x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Conducerea Politiei Ialomita a fost decapitata

Conducerea Politiei Ialomita a fost decapitata

de Veronica Micu    |    10 Feb 2004   •   00:00

Epilog in scandalul sexual dezvaluit de "Jurnalul National": ministrul de Interne a dispus destituirea intregii conduceri a politiei locale. Alte fapte grave - trafic de carne vie, legaturi cu mafiotii - sunt in cercetare.

Dezvaluirile publicate de "Jurnalul National" au zguduit din temelii opinia publica. Abuzurile incredibile in care sunt implicati politisti cu functii de raspundere in IJP Ialomita au constituit semnale de alarma pentru responsabilii din Ministerul Internelor si al Administratiei care, de aceasta data, au actionat cu o eficacitate iesita din comun. MIHAI MUNTEANU VERONICA ALBULESCU

Destituirile in lant ale sefilor IJP Ialomita au confirmat investigatiile noastre. In numai trei zile de la detonarea scandalului a iesit la iveala o situatie de-a dreptul terifianta. Pornind de la cazul violului celor doua surori din Tandarei, victime ale lui Iulian Militaru, fost sef al Politiei rutiere judetene, si ale lui Gheorghe Filip, adjunctul sefului IJP, reporterii nostri au scos la lumina o intreaga filiera de trafic de carne vie, organizata de proxeneti locali influenti si patronata de capii politiei judetene. Fete provenite din medii sarace au fost trimise in Italia si Spania pentru a practica prostitutia. Numeroase indicii culpabilizeaza serviciul de eliberare a pasapoartelor din cadrul IJP Ialomita. Unul dintre politistii implicati in asemenea activitati, acuzati nominal de catre victime, este Marian Bucuroiu, fostul sef al Politiei Municipiului Slobozia, in prezent destituit si pus la dispozitia anchetatorilor. Complicitatea chestorului Constantin Matei cu violatorii si proxenetii imbracati in uniforme de politisti a fost demascata in paginile ziarului nostru si confirmata de cercetarile Corpului de Control al MAI . Efectul: Matei a fost destituit si el. In ceea ce-i priveste pe Gheorghe Filip, Iulian Militaru si pe subcomisarul Nicolae Barsan, fostul sef al Politiei Tandarei, cei trei au fost debarcati din functiile publice si pusi la dispozitia organelor de ancheta. De mentionat este si operativitatea Parchetului, care s-a sesizat din oficiu, demara nd ample investigatii. Mai importanta decat toate acestea este insa reactia victimelor retelei mafiote formata din proxeneti si politisti. Acestea au prins curaj, vazand ca cei care le terorizau de ani de zile nu sunt deloc invincibili. In ultimele trei zile, la redactia noastra telefoanele au inceput sa zbarnaie in continuu, iar infractorii erijati in aparatori ai legii au fost demascati.

Prefectul se da indignat Prefectul Marian Balan: "Ca urmare a controlului dispus de domnul ministru de Interne, Ioan Rus, s-a constatat ca mare parte dintre sesizarile presei legate de comportamentele scandaloase ale unor ofiteri din cadrul IJP Ialomita s-au confirmat. Voi solicita aprofundarea controlului la toate unitatile de politie din judet unde se reclama astfel de fapte si sanctionarea ferma a celor care incalca legea. Nimeni nu se bucura de protect ie din partea conducerii administrative a judetului".

Subcomisar IULIAN MILITARU (fost sef al Politiei Rutiere) A fost unul dintre cei doi ofiteri de politie care le-au violat in data de 8 decembrie 2003 pe surorile Mirela si Iuliana Bon din Tandarei. Pentru a le atrage in locul in care s-a consumat oribila fapta, Militaru a promis ca o va ajuta pe cea din urma sa obtina permisul de conducere. Abuzul sexul caruia i-au cazut victime cele doua tinere s-a petrecut in dependinta agricola a lui Iulian Militaru, situata la iesirea din Slobozia, pe drumul spre Amara. Ulterior, Militaru, impreuna cu sefii IJP Ialomit a, au incercat din rasputeri, timp de doua luni, sa musamalizeze cazul prin tentative disperate de intimidare a victimelor si a familiei acestora, amenintand cu represiuni din partea politistilor si a tiganilor din Tandarei. Operatiunea de cosmetizare a avut succes si in cazul primei verificari din partea Corpului de Control al MAI, desfasurata intr-un mod total superficial, dupa cum aveau sa demonstreze evenimentele ulterioare. Dezvaluirile din paginile "Jurnalului National", confirmate de cel de-al doilea control al MAI, au condus la destituirea din functie a lui Iulian Militaru si a celorlalti implicati si dispunerea unei anchete interne. Subcomisarul Iulian Militaru declarase reporterilor "Jurnalului National" ca "s-au adus acuze grave la adresa mea, lipsite de temei legal si nefondate. N-am fost in Tandarei, nu-l cunosc pe seful localului, n-am mancat in acel loc. Nu cunosc familia Bon si nici pe cele doua fete. Cel care este autorul zvonului are o imaginatie fantastica. M-am interesat si am aflat ca una dintre fete a sustinut de doua ori examen si nu a luat, iar a treia oara nu s-a prezentat". Ieri, fostul sef al Politiei Rutiere Ialomita, contactat de reporterii "Jurnalului National", nu s-a mai lansat in nici o declarat

