x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Conducte alternative si ocolitoare

Conducte alternative si ocolitoare

de Ana Ilie    |    Adrian N. Ionescu    |    04 Ian 2006   •   00:00
Conducte alternative si ocolitoare

Principalul obiectiv al Rusiei este diversificarea rutelor de transport. Exista deja mai multe proiecte, dintre care cele mai importante pentru batranul continent sunt Yamal - Europa II si conducta nord-europeana, cunoscuta si sub numele de conducta Trans-Gas.

YAMAL II. Popular in anii ’90, gazoductul Yamal a fost conceput ca fiind format din doua brate transportatoare, cu o capacitate totala de peste 60 miliarde de metri cubi de gaz pe an. Primul brat a fost terminat si duce aproape 30 miliarde de metri cubi pe an in Polonia si Germania.

Cel de-al doilea brat al conductei, Yamal - Europa II sau proiectul Amber, cum mai este cunoscut, ar creste securitatea energetica a noilor state membre ale Uniunii Europene, furnizand inca 30 miliarde de metri cubi de gaz pe an, dar ar crea si o noua ruta de transport al hidrocarburilor rusesti in vestul Europei. Exista insa probleme care inca nu au fost rezolvate intre statele beneficiare si Rusia, care pun inca sub semnul intrebarii realizarea acestei rute de transport. Gazprom nu este interesat de acest proiect, care ar necesita coordonarea mai multor tari. Uniunea Europeana insa si-a propus sa convinga Moscova, pentru ca Yamal - Europa II prezinta o serie de avantaje nete. Este mai ieftin, comparativ cu alte proiecte de rute transportatoare, si ar fi mai sigur.

TRANS-GAS. In 2001 a fost propusa constructia gazoductului nord-european, care sa conecteze direct Rusia cu Germania, Marea Britanie si tarile scandinave, printr-o conducta care trece pe sub Marea Baltica. Noua ruta ar reduce dependenta Rusiei de conductele de tranzit din Ucraina, insa ar trebui sa traverseze Belarusul, o tara instabila din toate punctele de vedere, desi loiala Moscovei. In plus, este un proiect deranjant pentru tarile baltice si Polonia. Gazoductul ar ocoli teritoriile lor, diminuand rolul lor ca tari de tranzit, dar si importanta lor pentru Rusia si securitatea lor energetica. Data de incepere a constructiei a fost amanata din 2007 pana in 2010. Desi va plati 5,7 miliarde de dolari, Rusia nu va mai trebui sa negocieze taxele de tranzit cu sase tari sau sa plateasca in natura pentru aceste "servicii".

Alte trasee

Mult planuite, indelung invocate si cercetate, proiectul gazoductului Nabucco si cel al oleoductului Constanta - Trieste sunt menite sa reduca dependenta de sursele rusesti a Romaniei si Europei Centrale. Dar nu mai devreme de 2011.

Abia la sfarsitul lunii iunie 2005, Botas (Turcia), Bulgargaz, OMV, Transgaz si MOL au semnat acordul de asociere in compania Nabucco Gas Pipeline, care va construi si opera conducta omonima. Aceasta este menita sa aduca gaze naturale din zona caspica, Egipt si chiar din Iran pana in Austria.

Nabucco este intr-o faza avansata. Dupa aproape 10 ani de planuri, inca este asteptata semnarea acordului interstatal dintre Romania, Serbia, Croatia, Slovenia si Italia pentru construirea conductei PEOP care sa duca pana la Trieste petrolul (mai ales) caspic descarcat la Constanta.

Ambele proiecte au beneficiat, de la inceput, de sprijinul Uniunii Europene, de granturi pentru studii de fezabilitate, de declaratii incantatoare, dar nu au debutat in teren.

INTARZIERI. Nabucco va reduce dependenta Europei Centrale de gazele rusesti, dar nu mai devreme de 2011, potrivit dr. ing Brian Minty, team leader al unui program TACIS - INNOGATE al UE, de asistenta tehnica si financiara pentru proiecte de investitii in domeniu.

Acum UE importa de la rusi 45% din consum. "Cresterea nu se va putea face decat traversand Marea Neagra", declara la 9 martie 2005 Bruce Jackson, un sfetnic al presedintelui SUA. (Adrian N. Ionescu)
×
Subiecte în articol: special