Declarațiile au fost consemnate în motivarea magistraţilor de la Tribunalul Argeş care l-au condamnat la închisoare pe viaţă. În timpul procesului, argeşeanul în vârstă de 53 de ani a explicat cum a plănuit totul cu mult înainte, ce arme a folosit, cum s-a inspirat din filme americane dar şi că „s-a liniştit” după ce a dus la sfârşit planul diabolic. Era cunoscut și tratat pentru afecţiuni psihice, dar în urma unei expertize medicii legişti au stabilit că a avut discernământ, chiar dacă diminuat, când a comis faptele.
Masacrul a avut loc în comuna argeşeană Bascov, pe 8 și 9 august 2022, iar autorul a fost trimis în judecată după patru luni. A fost acuzat de omor calificat în formă continuată și în martie 2023 a fost condamnat de Tribunalul Argeş. În motivarea instanţei, obținută de Jurnalul, sunt descrise faptele, declaraţiile inculpatului şi ale martorilor, dar şi concluziile magistraţilor. Bărbatul şi-a ucis fratele, tatăl, mama, sora şi nepoata de numai 5 ani. Primii trei au fost omorâţi pe 8 august, seara, în interval de o oră. „Inculpatul a menţionat că a terminat cu toţi trei în jurul orelor 23:00 şi apoi a mers la el în cameră unde a ascultat muzică să se calmeze deoarece mai avea alţi doi, sora şi nepoata, de terminat a doua zi”, au reţinut judecătorii. După ce a comis ultimele două crime „a ieşit şi a încuiat uşa deoarece nu era sigur dacă au murit şi nu cumva să iasă. A ieşit din casa surorii sale şi deoarece se gândea că se va întoarce acasă persoana vătămată (n.r. cumnatul) a pus un lanţ cu lacăt la prima poartă de acces în curte şi la a doua poartă alt lanţ cu lacăt. Ciocanul cu care i-a lovit pe toţi l-a dus în beci, după ce în prealabil l-a spălat cu apă, atât pe acesta, cât şi toporiştile”, se precizează în motivarea judecătorilor de la Tribunalul Argeş.
„Discernământul a fost păstrat”
După ce și-a ucis familia, făptaşul a fugit. Crimele au fost descoperite de cumnat când s-a întors de la serviciu după-amiază. Oamenii legii l-au găsit pe criminal într-o pădure din apropierea casei. Avea asupra lui mai multe genţi în care erau două foarfece, 13 cuţite, 10 cuttere, una din toporiştile folosite în timpul crimelor, mai multe spray-uri lacrimogene cu piper, șapte plicuri cu piper pe care intenţiona să le împrăștie ca să nu-i poată lua câinii urmele, haine de schimb, două corturi şi două jurnale scrise înainte de comiterea faptelor în care detalia modul în care intenţiona să-i omoare, lame de ras, medicamente etc. Autorul crimelor este cunoscut cu afecţiuni psihice, însă expertiza dispusă de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş a stabilit că a avut discernământ.
„..faţă de inculpat a fost dispusă efectuarea unei expertize psihiatrice, iar conform concluziilor raportului de expertiză medico-legală psihiatrică nr. A1/11310/2022 emis de INML „Mina Minovici” Bucureşti, inculpatul a avut păstrată capacitatea psihică de apreciere critică a conţinutului şi consecinţelor social-negative ale faptei pentru care este cercetat şi în raport cu care discernământul a fost păstrat, diagnosticul acestuia de schizofrenie nediferenţiată neavând influenţă asupra capacităţii sale de a discerne sau a se stăpâni”, se arată în motivarea sentinţei.
Era cunoscut cu o fire foarte calmă
Nimeni nu s-ar fi gândit că bărbatul ar fi fost în stare de asemenea atrocităţi. Două martore din dosar susţin asta în declaraţiile date în faţa judecătorilor. Iată cum au consemnat judecătorii în motivare declarațiile unor martori: „Ştiu, atât din ce au observat personal, dar şi din ce le-a spus persoana vătămată (nr. cumnatul) faptul că inculpatul are probleme psihice, însă nu știau exact de ce suferă. Au observat că era mai retras, stătea foarte mult în camera sa, nu vorbea cu alte persoane şi nu au vorbit cu el prea mult. Nu au auzit niciodată şi nu l-au văzut pe inculpat să fie violent fizic sau verbal cu membrii familiei sale sau cu alte persoane, obiecte sau animale. Acesta era o fire foarte calmă de obicei şi retrasă. Niciodată nu au auzit să fi făcut scandal”, scrie în motivare.
