x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Grevă încheiată prin nepăsarea Guvernului. Ministerul Educației a ignorat sindicatele

Grevă încheiată prin nepăsarea Guvernului. Ministerul Educației a ignorat sindicatele

de Diana Scarlat    |    08 Iun 2023   •   09:00
Grevă încheiată prin nepăsarea Guvernului. Ministerul Educației a ignorat sindicatele

Anul școlar se desfășoară în condiții de normalitate, până la final, deși sindicatele din Învățământ anunță în continuare că nu vor înceta greva generală. Informațiile care vin de la Ministerul Educației și cele din partea greviștilor sunt contradictorii.

Guvernul așteaptă ca profesorii să renunțe la proteste și să încheie mediile, iar calendarul examenelor rămâne cel inițial. Modificări vor fi făcute doar pentru elevii care vor rămâne cu mediile neîncheiate din cauza grevei, nu pentru toți. În cazul unităților de învățământ unde protestul va continua, se va decide reorganizarea calendarului de examene punctual, dar această situație arată că din partea Executivului nu mai există disponibilitate pentru negocieri suplimentare, mizându-se pe o majoritate care se va conforma.

Ministerul Educației a comunicat oficial că se modifică Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, pentru a se putea încheia mediile cu numai două note. „În anul școlar 2022 - 2023, situația școlară anuală a elevilor, pe clase, poate fi încheiată fără ca aceasta să fie validată de către consiliul profesoral din unitatea de învățământ în ședința de încheiere a cursurilor și fără ca acesta să aprobe raportul privind situația școlară anuală”, a transmis ministerul de resort, mizând pe o majoritate a elevilor cu mediile încheiate și participarea la examene asigurată de cadrele didactice care nu fac grevă.

 

Soluție pentru situații de criză

O măsură similară a fost luată în timpul pandemiei, când nu toți elevii au putut participa la orele online. „Nu înseamnă că toți elevii vor avea mediile încheiate doar cu două note. La școala noastră, de exemplu, au fost doar câțiva profesori în grevă, iar elevii au deja câte patru note la cele mai multe materii. Colegii care au făcut grevă s-au întors de marți și au rezolvat situația elevilor, pentru că mulți aveau notele înainte de declanșarea protestului. Cu două note se vor putea încheia mediile în situații mai delicate, acolo unde nu va mai fi timp suficient, pentru a se asigura un număr cât mai mare de elevi cu situația încheiată și să poată participa la examene cât mai mulți”, a explicat, pentru Jurnalul, o profesoară din județul Mehedinți.

Ministerul Educației a mai transmis că în continuare cere situația la zi de la inspectoratele școlare, „pentru a identifica cele mai bune soluții de adaptare la contextul generat de protestul personalului din învățământul preuniversitar, cu respectarea cadrului legal”. Se așteaptă întoarcerea la clase a unui număr cât mai mare de cadre didactice, în aceste zile, deși sindicatele anunță în continuare că greva continuă, cu „86,93% din totalul membrilor. 

Pe 6 iunie, când ministrul Ligia Deca anunța că se revine la normalitate, cu 15.000 de angajați din învățământ care au renunțat la protest, dintre care peste 1.000 sunt cadre didactice, în grevă mai erau 134.007 de membri de sindicat. Greviștii au solicitat Guvernului reluarea urgentă a negocierilor. 

 

Noul Memorandum pentru creșteri salariale

Ieri, Guvernul a anunțat că va adopta un Memorandum pentru creșterile salariale din Educație, deși acesta este un document intern al Executivului, fără nicio valoare sau impact pentru populație, potrivit legii – spun sindicaliștii. Este, totuși, un pas înainte, pentru că sunt promisiuni legate de creșteri salariale și nu de vouchere, așa cum era propunerea inițială, respinsă de protestatari.

Memorandumul va fi adoptat în ședința de Guvern de astăzi și va fi publicat în Monitorul Oficial al României, „pentru a consolida garanțiile guvernamentale privind prioritizarea Educației în viitoarea grilă de salarizare și utilizarea ca sistem de referință a salariului mediu brut pe economie pentru salariul debutantului/asistentului universitar. Garanțiile guvernamentale incluse în Memorandum sunt asumate și la nivelul Coaliției de guvernare, ai căror lideri și le-au însușit în cadrul unui Angajament politic” – a fost mesajul postat simultan pe conturile de Facebook ale celor doi lideri de partide aflate la guvernare, Marcel Ciolacu (PSD) și Nicolae Ciucă (PNL).

 

×
Subiecte în articol: coalitie rotativă memorandum profesori