x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Codul rutier, interpretat pe înţelesul regilor şoselelor

Codul rutier, interpretat pe înţelesul regilor şoselelor

de Irina Crudu    |    25 Feb 2010   •   00:00
Codul rutier, interpretat pe înţelesul regilor şoselelor
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional



La fel cum logica funcţionează după propriul set de reguli, la fel şi indicatoarele se citesc diferit. Sensul lor este cunoscut de la lecţiile de legislaţie rutieră necesa­re pentru obţinerea permisului de conducere, bunul-simţ a fost şi el învăţat cel puţin în şcoală, dacă nu acasă, cu toate astea românii ignoră cu bună ştiinţă respectarea indicatoarelor de orice fel.

Dacă eşti prost - ar trebui completate triunghiurile roşii, care îi obligă pe şoferi să acorde prioritate. Pentru că semnul ăsta e făcut clar pentru cei care n-au tupeu! Strategia e cât se poate de simplă: se scoate maşina pe jumătate de bandă, se blochează accesul celor cu prioritate şi apoi se aşteaptă "să fie lăsaţi să treacă" (nu că ar lăsa loc de vreo alternativă!).


INTERZIS...
Dacă nu ai "ambiţie"! Şi românii au din plin! Semnul de interzis e pus cu titlu explicativ, pentru că ei sunt mai presus de semne. Nu mai contează că şoferii care circulă regulamentar pe strada cu sens unic sunt nevoiţi să dea înapoi, să facă vreo 5-6 manevre în plus pentru a le permite accesul lor. "Ceeee, frăţică, hai, că nu-ţi ia mult! Ce să fac acum? Unde să mă duc?", explică şoferul "nevinovat".


CURBĂ PERICULOASĂ, VITEZĂ MAXIMĂ 50 KM/H...
"Pe o roată", ca să adaptăm aici o zicală românească. Din păcate, ăsta este unul dintre semnele cu consecinţe mult mai grave decât enervarea celor din jur. Pierderea controlului maşinii, intrarea pe contrasens, alunecarea duc la accidente grave, în care îşi pierd viaţa şi persoane nevinovate. Însă românul este obişnuit să înţeleagă semnele aşa cum le-a înţeles o viaţă - cu caracter pur informativ.


ATENŢIE, PIETONI!...
"Treci cu o viteză cât mai mare, să nu cumva să apuce vreun om să traverseze", citeşte clasicul român! Normal că dacă încetinesc există, Doamne fereşte!, riscul ca vreun pieton să apuce să calce trecerea de pietoni şi să fie nevoit să oprească şi să-l lase să treacă. Lucru de neconceput pentru "regele şoselelor", fie că vorbim aici despre cocalarul posesor de BMW şi de ochelari cu soare pe timp de noapte, fie despre cel care conduce o Dacia 1100.


TRAVERSAŢI PRIN LOCURILE SPECIAL AMENAJATE...
Sau pe unde aveţi voi chef, când aveţi chef! Şoferii sunt nevoiţi să oprească, doar nu vor să rămână cu un om pe conş­ti­in­ţă. În plus, pietonii au întotdeauna dreptate atunci când traversează neregulamentar sau merg pe mijlocul drumului! Toată lumea o face, deci e bine! Claxoanele sau flash-urile îi deranjează! Aşa că, dacă te trezeşti trimis la origini după ce faci asta, să ştii că este doar vina ta!
Nu doar regii şoselelor au probleme cu indicatoarele. Şi la hipermarket confuzia e maximă.


CASĂ PRIORITARĂ...
Pentru cei cu maximum 10 produse - sau pentru "deştepţii" care citesc printre rânduri şi care ştiu că nu-i bai dacă eşti nesimţit - tot ce se poate întâmpla dacă te duci cu căruciorul plin la o astfel de casă este să-ţi facă scandal restul cli­en­ţi­lor. Răspunsul e simplu: "Şi ce să fac acum?! Deja am pus produsele pe ban­dă!". Casiera explică epuizată că este să­tu­lă de astfel de scene, că ea nu are ce să le facă acestor clienţi şi că apelează la "bu­nul-simţ" al fiecăruia. "Din păcate, cel mai adesea ne întâlnim cu oameni fără bun-simţ", explică una dintre casierele de la casa prioritară.

×
Subiecte în articol: special