„A dat dovadă de o cruzime fără margini”
În urma audierii inculpatului, dar şi în baza probelor de la dosar magistraţii au concluzionat: „Însăși ordinea şi modalitatea în care inculpatul a atacat pe fiecare dintre victime relevă premeditarea minuțioasă a faptei de către inculpat, astfel încât planul să îi reușească, evaluând inclusiv raportul de forță pe care oricare dintre acestea ar putea să îl opună. Astfel, prima persoana atacată a fost fratele inculpatului ..., persoana pe care inculpatul a apreciat-o, potrivit propriei declarații, ca fiind cea mai puternică, motiv pentru care și obiectul cu care a lovit-o, respectiv o piatră de aproximativ 10 kg, a fost unul în consecință, spre deosebire de celelalte victime pe care le-a lovit iniţial cu un ciocan, apoi cu o toporişcă. De asemenea, în niciun moment ulterior lovirii victimelor, inculpatul nu a încercat să evite producerea decesului, ci dimpotrivă, de fiecare dată, s-a asigurat că victimele au decedat(...). În comiterea faptei, inculpatul a dat dovadă de o cruzime fără margini, supunând victimele la suferințe intense, prin cruzimi înţelegându-se nu numai provocarea de suferinţe fizice victimei, ci şi elementul de ferocitate, ieşit din comun, cu care infractorul a săvârşit omorul, aspecte ce trezesc sentimente de oroare în conştiinţa celor ce iau la cunoştinţă de o astfel de faptă (...) Totodată, fără cel mai mic resentiment, inculpatul și-a plănuit și cum să scape ulterior uciderii victimelor, acesta fiind găsit de organele de poliție având asupra sa mai multe obiecte prin care şi-ar fi asigurat traiul zilnic (alimente, haine de schimb, articole de igienă).”
Obligat să urmeze tratamentul
Judecătorii Tribunalului Argeş l-au condamnat la detenţie pe viaţă. „Instanţa va ţine cont la stabilirea pedepsei deopotrivă de periculozitatea extrem de ridicată a inculpatului, care deși a recunoscut comiterea faptei, acesta nu a regretat în niciun moment cele comise, de modul şi mijloacele de comitere a faptei, precum şi de ferocitatea de care a dat dovadă și oroarea produsă în conștiința societății prin săvârşirea infracţiunii. Din perspectiva circumstanțelor personale, instanța are în vedere că inculpatul nu este cunoscut cu antecedente penale, are vârsta de 53 de ani, suferă de schizofrenie nediferenţiată, a recunoscut comiterea faptei, fără însă a o regreta. Pentru toate aceste considerente va condamna pe inculpatul ... la pedeapsa detenţiunii pe viaţă pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat, în formă continuată, pedeapsă pe care o consideră potrivită şi corelativă cu profilul moral, periculozitatea extremă și ferocitatea inculpatului, gravitatea mare a faptei și impactul social al acesteia”, scrie în motivarea deciziei.
Faţă de inculpat s-a dispus şi luarea măsurii de siguranţă a tratamentului obligatoriu. De asemenea, este obligat să plătească daune morale în valoare 700.000 de euro cumnatului, atât pentru uciderea soţiei şi fiicei lui, cât şi pentru uciderea socrilor şi a cumnatului. Sentinţa nu este definitivă. Inculpatul a declarat apel, dar nu a depus la Curtea de Apel Piteşti o motivare a solicitării lui. Cererea s-a judecat săptămâna trecută, după ce s-a dispus verificarea din oficiu a legalităţii sentinţei penale. Pronunţarea urmează să fie dată pe 21 iunie.
Bărbatul le-a spus procurorilor că el consideră crimele o răzbunare justificată. Se simțea tratat cu ură şi răutate de către rude. În fața instanței, inculpatul a arătat că își menține cele declarate în faza de urmărire penală, precizând doar faptul că înainte de a ucide victimele era foarte agitat, însă după ce le-a omorât, „s-a liniștit”.
„Inculpatul a menţionat că a terminat (i-a omorât n.n.) cu toţi trei în jurul orelor 23:00 şi apoi a mers la el în cameră unde a ascultat muzică să se calmeze deoarece mai avea alţi doi, sora şi nepoata, de terminat a doua zi”
Din motivarea instanței
„Inculpatul a avut păstrată capacitatea psihică de apreciere critică a conţinutului şi consecinţelor social-negative ale faptei pentru care este cercetat şi în raport cu care discernământul a fost păstrat, diagnosticul acestuia de schizofrenie nediferenţiată neavând influenţă asupra capacităţii sale de a discerne sau a se stăpâni”
expertiza INML „Mina Minovici”
„Însăși ordinea şi modalitatea în care inculpatul a atacat pe fiecare dintre victime relevă premeditarea minuțioasă a faptei de către inculpat”
magistrații Tribunalului Argeș