x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cea mai scumpă demitere din România: Peste 3 milioane de lei, pentru un director

Cea mai scumpă demitere din România: Peste 3 milioane de lei, pentru un director

de Adrian Stoica    |    22 Mar 2023   •   08:00
Cea mai scumpă demitere din România: Peste 3 milioane de lei, pentru un director

Compania Electrica i-a plătit fostului director general Corina Popescu 3,4 milioane de lei brut drept compensație pentru că a dat-o afară înainte de expirarea mandatului și fără un motiv întemeiat. În total, anul trecut ea a încasat de la Electrica, companie unde statul român, prin Ministerul Energiei, deține 48% din acțiuni, 3,81 de milioane de lei brut, potrivit Raportului de Remunerare pentru Administratori și Directori Executivi 2022 al Electrica, document care urmează să fie supus votului acționarilor. Nici administratorii companiei nu se pot plânge că nu sunt bine remunerați, ei încasând anul trecut între 327.000 și 407.000 de lei.

 O trecere în revistă a veniturilor pe care le încasează șefii companiei ne arată că aceste sunt comparabile cu cele din Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) și Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), două instituții ale statului român care de ani întregi sunt cele mai darnice când vine vorba despre salarii. În anul 2021, Electrica a avut o pierdere de 553 de milioane de lei, dar anul trecut a revenit pe plus, raportând un profit net consolidat de 560 de milioane de lei. 

Dacă 3,41 de milioane de lei au reprezentat compensațiile achitate de companie pentru că și-a demis șefa fără ca acesteia să i se poată imputa ceva, restul de 392.000 de lei brut au fost încasați de aceasta în baza contractului de mandat până la data de 16 mai 2022, reprezentând remunerația fixă și cea variabilă.

Compensația la care Corina Popescu a avut dreptul este compusă din „compensația de încetare fără cauză a contractului de mandat și compensația de neconcurență pentru dna Corina Georgeta Popescu”, se arată în documentul companiei. „Electrica informează acționarii și investitorii asupra faptului că, în cadrul ședinței din data de 5 mai 2022 Consiliul de Administrație al Societății (CA) a hotărât revocarea dnei Georgeta Corina Popescu din funcția de director general, fără justă cauză, începând cu data de 16 mai 2022, aceasta reprezentând ultima zi în care contractul de mandat produce efecte”, a informat, la vremea respectivă, compania. Corina Popescu a ocupat funcția de director general al Electrica în perioada 1 februarie 2019 - 16 mai 2022, deși avea un mandat de patru ani.

 

Compania, generoasă cu administratorii

Remunerația membrilor Consiliului de Administrație (CA) al companiei Electrica are două componente principale: o remunerație lunară fixă și indemnizație pentru participarea în cadrul ședințelor (Consiliului de Administrație și comitetelor sale). Remunerația lunară fixă este diferențiată între președinte și membrii CA, respectiv 4.985 de euro brut pentru președintele CA, și 3.630 de euro brut pentru membrii CA. La nivelul anului trecut, președintele Consiliului de Administrație al companiei, Iulian Cristian Bosoanca, a încasat o sumă brută de 407.747 de lei, din care 294.975 remunerația fixă, 71.225 de lei indemnizația de participare la ședințele CA și 41.547 de lei indemnizația de participare la ședințele diverselor comitete din cadrul companiei. În total, Electrica are șapte membri în CA, iar ei au fost plătiți anul trecut o sumă brută totală de 2,48 de milioane de lei.

 

Indemnizația de participare la ședințele CA și ale comitetelor consultative este de 1.445 de euro brut/ședință pentru președintele CA și președinții comitetelor, în timp ce membrii simpli primesc 1.200 de euro brut/ședință. Numărul anual de ședințe pentru care este plătită indemnizația este limitat la 12, în cazul CA, și la 6 ședințe, pentru fiecare comitet în parte. 


 

Ce beneficii mai primesc 

 

Ședințe suplimentare ale comitetelor constituite la nivelul companiei pot fi organizate doar în situații excepționale și doar o singură astfel de ședință este remunerată. „Indemnizația de participare la ședințe are rolul specific de a recunoaște efortul adițional necesar pentru contribuția adusă și susținerea adusă în cadrul ședințelor”, se precizează în Raportul de Remunerare pentru Administratori și Directori Executivi 2022 al Electrica. De asemenea, pentru membrii Consiliului de Administrație sunt prevăzute o serie de beneficii financiare și non-financiare precum rambursarea cheltuielilor rezonabile aferente îndeplinirii mandatului, poliță de asigurare de răspundere profesională tip având o valoare asigurată de 10 milioane de euro/persoană/ eveniment, conform termenilor din piață, în limita a 40 de milioane de euro/companie, un pachet de asigurări medicale, o compensație în cazul revocării nejustificate etc.

 

Cât primesc directorii executivi

 

În ceea ce-l privește pe directorul general al companiei, acesta are o remunerație fixă lunară, cuprinsă între 9.000 de euro și 13.050 de euro brut. La ea se mai adaugă remunerația variabilă anuală cuprinsă între 30% și 50% din remunerația anuală fixă sau o compensație variabilă, în funcție de realizarea indicatorilor de performanță. Ceilalți directori ai companiei au o remunerație lunară fixă cuprinsă între 6.980 și 11.700 de euro, la care se mai adaugă remunerația variabilă anuală cuprinsă între 15% și 40% din remunerația anuală fixă decisă de CA, în limitele aprobate de AGA. Valoarea remunerației anuale variabile este determinată în funcție de gradul de realizare a indicatorilor de performanță stabiliți pentru anul respectiv. Rezultatele financiare pe parcursul anului 2022 au fost afectate de evoluția nefavorabilă din piața de energie, pe toate liniile de business, în special pe cele de furnizare și distribuție. Multiplele modificări legislative au determinat complexitate în gestionarea proceselor de business și anumite întârzieri în recuperarea veniturilor, însă la sfârșitul anului obiectivele financiare și operaționale stabilite pentru 2022 au fost atinse, se mai precizează în raportul citat.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: electrica demitere compensatie