x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special UE ne-a tăiat centura de siguranță

UE ne-a tăiat centura de siguranță

de Adrian Stoica    |    16 Mar 2023   •   06:20
UE ne-a tăiat  centura de siguranță

Deși a spus în repetate rânduri că nu va închide capacități de producție a energiei pe bază de cărbune fără a pune alte capacități de producție în funcțiune, în contextul crizei energetice, Executivul s-a răzgândit și va închide o capacitate de 600 MW din cadrul Complexului Energetic Oltenia.

 Pentru aceasta, Ministerul Energiei a pregătit un proiect de hotărâre prin care va elimina o prevedere din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 108/2022 care îi permite să amâne închiderea unor termocentrale pe cărbune, precum și Hotărârea de Guvern nr. 1573/2022 prin care a fost amânată efectiv închiderea grupurilor Rovinari nr. 3 și Turceni nr. 7.

 

La mijloc sunt fonduri europene în valoare de 700 de milioane de euro. Comisia Europeană, prin comunicarea din data de 8 martie 2023, a solicitat oficialilor de la București închiderea acestei capacități și a carierelor de lignit care asigură combustibilul fosil până pe data de 1 octombrie 2023. În caz contrar, jalonul 114 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) inclus în cadrul Cererii de plată 2 va fi considerat de Comisia Europeană neîndeplinit și va bloca plata a aproximativ 700 de milioane de euro către țara noastră.


 

Ce decidea Guvernul în 2022

 

Executivul a adoptat în iunie 2022 OUG 108 privind decarbonizarea sectorului energetic, care prevedea că țara noastră va elimina cărbunele din sistemul energetic național. Proiectul  amâna însă până în anul 2032 renunțarea completă la cărbune, putând fi amânate închiderile de grupuri energetice pentru a asigura siguranța și stabilitatea Sistemului Energetic Național (SEN). De asemenea, actul normativ stabilea că va fi prelungită și perioada în care capacitățile de producere a energiei electrice pe bază de lignit din cadrul Complexului Energetic Oltenia vor constitui rezervă tehnică pentru asigurarea funcționării sigure și stabile a SEN. Perioada inițială era 2023 - 2025, iar actul normativ a prelungit-o până în 2030. Ordonanța mai introducea o prevedere potrivit căreia se putea amâna termenul de închidere prevăzut pentru grupurile energetice Rovinari 3 și Turceni 7 (cu termen de închidere în PNRR 31 decembrie 2022), pentru asigurarea siguranței și stabilității SEN. Solicitarea trebuia să vină, în situații justificate, de la Operatorul de Transport și Sistem, Compania Națională de Transport Energie Electrică „Transelectrica” SA. Aceste grupuri urmau să fie băgate în rezerva tehnică în perioada 2023-2026. Ordonanța mai preciza că închiderea capacităților pe lignit și huilă va fi făcută după realizarea unor noi capacități de producție. Conform Planului de restructurare al Complexului Energetic Oltenia, aprobat de Comisia Europeană, pentru care s-a obținut finanțare din Fondul de Modernizare în valoare de 897 de milioane de euro, vor fi realizate noi investiții în capacități pe gaze naturale și surse regenerabile de energie, dar va mai dura până la realizarea primelor capacități.

 

De la 1 iunie, grupurile intră în conservare

 

Odată cu scoaterea din funcțiune a acestor capacități termoenergetice pe bază de lignit, ele vor intra, începând cu data de 1 iunie 2023, în conservare pentru 3 ani. Executivul a încercat în ultima perioadă se renegocieze cu Bruxelles-ul un nou termen de închidere a termocentralelor sale pe cărbune, care constituie jalon în cadrul PNRR, dar noul proiect de hotărâre elaborat de Ministerul Energiei demonstrează că a eșuat în acest demers.

 

În ultimii 10 ani, România a închis jumătate din capacitatea instalată în centralele pe cărbuni, dar nu a pus nimic în loc. Singurele investiții au venit din zona privată și au vizat energia regenerabilă. Puterea actuală instalată în sistemul energetic este de 18.804,703 MW, din care cea pe termo reprezintă 18,2%, potrivit datelor ANRE.

 

 

ÎCCJ dă dreptate minerilor și energeticienilor

 

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis, la începutul acestei săptămâni, ca aplicarea Legii 197/2021 pentru modificarea și completarea legii privind sistemul unitar de pensii publice (Legea 263/2010) să se aplice în sensul reducerii vârstei de pensionare cu 13 ani persoanelor care au îndeplinit stagiul de cotizare de 25 de ani și în momentul intrării în vigoare a Legii 197. Aplicarea deciziei ÎCCJ va însemna îndeplinirea condițiilor de pensionare pentru circa 3.500 de angajați numai la Complexul Energetic Oltenia. Scandalul pe marginea Legii 197/2021 a început după ce Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a decis că reducerea vârstei de pensionare cu șase luni la fiecare an lucrat se aplică doar începând cu august 2021, dată de la care a intrat în vigoare legea.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×