x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Coalitie la guvernare

Coalitie la guvernare

13 Dec 2004   •   00:00

Traian Basescu si-a tinut ieri discursul de castigator al alegerilor prezidentiale, anuntand care sunt prioritatile mandatului sau. Prezentam integral textul declaratiei lui Traian Basescu. Cuvintele-cheie apartin redactiei.


OANA STANCU

OBIECTIV. Traian Basescu si-a propus integrarea Romaniei in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007
"Buna ziua, bine v-am gasit! Incep prin a multumi contracandidatului meu Adrian Nastase, care acum circa o ora si jumatate m-a sunat, m-a felicitat si mi-a recunoscut victoria electorala. De asemenea, ii multumesc presedintelui Ion Iliescu pentru acelasi gest facut cu circa patru ore inainte. Salut discursul domnului prim-ministru, Adrian Nastase, presedinte al PSD.

As vrea sa va informez ca prioritatea prioritatilor pentru presedintele Romaniei este in acest moment formarea unei majoritati care sa permita abordarea cu toata forta a procesului de integrare in UE. Este cunoscut faptul ca dupa inchiderea capitolelor de negociere au ramas obligatii extrem de mari, extrem de importante, extrem de dificile. Aceste obligatii la care Guvernul Romaniei s-a angajat in negocierile cu Comisia Europeana nu pot fi realizate decat cu un Guvern cu o puternica sustinere parlamentara. Intentia mea este sa realizez aceasta majoritate in jurul grupului parlamentar din Senat si din Camera Deputatilor al Aliantei Dreptate si Adevar. Plec de la premisa ca Alianta Dreptate si Adevar a obtinut un numar de 161 de mandate in cele doua Camere, iar PSD a obtinut 160 de mandate in cele doua Camere. Am in vedere atragerea in majoritatea parlamentara a partidelor democratice din Parlamentul Romaniei. Nominalizez PUR si UDMR.

COAGULARE. Principalul meu obiectiv pe termenul intregului mandat este sa realizez coagularea natiunii romane, a romanilor din tara, dar si a romanilor de peste mari in realizarea unor obiective majore de politica externa si de politica interna. Principalul obiectiv de politica externa este intrarea in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007. Acest proces nu se poate desfasura cu succes si cu certitudine, va fi un esec daca politicienii care vor conduce Romania in urmatorii doi ani nu vor explica pe intelesul fiecarui roman care sunt costurile acestui proces. Atat timp cat natiunea romana va ramane cu impresia ca procesul de integrare este un proces in care este implicat numai guvernul, cu siguranta, pe parcursul desfasurarii operatiunilor de pregatire a Romaniei pentru integrare, tot mai putini romani isi vor dori ca Romania sa fie integrata. Avem nevoie de un proces de integrare in care poporul roman sa fie solidar, sa accepte costurile procesului de integrare in perspectiva satisfactiilor de dupa integrare.

De asemenea, un alt element in jurul caruia trebuie sa coagulam intreaga natiune, solidaritatea intregii natiuni este problema saraciei. Nu avem voie sa ne facem ca mai mascam saracia sub statistici. Marea realitate este aceea ca prea multi dintre pensionari au pensia mai mica decat factura la intretinere pe timp de iarna. Prea multi dintre pensionari au pensia mai mica decat costurile facturii la energia electrica si gaze pe luna. Prea multi dintre tarani, mici proprietari, devin tot mai saraci chiar si in anii in care recoltele au fost bune. Prea multi dintre tinerii Romaniei incep sa creada ca Romania nu mai este o tara in care ei nu au sanse. Acestea sunt prioritati ale mele ca presedinte al Romaniei.

O prioritate deosebita pe care mi-o propun in perioada imediata dupa instalarea la Cotroceni este scoaterea institutiilor statului de sub influenta politica. Institutiile statului trebuie sa actioneze conform Constitutiei si conform legilor lor de functionare. Nu este permis nici un fel de amestec al politicienilor in justitie, in politie, in Parchet, nicaieri acolo unde se trateaza problemele grave ale incalcarii legii. Voi fi un presedinte care va veghea si va proteja institutiile statului de orice tip de influenta politica. In acelasi timp, institutiile statului care au fost politizate trebuie imediat depolitizate si puse in slujba natiunii romane si nu in slujba unui partid sau a altui partid. As vrea ca toti sefii de institutii sa stie: nu se schimba stapanii! Schimbarea PSD de la putere nu inseamna ca au venit noi stapani de la Alianta. Si le cer tuturor sa-si faca datoria asa cum scrie in lege, netinand cont de nici un fel de influente politice. Ii rog sa nu se pregateasca sa se reorienteze. Le cer atat: sa respecte legea incepand de astazi, daca pana astazi nu au facut-o!

