (cedat?) cele 30 de hectare de padure, garantia fiind executata de societatea bacauana Rustrans pentru nerambursarea imprumutului de 130.000 de dolari. Bineinteles ca, fiind vorba despre o sarlatanie in dulcele stil clasic romanesc, nici proiectul cu pricina nu a fost macar demarat.

CONFIRMARI
Infractiunile mai sus mentionate sunt prinse si in concluziile raportului de control al Curtii de Conturi. Conform acestei institutii, "Hotararea Consiliului Local al comunei Ceahlau nr. 26/01.06.2005, prin care s-a aprobat garantarea imprumutului de 130.000 USD cu suprafata de 32,8 ha teren de padure din domeniul privat al comunei (dat in administrarea SC Sapien), este nelegala". Explicatia legala o gasim in OUG 45/2003, care arata ca imprumuturile contractate de unitatile administrativ-teritoriale pot fi garantate prin venituri proprii si nu cu bunurile din domeniul public sau privat al unitatilor respective. Verificarile au aratat ca SC Sapien Ceahlau nu a restituit imprumul SC Rustrans, firma ce oferise imprumutul financiar. Astfel ca, la 26 ianuarie 2006, Biroul executor a pus in posesie SC Rustrans cu cele 32 de hectare de padure. "Din actul de adjudecare rezulta ca terenul s-a vandut la licitatie publica, fiind adjudecat creditorului in contul recuperarii partiale a creantei sale de 3,8 miliarde de lei vechi, valoarea masei lemnoase a terenului fiind evaluata la 17,3 miliarde de lei ve-chi." Cu alte cuvinte, creditorul a imprumutat cu 3,8 miliarde de lei si a castigat peste 17 miliarde. Afacere, nu? In acest context, Camera de Conturi constata: "In pofida tuturor platilor efectuate de cele cinci consilii locale, bani care au ajuns din conturile SC Sapien in cele CFI World Resurses, firma care trebuia sa obtina imprumutul extern pentru aductiunile de gaz metan, primariile nu au primit nici un credit pentru proiectul propus". Pe de alta parte, IGP mentioneaza pentru ziarul nostru ca faptele prezentate de noi "fac obiectul unor cauze penale aflate in instrumentarea autoritatilor judiciare". In ceea ce-l priveste pe primar, acesta ne-a asigurat ca in comuna Ceahlau vor fi trase gaze. Ii cerem acte publice vizavi de aceasta "afacere", dar da din colt in colt, invocand ca toate actele sunt la DNA.

CONSILIERI PIONI
Consiliul Local Ceahlau poate fi considerat o simpla masa de manevra. Unii dintre ei povestesc cum au fost "santajati" cu faptul ca populatia va fi instiintata ca ei se opun unui proiect grandios ce ar fi crescut considerabil nivelul de confort al cetatenilor. Acum, consilierii au dat cu subsemnatul pe la Politie, Schiopu invocand faptul ca proiectul a fost votat si aprobat printr-o hotarare de Consiliul Local. Insa nici acum, cu un picior in groapa, consilierii nu vor sa ofere prea multe detalii, mergand pe ideea ca nu ar trebui sa se mai "rascoleasca povestea". Avocatul lor, de asemenea, a refuzat sa sprijine demersul nostru jurnalistic, din motive "profesionale".
×
Subiecte în articol: special schiopu ceahlau