Chestor CONSTANTIN MATEI (fost sef al IJP Ialomita) Controversatul chestor a fost cel care a incercat sa "palmeze " declaratiile lui Marian Bon, tatal celor doua victime ale politistilor violatori. In reclamatiile initiale, Bon - tatal a inserat toate informatiile pe care le detinea, conform carora fiicele lui au fost abuzate sexual de catre cei doi sefi ai aparatorilor legii din judet. Chestorul Matei nu a dispus inregistrarea celor doua plangeri cu numar penal si nu s-a implicat in efectuarea de cercetari. In plus, cele doua reclamatii au fost gasite ieri de catre inspectorii Corpului de Control al MAI in seiful personal al chestorului Matei, locul in care acesta le ascunsese. Constantin Matei a fost destituit prin ordinul ministrului Internelor si Administratiei.

Comisar-sef MARIAN BUCUROIU (fost sef al Politiei Municipiului Slobozia) Marian Bucuroiu a fost organizatorul campaniei de descurajare a familiei Bon. Dupa presiunile constante pe care le-a facut asupra medicilor din Sectia judeteana de Medicina Legala, urmarind ca certificatele de constatare a violului sa nu fie eliberate, Bucuroiu a utilizat toate modalitatile de intimidare a victimelor, trecand de la amenintari directe la mituirea acestora cu suma de 50 de milioane de lei. Foarte interesanta este declaratia mamei surorilor Bon, in care aceasta a spus ziarului nostru ca Bucuroiu a incercat sa le scoata pe tinere din tara, intentionand sa le trimita in Italia. Acest din urma element se aseamana izbitor cu informatiile extrase din declaratiile altor fete din Ialomita care au devenit victimele filierei de trafic de carne vie, organizata de capii lumii interlope ialomitene, sub patronajul anumitor cadre de decizie din politia judeteana. Marian Bucuroiu a fost destituit din functie si pus la dispozitia IJP Ialomita.

Subcomisar NICOLAE BARSAN (fost sef al Politiei Tandarei) Client consecvent al barului Corado din Tandarei, Nicolae Barsan a fost cel care le-a plasat pe cele doua surori sefilor lui (Filip si Militaru). Pretextand ca, in virtutea prieteniei lui cu Iulian Militaru, le poate ajuta sa obtina permisul de conducere, Barsan le-a convins pe Mirela si Iuliana sa mearga in locul unde s-a consumat violul. Desi nu a participat in mod direct la acesta, Barsan a aflat a doua zi toata povestea din gura victimelor. Nu a facut absolut nimic. Ba dimpotriva, el a fost unul dintre cei care s-au implicat activ in campania de descurajare a familiei Bon, devenind complicele celor doi violatori. In ciuda tuturor normelor de etica a statutului de politist, Barsan si-a motivat propria inactivitate, pretexta nd ca nu poate sa isi ancheteze sefii. Nicolae Barsan a fost destituit din functia publica, fiind acuzat ca a favorizat actele de abuz sexual. Acelasi subcomisar declara reporterilor nostri: "Tot ceea ce s-a scris, va spun cu mana pe inima, nu este adevarat. Activitatea mea se rezuma cam asa: la 7:30 vin la munca si plec pe la 21:30-22:00. Nu cunosc familia Bon. Nu pot sa-i cunosc pe toti din Tandarei. Despre acest bar nu pot sa va spun prea multe pentru ca am probleme de sanatate. Nu stiu nici cum arata cele doua fete". Ieri, fostul sef al Politiei Tandarei nu a mai vrut sa declare nimic.

Comisar-sef GHEORGHE FILIP (fost adjunct al comandantului IJP Ialomita) In ciuda functiei publice, pe care o ocupa pana acum cateva zile, Filip a participat direct la incredibilele evenimente reclamate de surorile Bon. Cot la cot cu Iulian Militaru, el le-a violat si le-a supus la perversiuni sexuale cu violente pe Mirela si Iuliana Bon. In zilele care au urmat s-a implicat in campania de descurajare a parintilor celor doua victime. Filip a fost destituit din functie si pus la dispozitia IJP Ialomita, pana la pronuntarea instantei disciplinare.

