x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Comisar de poliţie, sluga unui peşte

Comisar de poliţie, sluga unui peşte

de Petru Zoltan    |    31 Mar 2009   •   00:00
 Comisar de poliţie, sluga unui peşte

Un comisar de poliţie din Argeş s-a hotărât să se lanseze în afaceri matrimoniale, intermediind iubirea dintreo minoră, victimă a traficului de persoane, şi "peştele" acesteia, Adrian Dumitru, în vârstă de 42 de ani. Problema este că poliţistul împreună cu un alt coleg i-au dezvăluit proxe­netului locaţia secretă a unui centru pentru protecţia victimelor traficului de persoane. Prins cu mâţa-n sac, comisarul a dat-o cotită, căutând diferite pretexte în încercarea de a ţine secretă relaţia sa şi a subalternului cu "peştele".

Andra are 17 ani şi din primăvara anului trecut a intrat într-un program de asistenţă a victimelor traficului de persoane, după ce a căzut în plasa unui bărbat de 42 de ani, Adrian Dumitru, cunoscut ca proxenet în oraşul Mioveni, după cum susţin poliţiştii locali.

Necazurile Andrei au început acum doi ani, când părinţii au divorţat. Atunci ea a fugit de acasă şi a fost repede prinsă în mrejele lui Adrian Dumitru şi a decis să rămână cu el. Răul  abia începuse. Adrian Dumitru a fost cercetat pentru trafic de persoane, însă, din lipsă de probe, dosarul s-a reîntors la Poliţia Mioveni, continuându-se cercetările doar pentru proxenetism. 



Un comisar de Poliţie din Argeş s-a hotărât să se lanseze în afaceri matrimoniale intermediind iubirea dintre o minoră, victimă a traficului de persoane, şi "peştele" acesteia, în vârstă de 42 de ani.

Problema este că poliţistul, împreună cu alt coleg, au dezvăluit proxenetului locaţia secretă a unui centru pentru protecţia victimelor traficului de persoane. Prins cu mâţa-n sac, comisarul a dat-o cotită, căutând diferite pretexte în încercarea de a ţine secretă relaţia sa şi a subalternului cu "peştele".

AMOR CU NĂBĂDĂI
Andra are 17 ani şi din primăvara anului trecut a intrat într-un program de asistenţă a victimelor traficului de persoane după ce a căzut în plasa unui bărbat de 42 de ani, Adrian Dumitru, cunoscut ca proxenet în oraşul Mioveni, după cum susţin poliţiştii locali. Necazurile Andrei au început acum doi ani când părinţii au divorţat. Atunci, ea a fugit de acasă şi a fost repede prinsă în mrejele lui Adrian Dumitru şi a decis să rămână cu el.

Răul abia începuse. După ceva vreme, mama Andrei a murit, iar tatăl său, care între timp se recăsătorise în Grecia, a decis să apeleze la Direcţia pentru Protecţia Copilului pentru a-şi recupera copila din mâinile amantului. Cum actuala nevastă nu voia în ruptul capului să audă de Andra, omul şi-a dat acordul ca Direcţia pentru Protecţia Copilului să aibă grijă de fată şi astfel ea a ajuns la Centrul de Protecţie. Iana Matei, şefa centrului, a spus că Andra i-a fost încredinţată în urma deciziei unei comisii înfiinţată la nivel de prefectură, după ce tatăl fetei a semnat un document în care îşi dădea acordul ca tânăra să fie ajutată de cei de la centru.

Numai că, dragostea fetei pentru amorezul care putea să-i fie tată a depăşit orice barieră legală. Andra a reuşit să fugă din centru şi s-a oprit în braţele amantului de 42 de ani care, conform declaraţiilor şefei centrului şi a unor poliţişti, a exploatat-o sexual încă de când s-au cunoscut. Iana Matei a apelat la Poliţie în speranţa că oamenii legii o vor ajuta să o recupereze pe fugară din locuinţa iubitului.

Poliţiştii din Mioveni au refuzat să intervină motivând că nu aveau mandat de la judecător. După mai multe săptămâni de tergiversări, un poliţist s-a îndurat să o sune pe Iana Matei, aflată atunci la Bruxelles, pentru a-i explica situaţia. "M-a sunat un poliţist căruia i-am spus că într-o oră are loc o conferinţă de presă la Bruxelles ca urmare a semnării unui protocol privind traficul de copii. I-am mai spus că de-abia aştept să le spun celor prezenţi la conferinţă că fetele minore, de 16-17 ani de la noi, sunt considerate curve de poliţişti. A îngheţat poliţistul! I-am spus să îmi aducă minora înapoi. Incredibil, totul s-a rezolvat rapid!", a spus şefa centrului.