CORUPTIA. In calitate de presedinte al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, atunci cand voi fi presedinte validat si cu juramantul depus in fata Parlamentului, voi introduce in strategia de aparare a tarii problema coruptiei. Apreciez ca in momentul de fata coruptia la nivel inalt a devenit sau este pe cale sa devina o amenintare la adresa securitatii nationale. Din acest motiv, coruptia la nivel inalt trebuie tratata ca o amenintare la adresa sigurantei nationale. Hotararea CSAT odata adoptata, prin care coruptia la nivel inalt este tratata ca o amenintare la adresa securitatii nationale, va face din institutiile componente ale CSAT institutii care vor avea ca prioritate lupta impotriva coruptiei. Indiferent ca aceasta institutie este Ministerul de Interne, Serviciul Roman de Informatii, Ministerul Justitiei, Serviciul de Informatii Externe, Ministerul Finantelor, toate vor avea prioritate zero in lupta impotriva coruptiei.

DEMNITATE. Am in vedere - ca unul din angajamentele pe care mi le-am asumat in campania electorala - restabilirea demnitatii romanilor. Cand vorbesti de demnitate restabilita, te referi la demnitatea care a fost luata romanilor si trimiterea a milioane de romani in umilinta prin saracie. Nu poti sa vorbesti de om demn atat timp cat tu, stat roman, iti umilesti cetatenii prin pensii prea mici, prin sprijin prea mic pentru tarani, prin sanse zero pentru generatia tanara. Restabilirea demnitatii acestor categorii inseamna pentru unii sanse, iar pentru altii posibilitatea de a trai decent. Este o prioritate care nu tine numai de realitatile bugetului de stat, este o realitate care trebuie sa tina cont in primul rand de decizia politicului. Atata timp cat statul roman isi va umili milioane de romani prin saracie, in mod cert natiunea romana nu va avea coeziune. Obiectivul meu este sa restabilesc coeziunea natiunii romane.

SOCIETATEA CIVILA. In ceea ce priveste societatea civila, orice societate democratica are nevoie de o societate civila puternica. Nimeni altcineva decat societatea civila nu se poate constitui intr-un sistem de alerta timpurie pentru problemele care apar in societate. Ii asigur pe cei care actioneaza in zona societatii civile ca in viitorul presedinte al Romaniei vor avea un factor de sprijin, de incurajare, un politician constient ca societatea civila este in cele din urma chiar elementul fundamental de sustinere a problemelor societatii romanesti in ansamblu. Sunteti aici ziaristi din toata presa romaneasca. Vreau sa stiti ca un lucru extrem de important pe care Romania l-a pierdut in ultimul timp a fost libertatea presei. Va garantez, in calitate de viitor presedinte al Romaniei, ca in Romania presa va redeveni libera. Orice stat, orice politician care subordoneaza, pune sub control chiar libertatea presei se pregateste pentru pasul urmator: acela de a lua libertatea poporului. Va garantez ca imi voi face un titlu de onoare ca presedinte al tarii din a garanta si a sustine libertatea presei.

RELATII EXTERNE. In politica externa, cel mai important element pentru garantarea sigurantei nationale a Romaniei va ramane, dincolo de apartenenta noastra la NATO, relatia de parteneriat strategic cu Statele Unite, Anglia si Republica Moldova. Axa Washington - Londra - Bucuresti va fi o axa prioritara de politica externa a presedintelui Romaniei. In acelasi timp, consolidarea pozitiei noastre in NATO, in calitate de stat membru, aflat la frontiera orientala a Aliantei, precum si a Uniunii Europene, va fi un element de asemenea major de politica externa. Romania se afla la zona de contact intre NATO si Uniunea Europeana, pe de o parte, si statele foste ale Uniunii Sovietice, iar din acest punct de vedere, prin bunele relatii cu Ucraina, Rusia, Bielorusia, Gruzia, Romania trebuie sa fie un factor de stabilitate la frontierele NATO. Pentru Moldova vom avea o politica de parteneriat. Sper ca in perioada imediat urmatoare relatiile Bucuresti - Chisinau sa redevina relatii intre doua tari care au acelasi popor pe teritoriul lor. Romania are obligatia sa-i trateze pe moldoveni ca pe buni romani. Sa speram ca relatiile noastre cu Guvernul de la Chisinau vor fi de natura sa sprijine aceasta vointa pe care o exprim in calitate de viitor presedinte al Romaniei.

UE. Si, in sfarsit, prioritate deosebita in ceea ce priveste politica externa, dar si evolutia pozitiva a Romaniei - integrarea in Uniunea Europeana. Este element de forta al politicii externe romanesti. In acelasi timp insa vreau sa fiu extrem de limpede. Sunt un politician care apreciaza ca fiind fundamental pentru succesul procesului de integrare ceea ce facem la noi acasa. Orice favor facut pe baze politice nu face decat sa sporeasca factura pe care Romania o va plati la momentul integrarii. Si cand vorbesc de Romania, nu ma refer la guvern, ma refer la fiecare roman. Cu cat Romania va fi mai bine pregatita in interior pentru momentul aderarii, cu atat costurile aderarii vor fi mai mici. Din acest motiv apreciez ca lupta pentru aderare la UE se castiga in primul rand la noi acasa. Aici trebuie sa atingem standardele care sa faca din economia romaneasca, din societatea romaneasca, din sistemul nostru de valori, lucruri compatibile cu valorile Uniunii Europene. Aceasta imi este declaratia. Va multumesc!

In perioada urmatoare vor urma si alte precizari. Va multumesc mult!"
×