x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Consilierii de probațiune se pregătesc de demisii în masă. Noi proteste, la Guvern și la Ministerul Justiției

Consilierii de probațiune se pregătesc de demisii în masă. Noi proteste, la Guvern și la Ministerul Justiției

de Diana Scarlat    |    18 Iun 2024   •   08:40
Consilierii de probațiune se pregătesc de demisii în masă. Noi proteste, la Guvern și la Ministerul Justiției

Peste 600 de angajați ai Ministerului Justiției, din Serviciul de probațiune, se pregătesc de protest în stradă, apoi își vor prezenta demisiile, dacă nu li se vor plăti integral salariile. În timp ce toți bugetarii au primit majorări salariale, consilierii de probațiune încă nu-și primesc salariile tăiate nejustificat din 2016. Doar anul trecut li s-au făcut plăți la valoarea reală a salariilor, dar numai pentru patru luni, apoi li s-a comunicat că „nu sunt bani”. Oamenii au făcut greva foamei, anul trecut, apoi au reluat acțiunile de protest în luna martie, dar au fost păcăliți să oprească protestele în preajma alegerilor, cu promisiunea că li se vor rezolva problemele după 10 iunie. Acum li s-a mai comunicat o dată că nu sunt bani, dar vor primi și atribuții suplimentare.

Consilierii de probațiune vor protesta, mâine, în fața Guvernului, de la ora 10:00, iar de la ora 12:00 vor porni în marș spre Ministerul Justiției, pe care îl vor picheta până la ora 14:30. Salariile acestor angajați ai Ministerului Justiției nu s-au plătit integral din anul 2016, când s-a făcut un calcul greșit asupra căruia nu s-a mai revenit. Nici nu li s-au acordat majorări salariale de 10 ani, iar condițiile de lucru sunt inacceptabile pentru Uniunea Europeană: tot fără pază la sedii, deși lucrează cu persoane condamnate și pentru fapte cu violență, fără veceuri în unele sedii, fără consumabile, fără mașini pentru deplasarea pe teren, etc., după doi ani de proteste. 

Anul trecut au intrat în greva foamei 130 de angajați ai acestui serviciu, dar au și lucrat în timpul grevei, însă li s-au tăiat salariile, chiar dacă au fost la serviciu. Această categorie de angajați scutește statul român de plata unor sume colosale pentru detenție, contribuind și la reintegrarea în societate a condamnaților, dar riscurile pe care și le asumă pentru circa 3.500 de lei pe lună nu sunt luate în calcul. 

Păcăliți să-și țină gura în campania electorală

Cea mai recentă păcăleală venită din partea Ministerului Justiției a fost promisiunea că li se vor da banii integral după alegeri. „Au tăiat salariile, ilegal, printr-un e-mail, în luna ianuarie. Am avut o promisiune că se va rezolva situația în luna mai. Am fost la ministrul Finanțelor, iar domnul Boloș ne-a spus că ni se pot da banii integral și se poate cere suma suplimentară la rectificarea bugetară. Nouă ne trebuiau 34.000 de lei, pentru plata integrală a salariilor, pe tot anul. Domnul Boloș a spus că se poate completa bugetul, pentru plata salariilor noastre, dar Direcția Națională de Probațiune ne-a transmis, apoi, că au bani doar pentru 7 luni. Dar în această situație sunt toate instituțiile statului, majoritatea neavând bani să acopere salariile pe tot anul. S-au dat bani, recent, din fondul de rezervă, dar pentru noi nu s-a putut nici așa, deși suma este foarte mică”, a explicat, pentru Jurnalul, Andreea Faur, liderul sindicatului din Serviciul de Probațiune.

Nu au beneficiat nici de ordonanța pentru majorări salariale

Aceasta mai spune că din același buget, colegilor lor din același minister li s-au majorat salariile, în timp ce pentru consilierii de probațiune nu s-a aplicat nici măcar majorarea stabilită de Guvern pentru toți bugetarii, cu 10%. 

„Întrebarea mea a fost de ce nu s-au plătit corect salariile noastre până acum, de la începutul anului, dacă banii erau pentru 7 luni, iar noi suntem în iunie, adică în a șasea lună a anului. Toate instituțiile statului au făcut retrimestrializare, pentru plata salariilor, dar la noi nu s-a putut. Personalul de probațiune vede că o simplă secretară câștigă 12.000 de lei pe lună, iar un consilier de probațiune care lucrează cu infractori câștigă 3.000 de lei, ca debutant, iar colegii cu cea mai mare experiență ajung la maximum 5.500 de lei pe lună. Noi cerem să ni se plătească salariile integral, nu cerem majorare salarială”, mai spune liderul sindicatului.

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a declarat că „au fost îndestulați”, după ce li s-au plătit salariile integral, timp de 4 luni, în 2023, pentru că și ministrul a fost dezinformat. După ce li s-a pus în plată salariul din luna noiembrie 2023, cu diferențele din lunile august, septembrie și octombrie, li s-au tăiat din nou veniturile din luna ianuarie, spunându-li-se că nu sunt bani la buget și li s-a mai spus că vor fi plătiți când vor fi fonduri, deși nu li s-a explicat când vor fi în plată salariile corect calculate, integral. 

Liderul sindicatului spune că după ce li s-a dat această explicație au apelat la Avocatul Poporului, dar nici această instituție nu le-a făcut dreptate, deși statul le-a dat salarii mai mici, în mod nedrept. 

Bătaia de joc merge și mai departe, pentru că acestor angajați li s-a considerat majorare salarială plata integrală a drepturilor care li s-a aplicat doar pentru 4 luni, anul trecut. „Nu ne-au dat nici majorarea cu indicele de inflație. Ne-au spus că ne-au dat majorare, anul trecut, prin acte administrative. Aceea era corecție, pentru că acel salariu trebuia să-l avem din decembrie 2016, iar ei când au văzut că s-au dat mai mulți bani, au interpretat că a fost majorare salarială. Acele salarii complete s-au plătit doar 4 luni, iar în ultimele 6 luni, Ministerul Justiției ne spune că nu sunt bani. Avem colegă evacuată din casă la Cluj, pentru că nu și-a mai putut plăti creditul. În schimb, ne vor băga acum o atribuție în plus, pentru a ne ocupa și de brățările electronice. Noile atribuții pe noul Cod penal nu ni s-au plătit niciodată, în ultimii 10 ani, și nici acestea nu ni se vor plăti în plus. În continuare nu sunt bani pentru noi”, explică Andreea Faur.

Două sume diferite, în contracte

Analizând documentele unor colegi din același serviciu, sindicaliștii au descoperit nereguli grave, chiar în contabilitatea Ministerului Justiției: două salarii diferite trecute în anexele la contractele de angajare. „Au dat ordine de ministru pentru colegii care au promovat în alt grad, cu două salarii facultative, adică unul conform prevederilor legale și unul mai mic, pentru situația în care nu sunt bani. Sunt trecute două salarii diferite, în anexe”, explică sindicalista.

În prezent mai sunt circa 600 de consilieri de probațiune activi, pentru că mulți au demisionat, în ultimul an, iar unele angajate sunt în concediu de creștere a copilului. La protestul care va avea loc mâine, la București, nu vor participa foarte mulți angajați ai acestui serviciu din cadrul Ministerului Justiției, pentru că ar trebui să vină din toată țara. Chiar dacă nu vor putea ajunge în Capitală, mulți dintre ei au anunțat că își vor prezenta demisiile, dacă nici acum nu li se rezolvă problemele salariale.

×
Subiecte în articol: consilieri probatiune demisii