Ministerul de interne ia masuri exceptionale In conformitate cu ordinul ministrului Administratiei si Internelor, domnul Ioan Rus, Corpul de Control al MAI a continuat cercetarile la Inspectoratul de Politie al Judetului Ialomita pentru clarificarea tuturor aspectelor privind imprejurarile in care un grup de ofiteri din cadrul Inspectoratului au comis fapte care contravin prevederilor Statutului politistului si ale Codului Etic al lucratorului Ministerului Administratiei si Internelor. In urma verificarilor efectuate, ministrul Administratiei si Internelor, domnul Ioan Rus, a dispus urmatoarele masuri:

  • 1. Eliberarea chestorului Matei Constantin din functia de sef al IPJ Ialomita, pentru lipsa de profesionalism cu care a tratat plangerile formulate de surorile Bon impotriva politistilor implicati. Ofiterul nu a dispus inregistrarea plangerilor cu numar penal si nu s-a implicat in efectuarea de cercetari cum ar fi fost firesc, pastrand in mod nejustificat cele doua reclamatii asupra sa.
  • 2. Destituirea din functia publica a comisarului-sef Filip Gheorghe, adjunct al sefului IPJ Ialomita, conform Legii nr. 360/2002, modificata prin OUG nr. 89/2003, art. 58, lit. d, dupa consultarea Consiliului de Disciplina constituit la nivelul Inspectoratului General al Politiei Romane, pentru implicarea directa in evenimentele reclamate de surorile Bon. Pana la pronuntarea instantei disciplinare este eliberat din functie si pus la dispozitia IPJ Ialomita.
  • 3. Destituirea din functia publica a subcomisarului Militaru Iulian, seful Serviciului Politiei Rutiere Ialomita, conform legii nr. 360/2002, modificata prin OUG nr. 89/2003, art. 58, lit. d, dupa consultarea Consiliului de Disciplina constituit la nivelul Inspectoratului General al Politiei Roma- ne si punerea acestuia la dispozit ia IPJ Ialomita. Ofiterul se face vinovat de implicare directa in actele de abuz sexual reclamate de surorile Bon, promitandu-i totodata candidatei Bon Iuliana, in mod nelegal, ca ii va pune la dispozitie, spre pregatire, un chestionar de examinare.
  • 4. Destituirea din functia publica a comisarului-sef Bucuroiu Marian, seful Politiei Municipiului Slobozia, conform legii nr. 360/2002, modificata prin OUG nr. 89/2003, art. 58, lit. d, dupa consultarea Consiliului de Disciplina constituit la nivelul Inspectoratului General al Politiei Romane, pentru determinarea celor doua reclamante sa primeasca suma de 50 milioane lei, in baza careia acestea si-au schimbat declaratiile initiale, redactand alte declaratii dupa dictarea ofiterului. Ofiterul este eliberat din functie si pus la dispozit ia IPJ Ialomita.
  • 5. Destituirea din functia publica a subcomisarului Barsan Nicolae, seful Politiei orasului Tandarei, conform legii nr. 360/2002, modificata prin OUG nr. 89/2003, art. 58, lit. d, dupa consultarea Consiliului de Disciplina constituit la nivelul Inspectoratului General al Politiei Romane, si punerea la dispozitia IPJ Ialomita. Ofiterul se face vinovat de favorizarea actelor de abuz sexual, prin punerea la dispozitie a unui apartament in orasul Tandarei, in care s-au consumat faptele reclamate. 6. Mentinerea masurii de eliberare din functia de sef serviciu in cadrul Corpului de Control al Inspectoratului General al Politiei Romane, a comisarului-sef Bout Gheorghe, pentru superficialitatea manifestata in efectuarea si coordonarea cercetarii cauzei privind plangerea formulata de surorile Bon.
  • 7. Continuarea cercetarilor in vederea definitivarii cauzei si sesizarea Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, pentru comisarul-sef Filip Gheorghe si subcomisarul Militaru Iulian, sub aspectul comiterii infractiunii de viol si, respectiv, complicitate la aceasta infractiune comisa de subcomisarul Barsan Nicolae. 8. Pana la organizarea concursului pentru ocuparea functiei de sef al IPJ Ialomita, comisarul-sef Aurel Vladulescu, seful Politiei Municipiului Targoviste, a fost imputernicit prin ordin al ministrului Administratiei si Internelor sa indeplineasca prerogativele acestei functii.
Aducand multumiri massmedia pentru semnalarile aspectelor negative din activitatea si conduita in societate a unor cadre de politie din IPJ Ialomita, conducerea Ministerului Administrat iei si Internelor reafirma si pe aceasta cale hotararea de a aplica cu maxima exigenta principiul "tolerant ei zero" fata de orice incalcare a normelor legale si denotologice de catre lucratorii MAI.
×