POLIŢIA CU IUBITUL ÎN ACŢIUNE
În timp ce Iana Matei se afla încă la Bruxelles, comisarul de Poliţie Daniel Militaru împreună cu un subaltern l-au luat de mână pe Adrian Dumitru şi s-au dus la centru. Motivul: să o determine pe şefa centrului să nu se opună iubirii dintre Andra şi Adrian Dumitru. Imediat, cei de la centru au anunţat-o pe Iana Matei, care a început să sune la şefii poliţiştilor pentru a le aduce la cunoştinţă vizita celor doi oameni ai legii şi ai "peştelui". Comandantul Poliţiei Mioveni i-a spus că nu poate face nimic. Se pare că proxenetul a aflat că Andra lui moştenise un apartament şi o importantă sumă de bani. Dar, angajaţii centrului nu s-au lăsat înduioşaţi de doleanţele poliţiştilor.

O altă victimă este C.A. care a acceptat să depună şi ea mărturie împotriva lui Adrian Dumitru. "În primă fază, fetele au declarat că au fost victime, apoi s-au răzgândit şi şi-au schimbat declaraţiile", a declarat subinspectorul Roberto Petra de la Poliţia Mioveni. Adrian Dumitru a fost cercetat pentru trafic de minori de cei de la Crimă Organizată, dar pentru că victimele şi-au schimbat declaraţiile, dosarul a fost trimis la Poliţia Mioveni pentru a continua cercetările pentru proxenetism. Aici dosarul a stat luni bune la sertar.

L-am întrebat pe comisarul Daniel Militaru care a fost motivul pentru care l-a însoţit de Adrian Dumitru la centru. Nu îşi aducea aminte. Nici numele nu îi spunea mare lucru. Apoi, şi-a amintit că a fost cu Adrian Dumitru la centru, dar nu mai ştia motivul şi ocazia vizitei. Încolţit, comisarul a oferit mai multe variante de răspuns, toate contradictorii.

ALBA, NEAGRA ŞI FILOZOFUL
Iniţial, comisarul Militaru a declarat: "Nu ştiu despre ce este vorba. Am fost cu el la centru, dar a fost şi el separat". Câteva momente mai târziu: "Da, aşa este am fost şi eu cu el acolo, dar după ce i-am dat amendă!". A treia variantă a comisarului: "Da, aşa este am fost cu el acolo. Motivul... asta e o treabă de mult. Cam asta e ideea!".

După vreo 20 de minute de discuţii a apărut a patra variantă: "Domnul meu nu l-am dus eu acolo, s-a întâmplat într-un context. Fata era la el acasă. Era perioada în care noi făceam investigaţii. Noi o căutam pe ea atunci". După alte 20 de minute s-a ivit a cincea variantă: "Păi, nu mai reţin în ce context am fost cu el acolo. Fata era la el acasă. Nu mai ştiu cum am ajuns cu el la centru. Am chemat-o pe şefa centrului la Poliţie şi doamna ne-a chemat la centru!". Greşit însă, pentru că atunci când cei doi poliţişti s-au dus cu Adrian Dumitru la centru, Iana Matei, şefa centrului, era încă la Bruxelles.


Pus în faţa minciunii, comisarul Militaru a găsit a şasea variantă: "A, da! Dânsa nu a fost, că era plecată. Noi făceam demersuri să o căutăm pe fată. Aia a fost toată treaba!". Şi a şaptea şi ultima variantă a comisarului care se tot bâlbâia căutând un răspuns: "Nu mai ştiu contextul de atunci. Nu am fost singur acolo, am mai fost cu un coleg atunci. În contextul ăsta am fost cu el acolo. Şi deja eram implicaţi în căutarea fetei. În contextul ăsta am fost acolo. A fost un control de rutină. Nu mai reţin exact toate amănuntele!".

Ca să scape de bâlbâieli, comisarul Militaru a cerut ajutorul unui subaltern, agentul Dan Petrescu. Acesta a încercat să explice filozofic cum stă treaba cu iubirea între două persoane, chiar dacă una este minoră şi a fost exploatată sexual. Eliminarea problemelor şi medierea dintre "peşte" şi fata traficată este ocupaţia de bază a poliţiei locale.

Citiţi mostră de gândire cu caschetă şi minunaţi-vă: "Prioritatea numărul unu este să eliminăm problemele. Având în vedere că era o stare acută, în sensul că persoana asta, oarecum, o controla pe fată. Dar fata nu a depus reclamaţie împotriva lui. Noi trebuia să stabilim condiţiile şi modul prin care să o introducem înapoi în centru. Noi trebuia să facem inclusiv medierea dintre cei doi. Că noi facem şi asta!

O persoană care este presupusă că ar fi autoarea unei chestii, în cazul de faţă de fapt Adrian Dumitru nu o ţinea cu forţa. E o dragoste! Aşa este în sufletul lor. Că de fapt este cu totul şi cu totul altceva la bază şi se urmăreşte altceva în timp, asta doar timpul o rezolvă, etapizat".

Cu toată filozofia şi ideile novatoare de care a dat dovadă, agentul Petrescu nu a putut să-şi explice vizita şefului la centru împreună cu Adrian Dumitru: "Nu-mi pot explica cum, dar poate şeful a fost acolo să-i pună în vedere lui Adrian Dumitru să nu mai meargă la centru". Ceea ce l-a făcut pe comisarul Militaru să ofere o ultimă varinată de bâlbe: "Aşa e, eu am fost în contextul acesta la centru".

LA FINAL...
Şeful IPJ Argeş, comisarul şef Petre Ioniţescu, habar nu avea de aventurile subalternilor. Ştia de povestea de iubire, dar nu ştia ce face comisarul Daniel Militaru şi nici de stadiul în care se afla ancheta legată de Adrian Dumitru: "Din ce mi s-a raportat a fost un dosar la crimă organizată. Nu au reuşit să îl finalizeze, nu că nu au reuşit, l-au finalizat cu neînceperea urmăririi penale, l-au dat către noi, unde se află încă la Poliţia Mioveni. Nu se poate proba infracţiunea de proxenetism, întrucât minora a declarat că nu a obligat-o, că a fost de bunăvoie, fără să fie forţată. Adrian Dumitru a lucrat la firma soţiei a unui subofiţer de la Mioveni, dar în urmă cu mulţi ani".

Cu toate astea, a trimis un control la Mioveni. Şi culmea, în urma controlului, dosarul de proxenetism al lui Adrian Dumitru a văzut din nou lumina zilei. Comisarul Cristian Ilie Mihalcea, şeful Poliţiei Mioveni, l-a trimis imediat la Parchet: "Marţi, procurorul va începe urmărirea penală împotriva lui pentru proxenetism, pentru că am mai audiat doi martori". Dar şefii lui Mihalcea vor trebui acum să cerceteze şi de ce dosarul a stat atât timp prin sertare, dar şi legăturile dintre poliţiştii locali şi personaje ca Adrian Dumitru.


Legături bolnăvicioase, dar constructive

Adrian Dumitru se laudă ori de câte ori are ocazia că are relaţii la "şefu' Poliţiei Mioveni", pentru că a lucrat la locuinţa acestuia. Un ofiţer a declarat sub protecţia anonimatului că: "Adrian Dumitru este cunoscut în localitatea Mioveni ca proxenet. Când era chemat la Poliţie, el făcea mişto de poliţişti. Este considerat un fel de escroc sentimental".

De fapt, toată lumea din localitate îl ştie pe Adrian Dumitru că se laudă ori de câte ori are ocazia cu relaţiile pe care le are în rândul poliţiştilor din Mioveni, poveste confirmată, chiar de oamenii legii din zonă. Şeful Poliţiei Mioveni, comisarul Cristian Ilie Mihalcea, a declarat că nu are nici o legătură cu Adrian Dumitru, dar supărat de deranj a ameninţat cu judecata dacă scriem ceva de subiect. "În condiţiile acestea de nebunie, credeţi-mă, ştiţi ce făcea domnul ministru Nica? Nici nu se uită la discuţii. Ne râde! Păi, nu vedeţi ce e în ţară, parcă a înnebunit cu Poliţia. Domne', eu m-am supărat. Adrian Dumitru le spune la toţi şefu' şi nu mi-a căzut bine. Era angajat la o firmă şi a lucrat la un apartament de-al mamei unui subofiţer, Ciobanu Valeriu. Eu sunt un caz fericit că nu a lucrat la casa mea", s-a apărat şeful Poliţiei miovene.

Întrebat de ce nu a fost finalizat dosarul lui Adrian Dumitru, comisarul a susţinut iniţial că nu sunt probe. Pe de altă parte, comisarul Mihalcea a fost monitorizat timp de trei luni de Direcţia Generală Anticorupţie ca urmare a unei reclamaţii depuse, legate de soluţionarea unui dosar.


"Nu ştiu despre ce este vorba. Am fost cu el la centru, dar a fost şi el separat"
Daniel Militaru, comisar

"Noi trebuia să facem inclusiv medierea dintre cei doi. Că noi facem şi asta!"
Dan Petrescu, agent

"Domne',eu m-am supărat. Adrian Dumitru le spune la toţi şefu' şi nu mi-a căzut bine. Era angajat la o firmă şi a lucrat la un apartament de-al mamei unui subofiţer, Ciobanu Valeriu. Eu sunt un caz fericit că nu a lucrat la casa mea"
Cristian Mihalcea, comisar şef

×